Välj en sida

Rabattkort i New York – vi jämför priser och utbud

Rabattkort kan spara massor av pengar för dig som vill se många av New Yorks mest populära sevärdheter. Men vilket kort är bäst? Allt om New York reder ut.
[Uppdaterad 2020-03-10]

Rabattkort New York

New York Pass, The Sightseeing Pass, New York CityPass eller kanske Go City: New York Explorer Pass? Namnen är så snarlika att det förvirrar, men rabattkorten har olika upplägg och skiftande priser.

Varför köpa ett rabattkort?

Entré- och biljettpriserna till New Yorks attraktioner och sevärdheter kan vara ganska dyra. Om du besöker några stycken under dina dagar i New York, tar det en rejäl bit av reskassan. Rabattkorten ger dig en chans att komma billigare undan.

Vi tar ett exempel. Säg att du har planerat in följande: en tur till Frihetsgudinnan och Ellis Island, ett besök i Empire State Building, en tur med sightseeingbussen The Ride, kryssning med Circle Line och en guidad gospeltur.

Köper du biljetterna var för sig blir totalkostnaden cirka 2450 kronor.


Boka rabattkort för New York på nätet


 

Ett 1-dagskort från New York Pass, där alla ovan nämnda aktiviteter ingår, kostar cirka 1330 kronor. Även om du inte hinner med alla på en dag, så kostar ett 2-dagarskort 1770 kronor.

Rejäla besparingar alltså! Dessutom har du möjlighet att gå före i kön på många av attraktionerna. Så ett rabattkort kan verkligen löna sig.

Men vilket ska du välja?

New York Pass
– rabattkort med stort utbud

New York Pass RabattkortOriginalet och storsäljaren. New York Pass är ett rabattkort där du – till skillnad från New York CityPass och New York City Explorer Pass – får se så många attraktioner och ta så många turer du hinner under det antal dagar du bokat.

Kortet finns numera att få helt digitalt, via New York Pass mobilapp, så du behöver inte hämta ut ett kort på plats i New York – om du inte föredrar ett fysiskt kort.

New York Pass har samarbete med fler än 100 sevärdheter runt om i staden, vilket ger det bästa utbudet tillsammans med The Sightseeing Pass.

Bland alternativen finns klassiker som Empire State Building, 9/11 Memorial & Museum, Frihetsgudinnan och Ellis Island, Top of the Rock. Men i New York Pass ingår också guidade turer som Food on Foot Tours, On Location Tours och High Line Tour.

Kortet kan köpas för 1, 2, 3, 5, 7 eller 10 dagar och en guidebok på 200 sidor ingår. Kortet, om du väljer att hämta ut ett sådant, ser ut som ett kreditkort, med ett inbyggt chip.

En sak att tänka på med New York Pass är du sparar mer pengar ju fler dagar du köper. Om du beställer 3-dagarskortet och ser i snitt tre till fyra sevärdheter per dag är besparingen, jämfört med att göra samma sak utan rabattkortet, hela $220. Om du har 5-dagarskortet sparar du hela $360 dollar.

Regler
Kortet är giltigt i 12 månader från inköp. Det aktiveras första gången du använder det. Notera att dagar räknas om kalenderdagar, inte som 24-timmarsperioder. Du vill alltså aktivera det så tidigt som möjligt på dagen för att få maximalt ut av det.

Avbokning
New York Pass kan avbokas utan kostnad upp till 24 timmar i förväg – om du beställer det via vår partner Get Your Guide. Om du köper kortet direkt från New York Pass, måste du lägga till en försäkring som kostar 4,5 procent av köpesumman för att ha möjlighet till återbetalning vid avbokning.

Pris & bokning
1-dagskort kostar ca 1300 kronor, 3-dagarskort 1975 kronor och 5-dagarskort 2520 kronor. Notera att priserna varierar med dollarkursen.
» Läs mer och boka New York Pass här

The Sightseeing Pass

Det här är en intressant utmanare till storsäljaren New York Pass. The Sightseeing Pass har funnits i några år nu och överraskar ibland med att få till samarbeten som New York Pass misslyckas med.

Ett exempel är att The Sightseeing Pass under en tid var det enda rabattkortet i New York som hade One World Observatory med i sitt utbud. När spektakulära utsiktsvåningen Edge öppnar nu under våren 2020 händer samma sak igen – The Sightseeing Pass är ensamt om att ha med Edge bland de attraktioner som ingår i kortet.

Prismässigt ligger annars The Sightseeing Pass helt i linje med New York Pass. Även upplägget är snarlikt. Du väljer om kortet ska gälla 1, 2, 3, 5, 7 eller 10 dagar och får sedan se så mycket du hinner och orkar under den period du har valt.

Regler
Du kan köpa kortet upp till 12 månader innan det ska användas. När du besöker en sevärdhet och använder kortet för första gången, aktiveras det och din valda giltighetstid börja ticka ner.

Avbokning
The Sightseeing Pass kan avbokas utan kostnad upp till 24 timmar i förväg – om du beställer det via vår partner Get Your Guide. Om du köper kortet direkt från The Sightseeing Pass, måste du lägga till en försäkring som kostar 4 procent av köpesumman för att ha möjlighet till återbetalning vid avbokning.

Pris & bokning
Kortet kostar cirka 1280 kronor för en dag och 2070 kronor för tre dagar, med reservation för att prishöjningar och variationer i dollarkursen.
» Läs mer och boka The Sightseeing Pass här

New York CityPass
– rabatthäfte med sex biljetter

New York CitypassEtt rabatthäfte snarare än ett kort. New York CityPass innehåller sex biljetter till några av stadens mest populära attraktioner. Tre attraktioner är förbestämda och kan inte ändras medan resterande tre kuponger har två alternativ var.

Det här ingår:

  1. The Empire State Building Experience
  2. American Museum of Natural History
  3. The Metropolitan Museum of Art
  4. Top of the Rock Observation Deck ELLER Guggenheim Museum
  5. Statue of Liberty & Ellis Island ELLER Circle Line Sightseeing Cruises
  6. 9/11 Memorial & Museum ELLER Intrepid Sea, Air & Space Museum

Regler
CityPass är giltigt i nio dagar från att du börjar att använda det, vilket gör att du inte behöver köpa ett rabattkort som är giltigt i visst många dagar – som är fallet med New York Pass.

Vid beställning får du en voucher som måste skrivas ut. Den visar du upp på den första attraktion du besöker och växlar in mot ditt rabatthäfte. Helt oanvända rabatthäften är giltiga i sex månader från inköpsdagen, notera att det inte gäller om biljetter tagits ur häftet.

Avbokning
Oanvända rabatthäften är återbetalningsbara inom 365 dagar från inköp.

Pris & bokning
New York CityPass kostar cirka 1310 kronor, men exakt pris varierar med dollarkursen.
» Läs mer och boka New York CityPass här

Go City: New York Explorer Pass
– välj hur mycket du vill se

Go City New York Explorer PassHär väljer du hur många biljetter kortet ska innehålla och betalar därefter. Du kan välja 2, 3, 4, 5, 7 eller 10 biljetter. Därefter, när du är på plats i New York, kan du bestämma dig för exakt vilka sevärdheter du vill se.

Go City: New York Explorer Pass har samarbete med drygt 85 attraktioner och turer, exempelvis Empire State Building, Top of the Rock, Hop-On Hop-Off, Circle Line och Frihetsgudinnan.

Regler
Kortet är giltigt i upp till ett år efter inköpsdagen och 30 dagar efter att du använt det för första gången.

Avbokning
Om du inte haft möjlighet att använda ditt kort inom ett år från inköp, kan du få pengarna tillbaka.

Pris & bokning
Go City: New York Explorer Pass kostar från cirka 640 kronor för två attraktioner upp till 2280 kronor för tio stycken, men priserna varierar något med dollarkursen.
» Läs mer och boka New York City Explorer Pass här


Prisjämförelse mellan rabattkorten

Vilket rabattkort som passar just dig är svårt att säga, eftersom utbud och regler för användning varierar. Störst valfrihet får du utan tvekan med New York Pass och The Sightseeing Pass. Om du bara ska se ett litet antal av de mest kända sevärdheterna, under en eller två dagar, då kan de andra korten vara bättre köp.

