Välj en sida

New York Marathon

New York Marathon (Foto: Flickr/mtaphotos)

New York Marathon är världens största maratonlopp. 2014 tog sig 50 530 löpare hela vägen från Staten Island till Central Park. Tävlingen är så populär att platser till loppet delas ut via lotteri. Men det finns säkrare sätt att få en startplats.

Loppet avgörs alltid på senhösten, med undantag för 2012 då stormen Sandy gjorde att det årets upplaga helt fick ställas in.

New York Marathon – genom alla stadsdelar

Banan går genom alla fem stadsdelar i New York. Loppet börjar ute på Staten Island och via bron Verrazano-Narrows tar sig löparna till Brooklyn där loppet bland annat går i Williamsburg, Bedford-Stuvyvesant och Bay Ridge.

Från Brooklyn springer deltagarna vidare över Pulaski Bridge till Queens innan de tar Queensboro Bridge in till Manhattan. På Manhattan går banan norrut via 1st Avenue, gör en snabb vända in i Bronx, innan löparna viker söderut igen genom Harlem och springer längs 5th Avenue till målet i Central Park.

Karta över loppets sträckning

New York Marathon karta

New York Marathon har sprungits sedan 1970 och den snabbaste tiden är 2:05:05, satt av kenyanen Geoffrey Mutai 2013. För motionärer är det nog viktigare att fokusera på den tillåtna maxtiden som är åtta och en halv timme.

Så får du plats i New York Marathon

Varje år anmäler cirka 150 000 löpare från hela världen sitt intresse för att springa New York Marathon. Av dessa får ungefär 50 000 en startplats. Vissa får sin plats via det lotteri som tävlingsarrangören anordnar. För att delta i utlottningen anmäler du ditt intresse via loppets webbplats (länk nedan), anmälningsprocessen brukar dra igång i januari månad.

Att få en plats via lotteriet är en chansning med ganska dåliga odds eftersom en stor del av startplatserna är reserverade för resebyråer, välgörenhetsorganisationer, elitlöpare och medlemmar i klubben New York Road Runners.

Vill du inte chansa, kan du boka resa med en resebyrå som Springtime eller SRRC Marathonresor som har ett antal reserverade platser i loppet. Tänk bara på att resorna är väldigt populära och snabbt blir fullbokade.

(Foto: Flickr/mtaphotos)
(Sidan uppdaterades 2015-09-22.)

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *