Välj en sida

Ellis Island – intressant museum och vacker utsikt

Ellis Island ingår i färjeturen till Frihetsgudinnan. Vissa väljer att bara gå iland på första stoppet för att se statyn, men Ellis Islands immigrantmuseum är egentligen en mer givande sevärdhet än Frihetsgudinnan.

Ellis Island - New York

En miljon svenskar till Ellis Island

Till den lilla ön i Hudsonflodens mynning kom merparten av de immigranter som sökte sig till USA i slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Tjugo miljoner människor passerade Ellis Island, cirka en miljon av dem var svenskar. Idag kan över 100 miljoner amerikaner spåra sina rötter via arkiven här.

Muséet ger en intressant bild över hur invandringen byggt upp dagens USA. Här finns också väskor, lådor och annat bagage som immigranterna hade med sig när de kom till Amerika.

Pedagogiska installationer visar var dagens amerikaner härstammar ifrån, i vilka trakter flest skandinaver, tyskar, irländare eller italienare bosatte sig. På datorer kan du söka efter släktingar som utvandrat till USA.

Missa inte utsikten

Efter besöket i muséet, missa inte att ta en promenad runt ön. Utsikten mot New Jerseys och Manhattans skylines är nästan halva behållningen.

Varför besöka Ellis Island?

För att det är intressant och allmänbildande! Frihetsgudinnan är trots allt bara en staty, men på Ellis Island finns ett helt museum av intressanta upptäckter.

Varför inte?

Vi kommer inte på någon anledning att inte besöka Ellis Island. Vill du korta ned utflykten kan du låta bli att gå iland på Frihetsgudinnans Liberty Island, som är stoppet innan Ellis Island, och istället bara beundra Frihetsgudinnan från vattnet – men Ellis Island bör upplevas.

Mer information

Museet administreras precis som Frihetsgudinnans Liberty Island av National Park Service. Läs mer om Ellis Island på myndighetens webbplats.

Rederiet Statue Cruises har ensamrätt på båttransporterna till Ellis Island och Liberty Island. Information om avgångstider och biljetter finns på Statue Cruises sajt.

Ingår i New York Pass

Tips! Ellis Island är en av många attraktioner och sevärdheter som ingår i rabattkortet New York Pass. Beställer du New York Pass hemifrån innan du reser, blir det billigare än att köpa på plats.

New York Pass

Läs mer om kortet här, eller klicka på bannern för att gå direkt till New York Pass webbplats.

Kombinera med andra upplevelser

Ett sätt att spara lite pengar på New Yorks upplevelser är att boka olika typer av kombinationsbiljetter och turer. Här ser du några där Ellis Island ingår:

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *