Välj en sida

Pizza New York (Foto: Flickr/JasonLam)

2013-05-06 Oväntat. Vi har samma smak, Oprah Winfrey och jag. I alla fall när det gäller var vi hittar New Yorks godaste pizza.

Nio dagar i New York och redan beter jag mig som en klichéjänkare. Igår kväll: pepperonipizza, Brooklyn Lager, och Stanley Cup på tv. Hockey är hockey och öl är öl, inga konstigheter.

Men pizzan! Så här dagen efter hummar jag fortfarande belåtet och funderar på nästa ursäkt för att gå till Mariellas. Degen var perfekt seg, tomatsåsen mer syrlig än söt, och pepperonikorven perfekt balanserad. Inte för mesig, inte för stark.

Varken Bleecker Street Pizza, som hävdar att de har stans bästa pizza, eller Lombardi's på Spring Street, som säger sig vara den första pizzerian i New York, har något att komma med i jämförelse.

När jag i efterhand googlar Mariellas visar det sig att det lilla hålet i väggen på 8th Avenue, mellan 57th och 58th Street, faktiskt fått omdömet ”USA:s godaste pizza”, av pratshowdrottningen Oprah Winfrey herself.

Lite misstänksam kan man bli av vetskapen att Oprah har sitt kontor tvärs över gatan, i Hearst Corporations läckert designade skyskrapa till högkvarter. Hon kanske bara är lat?

Njäe. Även John Travolta, Adam Sandler, Alec Baldwin, och CNN:s stjärnreporter Anderson Cooper vallfärdar för en slice på Mariellas, visar det sig. Och så jag då, numera.

Ägaren Guiseppe Vicari som startade pizzerian för över 30 år sedan, långt innan området runt Columbus Circle blev så skinande och storslaget som idag, säger att hemligheten bakom pizzan är att vara noga med temperaturen på degen.

Guiseppi är också noga med priset. En slice kostar från 2,25 dollar och en hel pepperonipizza, och det är en jäkla massa mat, går bara på 15 dollar.

Kanske det godaste och mest prisvärda du kan beställa på Manhattan.

(Foto: Flickr/Jason Lam)