Välj en sida

Grand Central Station

Grand Central Station (Foto: Flickr/bobbybradley)

Grand Central Station är mer än bara en tågstation. Den magnifika byggnaden är en destination i sig och faktiskt världens sjätte mest besökta turistattraktion.

Den 1 februari 2013 fyllde Grand Central Station hundra år och New Yorks borgmästare Bloomberg hyllade stationen med att säga att “det inte finns en hundraåring som ser bättre ut i hela världen”.

Varje dag passerar 750 000 resenärer hennes plattformar, gångar och glänsande stengolv och det är fortfarande världens största tågstation räknat i antal plattformar. Grand Central Station har 44 stycken.

Namnet är värt att kommentera. Stationen heter egentligen Grand Central Terminal numera, men de flesta säger Grand Central Station eller kort och gott bara Grand Central.

Det finns minst fyra sätt att uppleva stationen. Strosa runt helt på egen hand, hyr en ljudguide för sju dollar, ladda ned en app till telefonen med samma innehåll som ljudguiden, eller följ med på en guidad tur för 20 dollar.

Hyra ljudguide

Du hyr utrustningen för 7 dollar (5 dollar för barn) från luckan märkt “GCT TOUR” i stora hallen. Uthyrningen håller öppet 09.00 – 18.00, längre ibland på helger. Inspelningen fokuserar på arkitekturen i Grand Central Station men bjuder också på hemligheter, anekdoter och historiska fakta. Du kan följa två turer: “local” eller “express”, den kortaste tar inte mer än en halvtimme. Ljudguiden har flera språk – exempelvis engelska, franska och spanska – men någon svensk version finns inte.

Guidad tur av Grand Central Station

I samband med hundraårsjubileet har The Municipal Art Society tillsammans med MTA (New Yorks lokaltrafik) tagit fram en ny, officiell, guidad rundvandring av stationen. Den kallas “the Official MTA Metro-North Grand Central Terminal tour” och leds av docenter från The Municipal Art Society. Tonvikten ligger på arkitektur och konstruktion, men turen bjuder också på några av Grand Central Stations hemligheter. Rundvandringen går klockan 12.30 varje dag, tar 75 minuter och biljettpriset är 20 dollar för vuxna och 15 dollar för barn och pensionärer. Du köper biljett i luckan (samma som ovan), men antalet platser är begränsat. Har du otur blir du utan plats, så var där i tid. Mer information finns på www.mas.org.

Ladda ned en app

Klarar du dig på egen hand? Har du en smartphone? Då kan du ladda ned en guide-app med samma innehåll som på inspelningen i den hyrda ljudguiden du kunde läsa om här ovanför. Skillnaden är att du får använda din egen telefon och egna lurar, och att appen är något billigare än att hyra ljudguiden. Den finns för Iphone och Android och kostar 4,99 dollar. Läs mer på den här sidan.

Mer information

 (Foto: Flickr/bobbybradley)

Skriv en kommentar

kommentarer

Share This