Betala så mycket som möjligt med kort – välj lokal valuta vid kortköpet – och undvik att växla till dig en massa kontanter innan resan. Lär dig gärna myntens smeknamn, så slipper du missförstånd. Här berättar vi allt du vill veta om valuta, pengar, betalkort och bankomater i New York.
Köpa kontanter innan resan?
Valutaväxlingsföretagen i Sverige försöker få dig att köpa så mycket utländsk valuta som möjligt innan du reser – och Forex är ett av de företag som tjatar mest. Gå inte på det.
Det finns bara en anledning till säljsnacket om att köpa mycket kontanter i förväg: Att växlingsföretaget tjänar pengar på ditt valutaköp.
För din personliga del finns nästan bara nackdelar, där risken att bli rånad på eller tappa pengarna är den mest uppenbara.
Att bära stora summor kontanter på en resa till USA är fullständigt onödigt.
Bankomater i New York
I New York finns bankomater precis överallt. I banker, så klart, men också i butiker, apotek, restauranger och i nästan varenda deli – som du hittar på varje gathörn i staden.
Tänk bara på att bankomaterna tar en avgift, så det är givetvis klokt att inte göra för många uttag av små belopp.
Betala med kort i USA
Cash is King, brukar man säga om USA. Men det är en sanning som börjar urholkas.
Du behöver dollar i små valörer för att lämna dricks och kanske för att köpa en flaska vatten eller en glass av en gatuförsäljare, men för alla andra köp funkar betalkort alldeles utmärkt.
Taxibilarna tar kort, du kan betala med kort i automaten när du ska köpa ditt MTA-kort till tunnelbana och bussar, och restauranger och butiker accepterar kort i minst lika stor utsträckning som i Sverige.
Välj lokal valuta vid kortköp
Det finns en viktig sak att tänka på vid kortbetalning. Om kortmaskinen, eller säljaren, frågar om du vill betala i lokal valuta (alltså dollar) eller i din banks valuta (svenska kronor) ska du alltid välja dollar.
Det kan vara bekvämt att få se exakt vad slutsumman blir i svenska kronor, men tyvärr betyder det att du ger köpstället eller dess lokala bank rätt att sätta valutakursen och den kursen är nästan alltid riktigt usel.
Resultatet blir att du betalar mycket mer för dina varor än vad som är nödvändigt. Därför rekommenderar samtliga svenska banker att du alltid väljer lokal valuta vid köp med kort i annat land.
Dollar – amerikansk valuta
Valuta i USA är amerikansk dollar, eller US-dollar. Den finns i sedelvalörerna $1, $2, $5, $10, $20, $50 och $100.
En dollar delas i 100 cent och myntvalörerna är 1 cent, 5 cent, 10 cent, 25 cent, 50 cent och 1 dollar.
Mynten har smeknamn som är bra att känna till:
1 cent: ”penny”
5 cent: ”nickel”
10 cent: ”dime”
25 cent: ”quarter dollar”
50 cent: ”half dollar”
Räkna på valuta
Vill du veta vad en dollar kostar idag, eller räkna om svensk valuta till dollar? Använd omvandlaren på di.se.
(Sidan uppdaterades 2020-02-20)
Om man bara visste sånt tidigare. Gäller detta överrallt som tex Italien också?
Hej Angelica!
Du menar om man alltid ska välja lokal valuta vid kortköp? Ja, det gäller oavsett vilket land du reser till. Du kan exempelvis läsa Nordeas rekommendationer för kortköp i utlandet, så ser du:
http://www.nordea.se/privat/vardagstjanster/kort/betala-med-kort-utomlands.html