Välj en sida

Ellis Island – ett måste i New York

Ellis Island ingår i biljetten till Frihetsgudinnan. Vissa väljer att bara gå iland på första stoppet för att se statyn, men Ellis Islands immigrantmuseum är egentligen en mer givande sevärdhet än Frihetsgudinnan. [Uppdaterad 2022-04-01]

Ellis Island - New York

Boka biljett till Ellis Island

Ellis Island besöker du på samma gång som Frihetsgudinnan. Båtturen stannar på båda platserna och samma biljett gäller.

En vanlig biljett, där alltså båtturen och besöket på båda öarna ingår, finns att boka här.

Vi kan gärna rekommendera att boka en biljett där guidning ingår. Då får ni också prioriterad plats på båtarna och att lyssna på en kunnig guide gör upplevelsen betydligt intressantare.

Är ni morgonpigga, då kan det vara klokt att boka dagens första båttur med guide. Ett skönt sätt att slippa den värsta trängseln på.

Vacker utsikt mot Manhattan

Efter besöket i muséet, missa inte att ta en promenad runt ön. Utsikten mot New Jerseys och Manhattans skylines är nästan halva behållningen. Fint fototillfälle!

Ellis Islands historia rymmer en miljon svenskar

Till den lilla ön i Hudsonflodens mynning kom merparten av de immigranter som sökte sig till USA i slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Tjugo miljoner människor passerade Ellis Island, cirka en miljon av dem var svenskar. Idag kan över 100 miljoner amerikaner spåra sina rötter via arkiven här.

Muséet ger en intressant bild över hur invandringen byggt upp dagens USA. Här finns också väskor, lådor och annat bagage som immigranterna hade med sig när de kom till Amerika.

Pedagogiska installationer visar var dagens amerikaner härstammar ifrån, i vilka trakter flest skandinaver, tyskar, irländare eller italienare bosatte sig. På datorer kan du söka efter släktingar som utvandrat till USA.

Ellis Island är ett måste

Ett besök är intressant och allmänbildande, det sätter perspektiv på världens, USA:s och faktiskt även Sveriges historia. Frihetsgudinnan är trots allt bara en staty, men här finns ett helt museum av intressanta upptäckter.

Vill du korta ned utflykten kan du låta bli att gå iland på Frihetsgudinnans Liberty Island, som är stoppet innan Ellis Island, och istället bara beundra Frihetsgudinnan från vattnet – men Ellis Island bör verkligen upplevas.

Ingår i New York Pass

Tips! Ellis Island är en av många attraktioner och sevärdheter i NYC som ingår i rabattkortet New York Pass och i liknande kort. Enklast är att beställa rabattkorten på nätet:

Kombinera med andra upplevelser

Ett sätt att spara lite pengar på New Yorks upplevelser är att boka olika typer av kombinationsbiljetter och turer. Här ser du några där Ellis Island ingår: