Välj en sida

ESTA, pass och visum till USA

Ett maskinläsbart pass och en ESTA-ansökan, det är de två viktigaste sakerna att tänka på innan resan till USA. ESTA-anmälan gör du på nätet senast 72 timmar innan avresa.

ESTA visum pass USA

Passets giltighetstid vid resa till USA

För innehavare av ett svenskt pass, som reser till USA, räcker det att passet är giltigt under hela vistelsen i USA. Det är en specialregel som Sverige och ett antal andra länder har.

För många andra länders passinnehavare gäller däremot att passet måste vara giltigt i sex månader efter hemresan från Sverige.

Om ni är ett resesällskap med passinnehavare från olika länder, är det viktigt att kontrollera vad som gäller. Det gör ni enklast via amerikanska ambassaden i Sverige.

Passet måste också vara maskinläsbart, därför går det inte att resa in i USA på ett provisoriskt pass. Mer om pass och hur du ansöker finns att läsa på polisens webbplats.

Inget visum för korta resor

Svenska medborgare behöver inget visum till USA om resan är kortare än 90 dagar, eftersom Sverige precis som många andra västländer omfattas av det så kallade Visa Waiver-programmet.

Reser du till USA för att stanna längre tid än 90 dagar finns olika typer av visum att söka. Information hittar du på amerikanska ambassadens webbplats.

Kom ihåg ESTA till USA

Du måste registrera dig på nätet före resan till USA. Registreringen kallas ESTA, Electronic System for Travel Authorization, och ersatte det gröna inresekort som tidigare fylldes i på flyget till USA.

Gör din ESTA-ansökan i god tid i förväg, och aldrig senare än 72 timmar innan avresa, på esta.cbp.dhs.gov

ESTA-ansökan kostar 14 dollar och är giltig i två år. Under den tiden får du göra hur många USA-resor som helst, utan någon ny ansökan.

Efter två år måste ESTA förnyas. Om du byter pass, måste du också göra en ny ESTA-anmälan eftersom den är kopplad till ditt passnummer.

Fyll i ESTA rätt

Att fylla i ESTA är ganska enkelt, men det finns några fält som brukar leda till funderingar.

Svenska tecken som Å, Ä och Ö ska fyllas i på samma sätt som namnet är skrivet i den maskinläsbara delen längst ner på ID-sidan i ditt pass. På följande vis:

Å: AA
Ä: AE
Ö: OE

I rutan First (Given) Name skriver du det första förnamnet i passet, oavsett om det är ditt tilltalsnamn eller inte. Om du heter Maria Larsson, med Anna som andranamn, och det i passet står Anna Maria Larsson, då skriver du Anna på den raden.

Notera att det numera finns en riktigt bra hjälpsektion på webbplatsen för ESTA – det gjorde det inte i början. I princip alla frågor du kan tänkas ha, får ett svar om du klickar på Help i menyn när du gör ansökan.

Varning för falska ESTA-sajter

Obs! Det finns ett flertal falska webbplatser, som ser officiella och korrekta ut, som försöker lura dig att betala onödigt mycket pengar för att göra din ESTA-anmälan.

Den enda rätta sajten är den du når via esta.cbp.dhs.gov. Avgiften ska vara 14 dollar. Begär någon ett högre belopp, har du hamnat hos en skojare.

Här kan du läsa mer om bluffsajterna som tar hutlöst betalt för att lura resenärer att göra sin ESTA-ansökan till USA.

(Sidan uppdaterades 2020-02-12)


 

23 Kommentarer

 1. Lena

  Hej! Har en fråga angående: Reser du till USA på genomresa till ett annat land? Vi mellanlandar på Island på vår resa , alltså enbart nån timme. Är det detsamma som genomresa ? MVH Lena

  Svara
 2. Karolina

  Hej!

  Jag ska till New York om en vecka. Var i San Francisco i somras och mitt inresetillstånd gäller ju alltså fortfarande, men nu undrar jag: Måste jag göra något ändå, till exempel skriva ut något kvitto på att jag har ett inresetillstånd sedan förut eller ge nya uppgifter med tanke på att det är en annan stad jag besöker den här gången?
  Jag har samma pass, adress och telefonnummer etc. sedan tidigare; det enda som skiljer är att det är en ny stad jag ska till.
  När jag går in på Esta-sidan finns där två fält som man kan välja för olika typer av ansökningar. På det ena fältet står det: ”Retrieve Previously Submitted Authorization to Travel to the United States for One or More Persons”. Det gör mig lite förvirrad. Ska jag gå in där och be om någon typ av färskt inresetillstånd för just den här resan? Tack på förhand! /Karolina

  Svara
  • Allt om New York

   Hej Karolina,

   Du behöver egentligen inte göra någonting, men för att undvika extra frågor i passkontrollen kan det vara bra att uppdatera informationen om var du ska bo i New York. Om boendeadressen från resan till San Francisco ligger kvar i systemet och du anger att du ska vara i NYC, får du kanske en fråga om det. Jag glömde det en gång vid resa till Miami, en tidigare adress i New York fanns inlagd, men det löstes snabbt efter en fråga från kontrollanten. De har varit med om sånt tidigare 😉 Men, som sagt, ändra adress om du vill, annars behöver inget göras under de två år som ESTA-ansökan är giltig.

   Hälsar,
   Göran som driver Allt om New York

   Svara
  • Firozeh

   Hej jag har svensk pass och har rest tidigare många gånger till USA. Sen ändrade Trump reglerna för dom som är födda i Iran öven om man hade svensk pass så skulle man ansöka om visum . Så jag var till ambassaden och ordnade 10 årig visum som de sa ska gälla. Ska åka till USA nästa vecka och vill vara säker på att det går att resa med min Visum eller om det är ändrad igen? Vore tacksam för snabb svar då vi ska åka snart. Tack

   Svara
   • Allt om New York

    Hej Firozeh!

    Jag vågar tyvärr inte svara på specifika frågor om visum. I sådana fall måste man vända sig till officiella instanser, som myndigheter eller ambassader, för att kunna vara säker på att få ett svar som stämmer.

    Hoppas att du får sådana svar innan avresa – och att du får en bra resa till USA.

    Hälsar,
    Göran

    Svara
 3. Emelie

  Hej!
  Jag skrev födelseort ”Stockholm” men i mitt pass står det ”Ekerö” (tillhör Stockholms län). Tror du det kan blir några krångel där? Alltså att det MÅSTE stå som i passet. Tacksam för svar!

  Svara
  • Allt om New York

   Hej Emelie!

   Fullt möjligt att det funkar bra ändå, men jag skulle nog inte våga chansa. Det kan vara värt att en ny ansökan (och 14 dollar) att slippa oroa sig 😉

   Svara
   • Åsa

    Jag har upptäckt att jag har skrivit Stockholm fast att det står Gustav Vasa, Stockholm. Jag har mindre än 72h kvar. Kan vi få problem? Det är min 10-åriga dotters pass. Tappar jag mitt godkända esta om jag skickar en ny ansökan?

    Svara
 4. Peter

  Jag skrev min ESTA som förra gången. Kände inte till att man ska skriva t ex Oesterhaningen för Österhaninge. Jag har helt enkelt utelämnat prickarna i ord med Å, Ä och Ö. Som Osterhaninge. De hade inga synpunkter på detta vid min förra inresa 2012, så det verkar inte livsviktigt. De ser ju vad som står i passet liksom. Sedan kanske det som sagt är viktigare om det gäller ens namn. Men mitt är utan prickar. 🙂

  Svara
 5. Allt om New York

  Hej Jen!

  Det är främst ditt namn som är viktigt att skriva på rätt sätt. Jag har mycket svårt att tro att du inte blir insläppt i USA på grund av att du skriver Västerås som du gjort.

  Svara
 6. Jen

  Nu fyllde jag i min esta ansäkan, men skrev Västerås som VASTERAS, är detta fel?måste jag ändra till VAESTERAAS, ??

  Svara
 7. Katrin

  Hej! Jag kryssade ja i rutan ”Reser du till USA på genomresa till ett annat land?” fast jag inte ska det. Är det något jag måste ändra? Om jag ska ändra, måste jag då ansöka om nytt ESTA för jag hittar inte hur jag ska ändra det…

  Svara
  • Allt om New York

   Hej Katrin!
   Svår fråga det där. Det går inte att hitta någon bra information på den officella hjälpsidan för ESTA, om vad som gäller för korrigering av exakt det där misstaget. Om du har gott om tid på dig, mejla och fråga. Du hittar e-postadressen på den här sidan: http://goo.gl/ezpoUn. Är det bråttom, om du ska resa snart, kan det vara bäst att göra en helt ny anmälan.

   Svara
 8. Patrik

  hej!
  Om jag fyllt i namnen på ESTA felaktigt, går det att ändra eller måste jag göra en ny ansökan? Jag har skrivit mitt tilltalsnamn men det är inte det första namnet i passet.

  Svara
  • Allt om New York

   Hej Patrik! För att byta namn måste du tyvärr göra en ny ansökan och betala avgiften en gång till. Läs mer här på den officiella ESTA-sajten: http://goo.gl/TN6kt9

   Svara
 9. Gun-Marie Larsson

  Hej!
  Har en ESTA från 2013, ska resa dit nu och har läst att en godkänd ESTA gäller i två år. Men den jag har går ut två dagar innan jag reser hem, bör jag söka en ny ESTA?

  Svara
  • Allt om New York

   Hej! Nej, det räcker faktiskt att ditt ESTA är giltigt vid inresan till USA. Även om det skulle gå ut när du är där, är det okej. Mer information finns på den officiella ESTA-sidan: http://goo.gl/ydMaQ7

   Svara
 10. Alf Wik

  Hej!
  Hur får jag bekräftelse på att min ESTA-ansökan blivit godkänd?

  Svara
 11. Birgitta

  Kontaktperson i USA har jag ingen! Vad gör jag?

  Svara
  • Allt om New York

   Hej Birgitta,

   Tänker du på avsnittet ”Emergency Contact Information In or Out of the United States”?

   Det går bra att fylla i en kontaktperson hemma i Sverige, i USA, eller i annat land, som myndigheterna kan kontakta om något skulle hända dig. Du behöver alltså inte ha en kontaktperson i USA för att fylla i ESTA.

   Svara
 12. Allt om New York

  Hej Åsa!

  Har du sett den här hjälpsidan på ESTA-sajten? Borde räta ut alla frågetecken för dig:

  http://goo.gl/7YZf8v

  Svara
 13. Åsa Svanling

  Hur fyller jag i ESTA ansökan rätt. Jag heter Åsa och antar att jag ska skriva Aasa. När jag trycker på ? står det att jag ska skriva mitt namn som det står i passet. Min födelseort är Säffle, vilket då blir Saeffle. Känner mig mycket osäker hur jag ska skriva. Som det står i passet eller på engelska?
  Tacksam för svar!
  Åsa

  Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *