Välj en sida

Vägglöss beg bugs (Foto: Flickr/afpmb)
Du vill inte ha den här filuren med dig hem. (Foto: Flickr/afpmb)

2014-11-20 Alla älskar New York, tyvärr även vägglössen. Problemen med bed bugs – som de kallas på engelska – bara växer. Ska du resa till New York bör du ha koll på hur du upptäcker och undviker de små blodsugarna.

Vägglössen förde länge en tynande tillvaro. De var nästan utrotade både i Nordamerika och här i Sverige, men har de senaste 10-15 åren ökat kraftigt i antal igen.

Förklaringarna är flera, men två sticker ut: att vi reser allt mer och tar med oss lössen på färden och det ökade intresset för loppis och second hand-produkter.

New York är tyvärr en av världens svårast smittade städer. Vägglöss, bed bugs, finns i lägenheter, hotell och butiker. För några år sedan tvingades Nike stänga och sanera sin jättebutik Niketown vid 5th Avenue från vägglöss och rapporter om löss i hotellrum är tyvärr vanliga.

Vägglöss stort problem i New York

Att problemet växer även här hemma visar statistik från saneringsföretaget Nomor. För tio år sedan genomförde firman 60 saneringar av vägglöss i Sverige. För 2014 pekar prognosen mot 12 000 saneringar.

Boven i dramat är resor och Nomor pekar specifikt på New York som det största problemet.

Att få med vägglössen som oönskade fripassagerare hem från resan går tyvärr fort.

– Det räcker med att du lagt resväskan på golvet i hotellrummet för att lusen ska kunna krypa in och följa med hem till Sverige, säger Peter Bratt som är skadeexpert på Länsförsäkringar.

Och vägglöss är inget du vill ha med dig hem. Skadedjuren har blivit motståndskraftiga mot bekämpningsmedel och det kan krävas åtskilliga saneringar av en lägenhet eller ett hus för att bli av med dem. I svåra fall har bekämpningsfirmor fått rycka ut ett tiotal gånger.

Bed bugs New York (Foto: Flickr/Devyn Caldwell)
Reklamkampanjer varnar för vägglöss. (Foto: Flickr/iconeon)

Undvik bed bugs i New York

Något säkert sätt att undvika bed bugs finns inte. De kan invadera rum på lyxhotell likväl som på billigare boenden. De bor i väggarna eller i möbler av trä – exempelvis sängramar – och är bara aktiva på natten. Om du vaknar med bett på kroppen vet du att du är drabbad, men då är det för sent.

Ett sätt att hålla lite koll är att gå till webbplatsen The Bedbug Registrys sida för New York. Där listas både hotell och lägenhetshus som nyligen haft problem med vägglöss.

I övrigt är det klokt att följa de här råden från Nomor när du ska resa. Kanske extra mycket om du är på väg till New York.

Inför resan

 • Ta med dig några plastpåsar att lägga kläder och elektriska prylar i – vägglöss kan inte ta sig igenom plast.
 • Ta med en ficklampa och ett förstoringsglas så kan du enkelt kontrollera säng och textilier på din destination.

På resmålet

 • Ställ bagaget i badrummet först och kontrollera igenom rummet.
 • Titta noga under sängen, syna sömmar och skrymslen – 90 procent av vägglössen finns runt sängen. Upptäcker du små svarta fläckar av spillning eller en lus, be genast att få byta rum.
 • Lägg aldrig väskan på eller under sängen, placera den istället högt och långt borta från sängen.
 • Låt dina kläder ligga kvar i väskan, packa inte upp dem.
 • Lägg tillbaka kläder som du använt i väskan, sprid dem inte i rummet.

När du kommer hem

 • Ta aldrig in väskan i sovrummet, placera den utomhus om du kan, eller i badrummet/duschen.
 • Tvätta alla kläderna i 60 grader, torktumla eller använd torkskåp.
 • Det du inte kan tvätta lägger du i en plastpåse i frysen i tre dygn (-18 grader).
 • Dammsug resväskan. Dammsugarpåsen lägger du i en plastpåse som ska ligga i frysen i tre dygn (-18 grader). Därefter kastas dammsugarpåsen.