Välj en sida

Antalet hotell i New York som tar ut en så kallad ”resort fee” ökar kraftigt. Avgiften är hårt kritiserad, men kan inte undvikas. Håll koll på det finstilta när du bokar.

Hotellavgifter i New York

Allt om New York har det senaste halvåret blivit kontaktade av ett flertal svenska resenärer som varit missnöjda med att deras hotell tagit ut en obligatorisk avgift som inte nämndes, eller nämndes alltför otydligt, i samband med bokningen.

Företeelsen är inte ny i USA. Hotellen i Las Vegas har länge tagit ut så kallade ”resort fees” och nu har det spridit sig även till New York City.

Resort fee eller destination fee

Avgiften kan heta olika saker i specifikationen på hotellräkningen, men vanligast är ”resort fee”, ”amenity fee”, ”urban fee”, ”facility fee”, eller ”destination fee”.

Ibland ingår något i avgiften, kanske wifi, gym, eller en drinkkupong. Men poängen är att avgiften är obligatorisk – du måste betala även om du inte är intresserad av det som ingår.

Hur stor avgiften är, varierar från hotell till hotell. I många fall handlar det om $25, cirka 220 kronor, per natt. För en hotellgäst som tillbringar fem nätter i NYC blir det en extra kostnad på över tusen kronor.

Från 15 till 85 hotell

För två år sedan, 2016, fanns det bara cirka 15 hotell i stan som tog ut den här typen av avgifter. I dagsläget har den siffran vuxit till knappt 90 hotell med ”resort fees”.

Avgiften är tveksam på många sätt. Främst för att den gör att hotellen kan marknadsföra ett rumspris som inte stämmer överens med verkligheten, och på så sätt framstå som billigare än vad det egentligen är.

För resenärer som söker hotell på bokningssajter som Hotels.com, Booking.com eller Trivago, stämmer inte det angivna priset – eftersom avgiften läggs på först vid utcheckningen.

Kolla innan du bokar!

Avgiften strider dessutom, högst troligt, mot delstaten New Yorks lagar om vilseledande marknadsföring och avgiften utreds för närvarande av myndigheterna.

Vårt tips, för att du ska slippa bli överraskad av avgiften, är att noggrant kontrollera det finstilta vid bokning – oavsett om du bokar på hotellsajter som Hotels.com och Booking.com eller på hotellets egen hemsida.

Mer om hotell i New York