Välj en sida

Köpa Ipad och Iphone i New York? Så mycket sparar du!

Köpa iPhone 6 USA New York

2015-09-09 Iphone 6s 64GB kostar 6720 kronor i New York och 8595 kronor i Sverige. Nästan 2000 kronor billigare i NYC alltså. Ännu mer sparar du om du köper dyrare modeller. På den här sidan jämför vi priser på Ipad och Iphone i Sverige och New York.

Iphone 6s säljs olåst i USA. Du kan alltså köpa telefonen i New York och stoppa i SIM-kortet från din svenska operatör. Tänk bara på att kortet är ett så kallat Nano-SIM. Om du uppgraderar från en gammal telefon, exempelvis en Iphone 4, kanske du har ett SIM-kort av normalstorlek eller Micro-SIM. Ingen fara, du ber bara din telefonoperatör om ett Nano-SIM när du är hemma i Sverige igen.

Byter du upp dig från Iphone 5 till Iphone 6, kan du använda samma SIM-kort. Kolla på den här sidan hos Apple för information om SIM-kort.

Förslagsvis beger du dig till en av de sex Apple Store som finns på Manhattan. Butiken på 5th Avenue är störst och mest känd, men den i SoHo och nya Apple Store på Upper West Side och i Grand Central Station är precis lika bra, men har färre turister och mindre trängsel.

Dyrast Iphone = störst besparing

Att köpa Iphone i USA är inte lika billigt som när de första generationerna av telefonen släpptes. Men som svensk sparar du en ändå rejäl slant på att köpa en ny telefon i New York, trots att dollarkursen inte inte är så förmånlig som för något år sedan. Förklaringen är att Sverige – tyvärr – är ett av de dyraste länderna att handla Appleprodukter i.

Största fyndet gör du om du köper den dyraste modellen med mest minne. Du sparar nästan 2800 kronor på att köpa en Iphone 6s Plus med 128 GB minne i New York jämfört med i Sverige. Prisskillnaden mellan USA och Sverige är vanligtvis också störst på modeller som precis släppts, sedan minskar skillnaden.

Köpa Iphone i USA – tänk på det här

Det finns ett par saker som är bra att känna till. Garantin gäller förmodligen inte i Sverige. Det här debatteras flitigt i olika prylforum. Vissa har fått sin trasiga, utlandsköpta, Iphone eller Ipad lagad i Sverige. Andra inte.

Apple skriver på sin garantisida att de kan begränsa garantiservicen till att gälla bara i det land där en Iphone eller Ipad såldes:

IMPORTANT RESTRICTION FOR iPHONE AND iPAD SERVICE.
Apple may restrict warranty service for iPhone and iPad to the country where Apple or its Authorized Distributors originally sold the device.

Du kan inte heller teckna Apple Care, Apples treåriga extragaranti, för den produkt du köper i USA.

Så det är upp till dig. Känns besparingen tillräckligt stor för att inte ha en garanti? Köp! Annars är det bättre att du handlar på hemmaplan.

Mitt val är enkelt, jag tar hellre besparingen än garantin. Jag har ägt fyra olika Iphone och två Ipad – och ingen har gått sönder under det första år som garantin gäller.

Tänk också på att kartongen bara innehåller laddare för amerikanska vägguttag. Om du inte redan har en svensk strömadapter, kan du köpa en från Apple Store i Sverige för 199 kronor till Iphone eller Ipad. Billigare alternativ finns så klart också, som inte är original.

Prisjämförelse Iphone 6s
New York / Sverige

Köpa handla Iphone i New York Usa

Iphone 6s

Iphone 6s, 16 GB

New York
 5 820 kr
Sverige
7 495  kr
Du sparar
1 675  kr

Iphone 6s, 64 GB

New York
6 720 kr
Sverige
8 595  kr
Du sparar
1 875  kr

Iphone 6s, 128 GB

New York
7 610  kr
Sverige
9 695  kr
Du sparar
2 085 kr

Iphone 6s Plus

Iphone 6s Plus, 16 GB

New York
 6 720 kr
Sverige
8 595  kr
Du sparar
1 875  kr

Iphone 6s Plus, 64 GB

New York
7 610 kr
Sverige
9 695  kr
Du sparar
2 085  kr

Iphone 6s Plus, 128 GB

New York
8 515  kr
Sverige
10 795  kr
Du sparar
2 280 kr

 

Prisjämförelse Ipad Air 2
New York / Sverige

Även på surfplattan Ipad finns pengar att spara, men i skrivande stund handlar det inte alls om lika mycket som för en Iphone. Egentligen är det bara på de allra dyraste modellerna som det finns några hundralappars skillnad. Förklaringen till att glappet är så litet är att det inte släppts någon ny Ipadmodell på ett tag och då jämnas prisskillnaden mellan USA och Sverige ut. När nya Ipad Pro släpps i Sverige i november, kommer den sannolikt att vara betydligt billigare att köpa i USA, precis som är fallet med nya Iphone 6s just nu.

Köpa Ipad USA New York

Ipad Air 2, 16 GB Wifi+Cellular

New York
5 825  kr
Sverige
5 995 kr
Du sparar
170 kr

Ipad Air 2, 32 GB Wifi+Cellular

New York
6 750  kr
Sverige
6 895 kr
Du sparar
145 kr

Ipad Air 2, 128 GB Wifi+Cellular

New York
7 110  kr
Sverige
7 795 kr
Du sparar
685 kr

Fotnot 1. Priserna är hämtade från amerikanska Apple Store och omvandlade till svenska kronor enligt växelkursen 2015-09-09 (1 USD = 8,24 SEK). Staden och delstaten New Yorks skatt på konsumtionsvaror på 8,875 procent har lagts på priset, så det här är vad du skulle betala i en Apple Store på Manhattan just nu.

Fotnot 2. Tänk på tullen. Maxbeloppet för de varor du får ta dig med hem är 4300 kronor om du ska slippa betala tull och skatt vid hemresan till Sverige. En summa som ju direkt överskrids om du köper en surfplatta eller telefon. Tar du med varor för mer än 4300 kronor ska det anmälas till Tullverket för betalning av tull och eventuella andra skatter. Sådana är reglerna. Utan att på något vis uppmana till lagbrott kan man säga att det är klokt att inte behålla nyinköpta prylar i sina kartonger med kvitton och allt.

Fotnot 3. Ipad med bara wifi saknas i jämförelsen, eftersom jag inte rekommenderar någon att köpa en Ipad utan möjlighet till mobilabonnemang. En surfplatta du inte kan använda var som helst tappar sitt syfte.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *