Välj en sida

ESTA, pass och visum till USA

ESTA visum pass USA (Foto: hxdyl/Dollarphotoclub)

Ett maskinläsbart pass och en ESTA-ansökan, det är de två viktigaste sakerna att tänka på innan resan till USA. ESTA-anmälan gör du på nätet senast 72 timmar innan avresa.

Passets giltighetstid vid resa till USA

För innehavare av ett svenskt pass, som reser till USA, räcker det att passet är giltigt under hela vistelsen i USA. Det är en specialregel som Sverige och ett antal andra länder har.

För många andra länders passinnehavare gäller däremot att passet måste vara giltigt i sex månader efter hemresan från Sverige. Om ni är ett resesällskap med passinnehavare från olika länder, är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Det gör ni enklast via amerikanska ambassaden i Sverige.

Passet måste också vara maskinläsbart, därför går det inte att resa in i USA på ett provisoriskt pass. Mer om pass och hur du ansöker finns att läsa på polisens webbplats.

Inget visum för korta resor

Svenska medborgare behöver inget visum till USA om resan är kortare än 90 dagar, eftersom Sverige precis som många andra västländer omfattas av det så kallade Visa Waiver-programmet.

Reser du till USA för att stanna längre tid än 90 dagar finns olika typer av visum att söka. Information hittar du på amerikanska ambassadens webbplats.

Kom ihåg ESTA till USA

Sedan 2009 måste du registrera dig på nätet före resan till USA. Registreringen kallas ESTA, Electronic System for Travel Authorization, och ersatte det gröna inresekort som tidigare fylldes i på flyget till USA.

Gör din ESTA-ansökan i god tid i förväg, och aldrig senare än 72 timmar innan avresa, på esta.cbp.dhs.gov

ESTA-ansökan kostar 14 dollar och är giltig i två år. Under den tiden får du göra hur många USA-resor som helst, utan någon ny ansökan. Efter två år måste ESTA förnyas. Om du byter pass, måste du också göra en ny ESTA-anmälan eftersom den är kopplad till passnummer.

Fyll i ESTA rätt

Att fylla i ESTA är ganska enkelt, men det finns några fält som brukar leda till funderingar.

Svenska tecken som Å, Ä och Ö ska fyllas i på samma sätt som namnet är skrivet i den maskinläsbara delen längst ner på ID-sidan i ditt pass. På följande vis:

Å: AA
Ä: AE
Ö: OE

I rutan First (Given) Name skriver du det första förnamnet i passet, oavsett om det är ditt tilltalsnamn eller inte. Om du heter Maria Larsson, med Anna som andranamn, och det i passet står Anna Maria Larsson, då skriver du Anna på den raden.

Varning för falska ESTA-sajter

Obs! Det finns ett flertal falska webbplatser, som ser officiella och korrekta ut, som försöker lura dig att betala onödigt mycket pengar för att göra din ESTA-anmälan. Den enda rätta sajten är den du når via esta.cbp.dhs.gov. Avgiften ska vara 14 dollar. Begär någon ett högre belopp, har du hamnat hos en skojare.

Här kan du läsa mer om bluffsajterna som tar hutlöst betalt för att lura resenärer att göra sin ESTA-ansökan till USA.

(Sidan uppdaterades 2017-01-05.)

Skriv en kommentar

kommentarer

Share This