För att tydliggöra skillnaden har vi tagit fram det här exemplet. Det visar pris per dag för de olika korten och antal sevärdheter som besöks per dag.

Exemplet är lite godtyckligt, vissa kanske klämmer in upp till 5-6 sevärdheter under en dag och då ändras förutsättningarna, men vi har valt att räkna på tre till fyra. Det är ungefär vad man hinner med i ett normalt tempo.

Dagar / sevärdheter New York Pass The Sightseeing Pass New York City Pass Go City: New York Explorer Pass
1 dag / 3-4 sevärdheter 1300 kr 1280 kr 1310 kr 640-1240 kr
2 dagar / 6-7 sevärdheter 1770 kr 1775 kr 1310 kr 1780 kr
3 dagar / 10 sevärdheter 1975 kr 2070 kr 2280 kr

Behöver du ett kort för längre period än tre dagar, är New York Pass och The Sightseeing Pass de de bästa alternativen.


Stor skillnad i utbud

Hur många attraktioner, museer, bussturer och guidade turer som ingår varierar kraftigt. Det framgår tydligt här:

New York Pass The Sightseeing Pass New York City Pass Go City: New York Explorer Pass
Antal attraktioner att välja bland 100+ 100+ 6 85+

Exakt vilka sevärdheter som ingår i de olika korten varierar från tid till tid, vissa tillkommer och andra försvinner. Men du kan vara säker på att de allra mest populära och klassiska attraktionerna finns med oavsett vilket kort du väljer, möjligtvis med undantag för New York City Pass.

Notera att även om de vanligaste, och mest besökta, sevärdheterna i princip alltid ingår i rabattkorten, så kan utbudet ändras ibland. När nya attraktioner öppnar är rabattkorten olika snabba på att få med i sitt erbjudande och då kan ett kort ge tillgång, men inte ett annat.

Slutsatsen är att du alltid bör dubbelkolla på bokningssidan så att de sevärdheter du vill uppleva på resan till New York, finns med i kortet du väljer.


Sammanfattning

Det är inte säkert att du behöver ett rabattkort alls på resan i New York. Men om du planerar att se fler än 2-3 av stadens sevärdheter, då börjar rabattkorten att löna sig.

Funderar du på att klämma in många sevärdheter och attraktioner, och kanske åka en hop-on hop-off-buss dessutom, då ska du definitivt skaffa ett rabattkort. Annars kastar du pengar i sjön.

Tänk också på att den som har ett rabattkort får gå före köerna på flera av sevärdheterna, och det kan vara värt en hel del.

  • I valet mellan de olika korten kan man konstatera att New York CityPass, rabatthäftet med sex kuponger, passar bäst för den som ska se bara ett fåtal sevärdheter och nöjer sig med de allra mest välkända (som Empire State Building, Top of The Rock, Frihetsgudinnan och Intrepid).
  • Go City: New York Explorer Pass är aningen billigare än New York Pass, men du är begränsad till det antal biljetter du valde när du köpte kortet. Och det kan vara svårt att i förväg veta exakt vad man vill se och göra i New York. Om antalet biljetter du valde inte räcker, då får du betala entré styckevis till de olika sevärdheterna därefter. Det räcker med en sådan entrékostnad för att du lika gärna skulle ha kunnat välja New York Pass från början.

Boka rabattkort för New York på nätet


 

  • Vår slutsats blir den här: Om du vill maximera din vistelse i New York med chans att se så många sevärdheter som möjligt till ett fast pris, både kända och mindre kända attraktioner, och dessutom ha största möjliga utbud när du väl är på plats, då är New York Pass och The Sightseeing Pass de främsta alternativen. New York Pass är storsäljaren bland rabattkorten och det är lätt att förstå varför, men The Sightseeing Pass är så likt i både pris och upplägg att det är svårt att skilja korten åt.

(Sidan uppdaterades 2020-03-10. Prisexempel baseras på växelkursen den dagen.)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *