Välj en sida

Empire State Building – boka biljett till världens mest kända skyskrapa

Empire State Building – med en höjd på 443 meter tronar den här skyskrapan över Midtown i New York.  Empire State Building byggdes 1931 men är fortfarande New Yorks och kanske världens mest välkända skyskrapa. Här hittar du fakta och tips på hur du bokar biljett till utsiktsvåningarna. [Uppdaterad 2022-03-30]

Empire State Building - boka biljett till observationsdäck

Empire State Building är ett av New Yorks mest klassiska landmärken – kanske det allra mest kända tillsammans med Frihetsgudinnan. Högst upp i skyskrapan finns också de populära utsiktsvåningarna som lockar massor av besökare varje år.

Skyskrapan står som en förstenad koloss längs 5th Avenue, mellan 33:e och 34:e gatan, och dominerar fortfarande stadsbilden i Midtown, nästan 90 år efter att den byggdes. Byggnaden tar ett helt kvarter i anspråk och är så stor att den faktiskt har ett eget postnummer.

Biljett till Empire State Building

Du kan välja att boka biljett bara till det större observationsdäcket på 86:e våningen (Main Deck), eller att köpa en kombinationsbiljett där även den mindre utsiktsplatsen (Top Deck) på 102:a våningen ingår.

Vårt tips är att det räcker med att besöka 86:e våningen. Kombinationsbiljetten kostar mer än vad det smakar. Det är extra trångt på våning 102 och utsikten är inte speciellt mycket bättre än från våning 86.

Ett bättre tips – om du verkligen vill maxa upplevelsen av Empire State Building – är att boka en kombinerad för- och eftermiddagsbiljett. Då får du två entrébiljetter till utsiktsvåningen Main Deck på 86:e våningen, under samma dag, och du kan uppleva den fantastiska utsikten både i dagsljus och på kvällen när staden glittrar i skymningen.

I bokningskalendern ser du direkt hur tillgängligheten på biljetter är på de datum du planerar ditt besök:

Risk för köer

Empire State Building är ett måste för många New York-resenärer. Att besöka den klassiska skyskrapan är något de flesta vill göra en gång i livet. Hittills har fler än 130 miljoner människor löst entrébiljett, vilket gör det till en av planetens mest välbesökta sevärdheter. Varje dag kommer cirka 10 000 nya besökare.

Vi förstår den stora populariteten och tycker absolut att byggnaden är värd ett besök, men det gäller att vara rätt informerad om både upplevelsen i sig och om vilka alternativ som finns.

Köer är väldigt vanliga, inte minst under sommarhalvåret när det är många turister i staden, och det blir ofta trångt uppe på observationsdäcken.

Om du vill besöka Empire State Building främst för utsiktens skull, då kanske du ska tänka om.

Både Top of the Rock och One World Observatory har häftigare vyer med mindre trängsel och kortare köer. Numera finns också de otroligt läckra utsiktsvåningarna Edge New York (öppnade 2020) och Summit One Vanderbilt (öppnade 2021) som alternativ.

Men vill du besöka Empire State Building för att uppleva just den här klassiska skyskrapan och dess art deco-arkitektur, då ska du givetvis boka biljett. Men vi säger det igen, det finns alternativ där det är trevligare att njuta av utsikten över New York.

Notera att standardbiljetten som du köper här ger dig rätt att gå förbi kön till biljettkassorna, men du måste därefter fortfarande använda den vanliga kön till säkerhetskontroll och hissar.

Boka VIP-biljett och gå före kön

Ett tips, om du är beredd att betala lite extra, är att boka Expressbiljett med köföreträde. Då får du gå före i säkerhetskontrollen och i de flesta av köerna på väg upp till observationsdäcket.

Den biljetten är nästan dubbelt så dyr som standardbiljetten (mars 2022), men kan vara värd kostnaden om du vill slippa alla köer och komma upp till utsikten så snabbt som möjligt. Du väljer det biljettalternativet i bokningen efter att du valt datum.

Ingår i flera rabattkort

Tips! Empire State Building är en av många attraktioner och sevärdheter som ingår i de flesta av de rabattkort som finns i New York.

Om du köper till exempel New York Pass, New York Citypass eller New York Sightseeingpass så har du entrébiljetten i rabattkortet.

Empire State Building – öppettider

Utsiktsvåningarna har öppet 365 dagar per år, även på helgdagar, men exakt vilka tider som gäller för öppning och stängning varierar litegrann över året.

Hitta dit

Skyskrapan går inte att missa. Du ser den från nästan hela New York – och definitivt var du än är i Midtown. Ett flertal tunnelbanestationer finns inom nära promenadavstånd.

Notera att byggnaden har flera entréer, men som besökare med standardbiljett till observationsdäcket Main Deck ska du bara använda ingången på 5th Avenue mellan 33:e och 34:e gatan. Om du väljer Expressbiljett gäller en annan ingång, men det framgår av biljettinformationen.

Fakta / Empire State Building

Höjd med antenn: 443 m
Höjd till taket: 381 m
Antal våningar: 102 st
Invigdes: 1931
Världens högsta byggnad: 1931-1970
Antal hissar: 73 st