Välj en sida

Smorgasburg – New Yorks mest välsmakande marknad

Smorgasburg är ett måste om du gillar mat och goda smaker. Om du reser till New York en helg när matmarknaden hålls, får du bara inte missa att göra ett besök.

Smorgasburg - Williamsburg

Smorgasburg började som en alternativ matfest, ett småskaligt hipsternöje i Brooklyn. Men matmarknaden blev snabbt väldigt populär och lockar numera folk från hela staden, landet och världen.

New York Times har kallat den för ”The Woodstock of Eating” och kändiskocken Mario Batali gav marknaden omdömet “The single greatest thing I’ve ever seen gastronomically in New York City”.

Smorgasburg – från april till november

Stora ord, men de stämmer verkligen. Varje helg från april till november dukar ett hundratal matstånd upp delikatesser, maträtter och godsaker som får mellan 20 000 och 30 000 besökare att vallfärda till marknaden varje gång.

Marknaden hålls numera både på lördagar, i East River Park i Williamsburg, och på söndagar på originalplatsen Breeze Hill i Prospect Park. Man har ibland också en tillfällig marknad i South Street Seaport på Manhattan.

Mat från marknaden

Många kockar och entreprenörer testar nya koncept på Smorgasburg. Lyckas man övertyga matnördarna där, ligger vägen öppen för expansion.

En språngbräda för matentreprenörer

BBQ-restaurangen Mighty Quinn's är ett exempel. Mighty Quinn's rykande grill blev tidigt en storfavorit på marknaden och företaget har idag två restauranger på Manhattan.

Ramen Burger, hamburgare där bröden ersatts av skivor av pressade ramennudlar, är en ikon på Smorgasburg och har gjort grundaren Keizo Shimamoto till en världskändis i matkretsar.

Dosa Royale är ett annat exempel, där sydindiska dosas gått från att vara en favorit på marknaden till att serveras i en riktig restaurang i Carroll Gardens i Brooklyn.

Allt om New Yorks favorit är Dan & John's Wings som tillagar de godaste Buffalo Wings som går att hitta i New York. Killarna bakom företaget startade på Smorgasburg och har idag en liten restaurang i East Village på Manhattan.

Smorgasburg – matmarknad i Brooklyn

Vi upprepar: Missa inte Smorgasburg om du är i New York när marknaden hålls. Du blir inte besviken, vi lovar. Upplevelsen är väl värd resan från Manhattan, om det är där du bor.

Ta med dig kontanter och tom mage. All annan information du behöver inför ett besök finns på den officiella webbplatsen.

(Foto: Smorgasburg/John von Pamer)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *