Välj en sida

Topp tio! Våra tips på New Yorks bästa upplevelser

Första gången du reser till NYC? Eller var det länge sedan senast? Om du inte riktigt vet vad du ska göra i New York, håller vi koll åt dig. Här kommer tio tips, plus några bonusupplevelser, som du bara inte får missa. [Uppdaterad 2020-02-12]

 

Topp 10 tips New York - One World Observatory

1. One World Observatory

Utsiktsvåningarna i nya superskyskrapan One World Tower, byggnaden som har ersatt de fallna tvillingtornen i World Trade Center-området, är ett absolut måste att uppleva. Utsikten över staden är givetvis magnifik från 380 meters höjd, men det här är en attraktion som får dig att gapa redan i hissen på vägen upp. Strunta i Empire State Building, gå hit istället.

» Läs mer om One World Observatory
» Boka biljetter direkt

Tips New York - 9/11 Museum

2. 9/11 Museum

Museet över terrorattackerna i New York och Pentagon den 11 september 2001 är storslaget, välgjort och oerhört gripande. Det är en jobbig upplevelse, men du kommer inte att ångra dig. Vårt förslag är att du kombinerar ett besök på 9/11 Museum med One World Observatory (se ovan). Där emellan stannar du till vid de svarta bassängerna med alla namninskriptioner på 9/11 Memorial Plaza som ligger mellan museet och One World Tower. Räkna med två-tre timmar på museet och en timme i One World Observatory, så det här blir en halvdag i Financial District, ett område vars popularitet bara ökar.

» Läs mer om 9/11 Museum
» Boka biljetter direkt

3. The High Line

En park anlagd på en gammal tågbana, upphöjd över västra Manhattans gator, som ringlar sig fram bland skyskrapor och hus. Det är precis så läckert som det låter. High Line Park är numera helt färdigbyggd och sträcker sig 2,5 kilometer från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street i Midtown. Du kan gå upp i parken på ett flertal platser däremellan.

» Läs mer om The High Line

4. Flyga helikopter

Att se Manhattans skyskrapor, gator och parker från ovan är bland det häftigaste man göra och någonting du kommer att minnas länge. Det här är en femstjärnig upplevelse som faktiskt inte är så dyr som du kanske tror – och väl värd varenda dollar. Beroende på tid på året och när du bokar, startar priset på ca 1200 kronor.

» Läs mer om helikopter i New York

5. American Museum of Natural History

Om du bara ska se ett av New Yorks klassiska museer, välj det här. New Yorks ”naturhistoriska” är lika stort som det är spännande, med en uppsjö av fasta och tillfälliga utställningar. Här finns skelettet av en Tyrannosaurus Rex, som du säkert sett i ett antal filmer, en blåval i naturlig storlek, utställningar om rymden, såväl som om jordens kulturer och en avdelning om New Yorks historia.

» Läs mer om American Museum of Natural History

Topp 10 tips i New York - Central Park

6. Central Park

Att kalla det här för en ”park” känns ibland lite förminskande. Central Park är nästan en stadsskog, en enorm grön yta som är fyra kilometer lång och nästan en kilometer bred, innehåller cirka 26 000 träd och fler än 9000 bänkar att vila benen på under långa, sköna promenader. Ett måste oavsett årstid.

» Läs mer om Central Park

7. Tre shoppingklassiker

Man kan skriva hur mycket som helst när det gäller shopping i New York, men om vi ska hålla oss till tre grundläggande tips blir det: Macy’s, Century 21 och Uniqlo. Macy’s är kanske världens mest klassiska varuhus, med allt du behöver och ofta till ganska hyggliga priser, inte minst under någon av alla årligen återkommande reor. Century 21 är en stor modeoutlet med huvudbutik i Financial District. Stora chanser till fynd, även om det varierar från gång till gång. Kan rent geografiskt med fördel kombineras med punkt 1 och 2 på den här listan. Uniqlo beskrivs ibland som Japans svar på H&M. Kanske inte låter så spännande, men det här är snygga baskläder till riktigt bra priser och god kvalitet. Uniqlo finns på flera platser, men deras största butik hittar du på 5th Avenue.
Tips på saker att göra i NYC - Top of The Rock

8. Top of the Rock

One World Observatory får ursäkta och Empire State Building har inte en chans. Från taket på Rockefeller Center finns New Yorks överlägset mäktigaste utsikt. Från Top of The Rock ser du både Central Parks vidsträckta grönska och Empire State Building och Midtowns andra skyskrapor. Kom ihåg att ta med dig hakan när du åker hissen ner, du kan ha tappat den däruppe nånstans.

» Läs mer om Top of the Rock
» Boka biljett direkt

9. Shake Shack

Alright, Shake Schack är ingen nyhet längre och den värsta hajpen har lagt sig. Men faktum kvarstår – det här är en av godaste burgare du kan äta. Vårt tips: ta en Double SmokeShack och skölj ned med en Peanut Butter Shake. Skippa stripsen, du blir mätt ändå.

» Läs mer om Shake Schack

10. Outletshopping

Vill du fixa all shopping på en och samma dag – till betydligt bättre priser än på Manhattan? Trodde väl det. Ta bussen till Woodbury Common Premium Outlets i New Jersey. Där finns fler än 200 butiker och troligen alla varumärken och designers du någonsin hört talas om. Priserna är i sig lägre än i New York, men det blir extra billigt eftersom New Jerseys skatter på den här typen av produkter är betydligt lägre. Och! Det finns en Shake Shack där, så du kan kombinera punkt nio och tio.

» Läs mer om Woodbury Common Outlet
» Boka bussbiljett direkt

Bonus! Tips på upplevelser i New York för dig som …

... tycker om sport

Naturligtvis ska du passa på att se hockey om det är säsong när du är i stan. New York Rangers i Madison Square Garden är klassikern, men numera går du på NHL-hockey även i Brooklyn efter att New York Islanders bytt hemmaarena.

» Läs mer om NHL-hockey i New York

… gillar teater och musikaler

Passa på att se en show på Broadway! Här spelas världens bästa musikaler av världens främsta artister. Vill du se en specifik show, boka i förväg. Är du beredd att chansa, köp en sista minuten-biljett på plats.

» Läs mer om musikaler på Broadway

Topp 10 tips i New York - mat

… älskar mat och dryck

Förutom att njuta av världens främsta restaurangutbud, tycker vi verkligen att du ska ta en guidad mattur. Beroende på vad du gillar, och vilken del av staden du är intresserad av, finns massor att välja bland. Det här är ett fantastiskt sätt att äta gott och samtidigt lära sig massor om New York.

» Läs mer om matturer i New York

New York Pass RabattkortTips – skaffa ett rabattkort

Om du planerar att se flera av New Yorks sevärdheter rekommenderar vi att du köper ett rabattkort. Du sparar snabbt in rejält med pengar. New York Pass är storsäljaren som är mest heltäckande, men det finns alternativ.
» Läs mer om New York Pass
» Läs vår jämförelse av olika rabattkort
» Boka New York Pass direkt

bokaBoka sevärdheter via oss

Allt om New York tar inte betalt för den information och service vi ger våra besökare. Däremot blir vi väldigt tacksamma om du bokar biljetter till sevärdheter via oss, genom att använda länkarna till våra partners. Det ger oss en liten kommission som gör det möjligt att driva webbplatsen. För din del är det ingen skillnad. Du får samma pris som om du bokar på annan plats, ibland faktiskt lite billigare.
» Alla bokningsbara sevärdheter och biljetter hittar du här

hotellTips! Behöver du hotell?

Om du inte redan bokat hotell rekommenderar vi att du använder Hotels.com. Hotels.com garanterar lägsta pris på hotellrum och har bonusprogrammet HotelsRewards som låter dig tjäna bonusnätter. Det gör ingen annan hotellsajt. Därför har vi valt att samarbeta med Hotels.com.
» Se alla hotell i New York här

kontaktaKontakta oss

Våra tips på den här sidan är, som du förstår, ett urval av New Yorks bästa upplevelser. Vi kan tipsa om mycket, mycket mer än så här. Hör gärna av dig på hej@alltomnewyork.se om du har mer specifika frågor om sevärdheter, hotell eller annat. Följ oss gärna på Facebook och Instagram också!

Tips! Missa inte den reseguide till New York som nu finns publicerad på startsidan. Den tar dig med på sju dagar i New York – från morgon till kväll – och är fullmatad med tips från Allt om New Yorks redaktör Göran Ingman.

Hotell i New York? Kolla in våra tips och favoriter!

Att hitta rätt hotell i New York är inte alldeles enkelt, vi vet. Var i stan ska man bo? Finns det frukost? På den här sidan har vi samlat våra hotellfavoriter och tips på vad du ska tänka på innan du bokar.

Boka biljetter och sevärdheter innan du reser

Empire State Building, One World Observatory, transfer från flyget, rabattkort och mycket mer. Att boka i förväg är smart. Du har din plats garanterad och det är ofta billigare. Här ser du allt du kan boka innan du reser.