Välj en sida

9/11 Museum & Memorial

Att besöka 9/11 Museum & Memorial är ett måste när du reser till New York. Museet och minnesplatsen över terrordåden hösten 2001 kan vara en jobbig upplevelse, men är ändå något vi starkt rekommenderar. [Uppdaterad 2022-05-18]

9/11 Memorial & Museum i New York

Den 11 september 2001 raserades tvillingtornen i World Trade Center i en terroristattack där två kapade passagerarflygplan användes som vapen. American Airlines flight 11 och United Airlines flight 175 flögs rakt in byggnaderna.

I synkroniserade attacker flögs även American Airlines flight 77 in i Pentagon i Virginia och United Airlines flight 93 kraschade på en åker utanför Shanksville i Pennsylvania, på väg mot ett mål i Washington D.C. Kraschen skedde efter att passagerare ombord lyckats övermanna flygplanskaparna.

2 977 människor miste livet den dagen i vad som är den enskilt största attacken på amerikanskt territorium. Det är också den mörkaste dagen i amerikansk historia vad gäller antal omkomna räddningsarbetare: 343 brandmän och 72 poliser dog.

Både minnesplats och museum

Till minne av händelserna i september 2001 finns 9/11 Memorial & Museum, eller National September 11 Memorial & Museum som är det fullständiga namnet, vid platsen för attentatet.

Tidigare kallades området ofta för Ground Zero, men det begreppet har börjat suddas ut allt mer.

Det är alltså två separata delar det handlar om: Memorial Plaza (minnesplatsen) och det intilliggande museet. Minnesplatsen är öppen för allmänheten och kostar ingenting att besöka, men till museet måste du ha en biljett.


 

9/11 Museum – boka biljetter

Museet öppnade i maj 2014 och berättar historien om händelserna 9/11 2001 genom 23 000 foton, 500 timmar film och 10 300 föremål från de fallna tornen.

Utställningarna är väldigt välgjorda, med både föremål och inspelningar från offren för terrordåden, och det blir ofta ett ganska jobbigt besök.

Tanken är att varje offers liv ska bli ihågkommet genom att besökarna får en chans att lära känna de män, kvinnor och barn som dog.

Att köpa biljetter på nätet i förväg är klokt. Då har du en reserverad tid för ditt besök och du behöver inte stå i kö. Du väljer din tid när du bokar biljetten.

Tack vare vårt samarbete med bokningssajten Get Your Guide kan du boka biljett till 9/11 Memorial Museum här. Det är enkelt och säkert och du kan avboka och få full återbetalning fram till 24 timmar innan bokad tid.

I bokningskalendern ser du tillgänglighet på biljetter dag för dag. Klicka på önskat datum för att gå vidare:

Biljettpris och öppettider 9/11 Museum

En biljett till 9/11 Museum kostar cirka 280 svenska kronor för vuxna och 225 kronor för ungdomar från 13-17 år. Prisuppgiften är från april 2022, men priset varierar med dollarkursen.

» Klicka här för att läsa mer och boka

Museet har öppet torsdag till måndag klockan 10.00 till 17.00, det är alltså stängt på tisdagar och onsdagar.

Räkna med att ett besök på museet tar minst två timmar, gärna mer.


 

9/11 Memorial Plaza – två svarta pooler

9/11 Memorial invigdes 2011 och består av två svarta, kvadratiska pooler placerade mitt i området vid World Trade Center där de fallna tornen stod. Ner i poolerna rinner vattenfall och på minnesplatsen har fler än 400 träd planterats. Namnen på offren är ingraverade i brons runt de båda bassängerna.

Det är en plats som lyckas vara sorglig, fridfull, högtidlig och amerikanskt patriotisk – allt på samma gång.

Öppettider 9/11 Memorial Plaza

Dagligen från 10.00 till 17.00, men ändringar kan förekomma. Kolla på den här sidan för färsk information om öppettider.


 

Guidade turer av World Trade Center-området

Ett annat tips vi gärna rekommenderar är att gå på en guidad tur av 9/11-området.

Guiderna är väldigt kunniga och du lär dig mycket om både händelserna den 11 september 2001 och om hur området har utvecklats sedan dess.

Här finns guidade turer och kombinationsbiljetter där 9/11 Museum ingår:


 

Hitta till 9/11 Museum & Memorial

Många vägar bär till World Trade Center-området. Du kan åka tunnelbana, buss, färja eller PATH-tåg.

Enklast är ofta att ta tunnelbanan och då finns följande alternativ:

  • Linje A, C, 1, 2 eller 3 till stationen Chambers Street.
  • Linje A, C, J, Z, 2, 3, 4 eller 5 till stationen Fulton Street.
  • Linje 2 eller 3 till stationen Park Place.
  • Linje E till World Trade Center.
  • R-tåget till Rector Street eller Cortlandt Street.
  • Linje 1 till stationen Rector Street.

Kombinera med One World Observatory

Tips! När du ändå befinner dig i World Trade Center-området, passa på att njuta av utsikten från One World Observatory som ligger alldeles intill 9/11 Memorial.

Här kan du läsa mer om One World Observatory och här kan du boka biljetter.