Välj en sida

Valarna återvänder till vattnen runt New York. Nya lagar och tuffare tag mot utsläpp har förbättrat vattenkvaliteten så mycket att de magnifika djuren nu kan ses nära staden.

Valsafari - se valar i New York

På 1600-talet var valar, delfiner och sälar en vanlig syn i vattnen utanför New York. Men jakt och föroreningar fick djuren att försvinna.

Nu är de tillbaka. Med besked. Inte minst de största djuren av alla – valarna.

Förra året räknade man till 272 valar, nästa alla var knölvalar, i havet utanför New York. Det är en enorm uppgång från 2011 när man såg bara fem valar.

Två lagar sägs vara den främsta anledningen till att djuren återvänt. Clean Water Act och Endangered Species Act har bidragit till renare vatten och bättre förhållanden för de vilda djuren.

– Tillsammans gör åtgärderna att valar, delfiner och sälar finns i ett mycket större antal idag, säger Paul Sieswerda som är chef för organisationen Gotham Whale, till The Independent.

Valarnas återkomst gör att man nu, faktiskt, kan åka på valsafari från New York och beundra de magnifika djuren. Gotham Whale ordnar turerna tillsammans med American Princess Cruises.

– Inte många känner till det här. Det är kul att kunna dela glädjen över att valarna har återvänt. Vi kan se valar i förgrunden och Manhattans skyline i bakgrunden, säger Paul Sieswerda.

Säsongen för valskådning i New York pågår från början av maj till början av november. Båtarna utgår från Riis Landing i Rockaway, Queens.

På den här sidan finns mer information om de guidade valturerna.