Välj en sida

Stränder i New York – när du vill fly hettan i staden

Stränder? I New York? Jodå, den här staden har faktiskt även sandstränder och havsbad på repertoaren. Inte alls dumt en het sommardag. Här tipsar vi om våra favoriter. [Uppdaterad 2022-04-05]

Stränder i New York - Coney Island Beach

New York kan blir riktigt hett på sommaren, varmare än vad många besökare tror. Temperaturer runt 30 grader och hög luftfuktighet är vanligt från juli till augusti. Kolla in sidan om väder i New York, om du inte tror oss.

Sådana dagar blir det närmast olidligt svettigt under skyskraporna på Manhattan. Men svalka finns att få – på New Yorks stränder.

Stränder i New York – allmän information

Stränderna har en sak gemensam: De ligger en bit bort från både Manhattan och Brooklyns centralare delar. Du får räkna med att åka en stund för att komma dit, men det är det värt.

En annan gemensam nämnare är att havet sällan blir speciellt varmt, det är ändå Nordatlantens vågor som rullar in. Men vattnet svalkar skönt en het sommardag.

I början av sommaren ligger badtemperaturen på 15-18 grader för att i bästa fall stiga till 20-23 grader i slutet av sommaren.

Stränder i New York – våra tips

Coney Island

Klassikern de flesta känner till. Kanske inte främst för den fina sandstranden, utan för den historiska strandpromenaden där något alltid tycks vara på gång. I Coney Island hittar du också tivolit Luna Park med gamla fina berg och dal-banan The Cyclone.

Vill du sola och bada, åk till Coney Island. Vill du inte sola och bada, åk dit ändå.

Coney Island är en upplevelse som alla brukar gilla. Förutom Luma Park finns även Nathan’s Famous, originalrestaurangen för det som idag är en kedja av varmkorvshak, och New York Aquarium.

Ett tips om ni vill besöka New York Aquarium är att entrébiljetten ingår i rabattkortet Sightseeing Pass.

Hitta dit:
Tunnelbanans linje Q tar dig till Coney Island från centrala Manhattan på cirka en timme.

Brighton Beach

Precis öster om Coney Island ligger Brighton Beach som är mindre och gemytligare än sin välkända granne. Stranden har fin sand och är populär bland New Yorks ryska befolkning, vilket gör att det finns spännande mat att testa längs strandpromenaden.

Hitta dit:
Ta Q-tåget från Manhattan.

Manhattan Beach

Namnet till trots ligger stranden inte på Manhattan, utan ytterligare ett snäpp österut i Brooklyn efter Coney Island och Brighton Beach. Liten, lugn och trevlig. Har flera lekparker och grillplatser.

Hitta dit:
Ta Q-tåget från Manhattan.

Rockaway Beach

New Yorks längsta sandstrand lockar inte bara med sol och bad. I Rockaway Beach i Queens finns också en nybyggd strandpromenad – efter orkanen Sandy – som tillsammans med gatorna bakom stranden bjuder på många riktigt bra matställen, både enklare och finare.

Tacoway Beach är tex mex-klassikern som håller än, Rippers har grymma burgare och på Brothers är nästan allt gott som tusan.

Rockaway Beach är också populärt bland surfare, tack vare att vågorna ofta blir rejält höga.

Hitta dit:
Beroende på var du bor, finns flera alternativ. Men du måste ofta kombinera tåg och buss för att komma fram. Enklast är att ta tunnelbanans linje A om du bor i närheten av den. Räkna med en restid på cirka 90 minuter från Midtown Manhattan.

Tips! Du kan ta färjan från Pier 11/Wall Street på nedre Manhattan till Rockaway Beach. Färjeturen tar cirka en timme och kostar bara $2.75. Läs mer om NYC Ferry.

Jacob Riis Park

Stranden ligger på samma kustremsa i Queens som Rockaway Beach, men en bit längre västerut. Strandsträckan är inte lika lång som i Rockaway, men i gengäld är det stranden bredare. Det finns alltså mer plats mellan strandpromenaden och havet.

Jacob Riis Park är lite lugnare än Rockaway Beach, men har ändå ett gott utbud av det mesta du behöver för en dag vid havet.

Hitta dit:
Du får räkna med att resan tar drygt 90 minuter från centrala Manhattan, oavsett vilket alternativ du väljer. Ett tips är att ta tunnelbanans linje 2 eller 5 och byta till buss Q35 vid Flatbush Avenue Station

South Beach

Längs Staten Islands östra kust ligger några fina stränder. Flest besökare har South Beach som förutom sol och dopp bjuder på fin utsikt mot mäktiga bron Verrazano-Narrows och har en stor träpir med bänkar och paviljong, kallad Ocean Breeze Fishing Pier.

Hitta dit:
Från nedre Manhattan tar du buss X1 som går via Brooklyn till Staten Island. Där byter du till buss S51 eller S52 för sista biten till stranden. Restiden är i bästa fall cirka 70 minuter.

Midland beach

Granne till South Beach, både ligger längs strandpromenaden FDR Boardwalk, men den här är lugnare och mer av en familjestrand.

Hitta dit:
Ta buss X1 från nedre Manhattan till Staten Island och promenera sedan sista biten, det tar drygt en timme.

Karta – här hittar du alla stränder i New York