Välj en sida

Jul i New York – 18 tips som maxar julstämningen

Jul i New York är en magisk period, oavsett om du är i staden över julhelgen eller under veckorna innan. Här är våra tips på vad du kan se och göra. Artikeln uppdaterades i oktober 2019.

Jul i New York - våra tips

Tipsen här nedanför gäller både perioden fram till jul och dagarna över själva julhelgen. Vill du resa till New York för att få julstämning kan du åka från slutet av november och framåt.

New York påbörjar förvandlingen till en av världens trevligaste julstäder direkt efter helgen efter thanksgiving. Thanksgiving firas alltid fjärde torsdagen i november.

Juldekorationer i New York

Butikernas dekorationer och ofta väldigt fantasifullt smyckade skyltfönster brukar premiärvisas i månadsskiftet november-december. Då kläs också stadens gator med lampor och juldekorationer.

Under den här perioden sker också det som för många är det verkliga startskottet för julen i New York: den enorma julgranen vid Rockefeller Center tänds. I år, 2019, sker det den 4 december.

Jul i New York – våra tips

1. Häpna över skyltfönstren

Varuhus och butiker försöker överträffa varandra i spektakulärt inredda skyltfönster. Det här är julskyltning när den är som allra bäst – och det är dessutom ett gratisnöje. På med promenadskorna bara. Julvackra skyltfönster finns över hela staden, men Macy's vid Herald Square och Saks 5th Avenue brukar vara säkra kort.

5th Avenue är, överhuvudtaget, ett bra stråk för att hitta julskyltfönster att tappa hakan över. Om du vill uppleva skyltningen tillsammans med en duktig guide, och vara säker på att inte missa något, finns guidade turer också, till exempel den här.

2. Radio City Music Hall Christmas Spectacular

Ingenting, faktiskt ingenting alls, ger så mycket klassisk julkänsla som att se de högsparkande dansarna i Rockettes i den här långkörande föreställningen, den har spelats i 75 år (!) i Radio City Hall.

Det mest omtalade numret är ”Träsoldaternas parad”, men hela showen är fantastisk. Vill du maxa jultradition med NYC-känsla? Boka!

» Läs mer och boka föreställningen

Vill du kombinera föreställningen med en guidad jultur, kolla in den här paketlösningen. Tips! Om de vanliga biljetterna till Radio City Music Hall Christmas Spectacular är slut, kan de finnas kvar här.

3. Julgranen vid Rockefeller Center

Vi nämnde den redan i inledningen. Rockefeller Centers stora julgran är en av de främsta symbolerna för julen i New York. Gå förbi och kika, så förstår du varför. Invigs 4 december med buller, bång och liveuppträdanden. Tas ner tidigt år 2020.

4. Shoppa julpynt på Macy’s

Om du är i New York före jul och vill fylla på med tomtar, glitter, ljus, pynt, julgranskulor och allt annat som hör julsmyckandet till, missa inte Macy's. Varuhuset öppnar en tillfällig julavdelning i november och december varje år.

5. Macy's Santaland

Mera Macy's. Om du reser till New York med familjen, se till att ta er till varuhusets magiska tomteland.

Här finns tomtar, nissar och ett helt, underbart juligt, fantasiland på 13 000 kvadratmeter. Gratis, men måste förbokas.
www.macys.com/social/santa-land

6. Belysningen i Dyker Heights

Dyker Heights är en stadsdel i Brooklyn där husägarna är fullständigt galna i juldekorationer och tillhörande belysning. Det liknar inget annat du sett, vi lovar.

Du kan åka kollektivtrafik, men enklast brukar vara att följa med på en guidad tur med buss. Till exempel den här populära turen till Dyker Heights.

7. Åk på en julkryssning

Manhattan glittrar alltid som vackrast från vattnet. Det stämmer extra bra runt jultid. Ta en paus från shoppingen och kryssa fram en stund. Här finns en enklare variant med julsånger och varm choklad, här har du en julkryssning med buffé, som avgår på julafton.

8. Svenskt julbord i New York

Skandinaviska finrestaurangen Aquavit brukar servera ett fenomenalt, men dyrt, svenskt julbord. I skrivande stund finns dock ingen information om julen 2019.

Ett billigare, men kanske ännu svenskare alternativ, är julmaten på Ikea i Red Hook, Brooklyn. Håll utkik på deras hemsida.

9. Skridskoåkning vid Rockefeller Center

Att åka skridskor på rinken vid Rockefeller Center tillhör de klassiska vinternöjena i New York. Snöra på dig hyrgrillorna och glid fram under skyskraporna. Att hyra skridskor kostar $13, både för barn och vuxna, men entrén varierar med säsong och dag från $25-33. Barn under elva år och pensionärer betalar en billigare entréavgift på $15.
therinkatrockcenter.com

10. Skridskoåkning i Central Park

Även det här är ett vinternöje med maxad New York-känsla, extra fint är det i juletid. Inträdet på Wollman Rink kostar $12 ($19 på helger) och skridskor kostar $10 att hyra.
www.wollmanskatingrink.com

11. Winter Village i Bryant Park

Bryant Park är en underbar plats året runt. Men lappkastet från sommarens grönska och kaffe på gräsmattan till det här vinterlandet med skridskorink, popupbutiker, barer, restauranger och marknadsbås är häpnadsväckande.

Det ligger en doft av glüwein i luften och julkänslan är omedelbar. Gå hit för att bara njuta, eller för att shoppa julklappar du knappast hittar på andra ställen.
bryantpark.org/winter-village-at-bryant-park

12. Nötknäpparen i Lincoln Center

Även om du kanske inte brukar gå på balett, kan det vara läge för ett undantag. Att se George Balanchine’s Nötknäpparen är ett finfint sätt att komma i julstämning.

Föreställningen har 90 dansare och 125 barn på scenen. Den spelas från 29 november 2019 till 5 januari 2020.
www.nycballet.com/Ballets/The-Nutcracker

13. Sjung julsånger i Washington Square Park

Om du är i New York på julafton och känner för att sjunga – bege dig till Washington Square Park. Klockan 17.00 börjar The Rob Susman Brass Quartet att spela och alla som vill sjunger med. Sånghäften delas ut gratis.
www.washingtonsquarenyc.org/annual-holiday-tree-lighting

14. Merry Tuba Christmas på Rockefeller Plaza

Mer musik! Om du någonsin undrat hur det låter när massor av bastubor tillsammans spelar julmusik, kan du ta reda på det i New York.

Klockan 15.30 den 15 december hålls den årligt återkommande Merry Tuba Christmas.
www.rockefellercenter.com

15. Julmarknader

Vi har redan nämnt Winter Village i Bryant Park, men den här staden har mer att bjuda på när det gäller julmarknader. Om du inte kan få nog av varm choklad och shopping, kolla också in Union Square Holiday Market, Columbus Circle Holiday Market och inomhusmarknaden Grand Central Holiday Fair.

16. Winter's Eve at Lincoln Center

Redan den 2 december kickar kvarteren runt Lincoln Square igång julfirandet. En julgran tänds i Dante Park och olika musikframträdanden hålls. Räkna även med gatuartister och god mat från områdets restauranger.
www.winterseve.nyc

17. Världens största pepparkaksby

Jo, du läste rätt. Guinness Rekordbok har fastslagit att The New York Hall of Science i Queens, New York, har världens största pepparkaksby.

Fem år i rad har den byggts upp, inget tyder på att det sjätte blir sämre. Gillar du pepparkakshus, tveka inte. Kan ses från 23 november till 12 januari.
nysci.org/event/gingerbread-lane

18. Träffa tomten på Apollo

Legendariska Apollo Theater i Harlem bjuder in till Winter Wonderland, lördag 14 december. Ta ett foto med tomten och lyssna på körsång.
www.apollotheater.org/event/coca-cola-winter-wonderland-2019/

Fira jul i New York – tänk på det här

I USA är juldagen den stora högtidsdagen – inte julafton som hos oss. Annandag jul firas inte alls, den dagen är en helt vanlig arbetsdag för många amerikaner.

Om du är i staden över julhelgen och vill äta på restaurang – boka i god tid. Gärna innan du reser. Många New York-bor äter ute under julen och det blir snabbt fullbokat, inte minst på de lite bättre restaurangerna.

Hotell i New York under jul

Det här är lite intressant. I New York, som är en av världens dyraste hotellstäder, finns inte många perioder på året då hotellen sänker priserna.

Julhelgen är faktiskt en sådan. Från 23-27 december är priserna på stadens hotell betydligt lägre än normalt och många hotell lockar dessutom med olika typer av paketerbjudanden.

Om du däremot reser till staden under veckorna före julhelgen, kanske för att julshoppa, är det tyvärr tvärtom. Perioden mellan thanksgiving och 23 december tillhör årets dyraste hotellveckor.

(Sidan uppdaterades 2019-10-24)


Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *