Välj en sida

Gospel i New York – våra tips!

Gospel kan bli en upplyftande och minnesvärd upplevelse på resan till New York. Leta upp en kyrka på egen hand, eller följ med på någon av de guidade gospelturer som finns.

Gospel i Harlem New York

Här går vi igenom alternativen och tipsar om guidade turer, kyrkor vars gudstjänster är öppna för turister, och om alternativa sätt att uppleva gospel i New York. Vad sägs om gospelbrunch, till exempel? Läs också råden om etikett och uppträdande.

Gospel i New York med guidad tur

Fördelarna med en guidad tur är att du slipper långa köer till kyrkan – du undviker också risken att alla besöksplatser är upptagna, vilket inte är ovanligt – och förutom gudstjänst och gospel får du också intressant guidning genom Harlem eller Brooklyn. Turerna är inte alltför dyra, så de kan vara ett klokt val.

Harlem Gospel Tour – söndagar

Guidad tur som visar Harlems mångfald och arkitektur, från de eleganta radhusen på Striver’s Row till kullerstenarna på Sylvan Terrace. Se 125th Street med dess mest kända landmärke, Apollo Theatre. Besök en gudstjänst och njut av upplyftande sång.
Turen går på söndagar och startar vanligtvis klockan 9.30.
» Läs mer och boka

Harlem Gospel Tour – onsdagar

För dig som kanske inte är i New York över en söndag, finns chans att uppleva gospel även på onsdagar. På den här turen får du se både det historiska och det moderna Harlem, och lyssna till ARC Gospel Choir.
» Läs mer och boka

NYC Gospel Walking Tour – Brooklyn

På den här guidade promenadturen får du se Brooklyn Heights klassiska brownstonehus och vackra kyrkor. Turen börjar i Lower East Side på Manhattan och slutar i en kyrka där ni får höra riktigt duktig gospelkör.
» Läs mer och boka


 

Här finns exempel på några av de gospelturer du kan boka via vår partner Get Your Guide:


 

På egen hand

Många kyrkor i Harlem och Brooklyn låter besökare ta del av sina gudstjänster. Du kan leta upp tider för gudstjänsten på nätet. Tänk bara på att det inte är en turistattraktion, det handlar om gudstjänster för djupt troende människor och som besökare förväntas du visa respekt.

Rätt etikett vid gudstjänstbesök

 • Att lämna kyrkan mitt i ceremonin, den är ofta 2-3 timmar lång, uppfattas som respektlöst.
 • Att fotografera eller filma är för det mesta inte tillåtet.
 • Klä dig för ett kyrkobesök: sandaler, shorts, t-shirts och tights accepteras exempelvis inte.
 • Ryggsäck eller stor väska får inte tas med in i vissa kyrkor och bagageförvaring saknas.
 • Lämna kollekt.

Var ödmjuk och visa respekt, så blir du varmt välkomnad av församlingen.

Ha också i åtanke att antalet platser för besökare är begränsat. Kom i god tid, annars riskerar du att inte komma in.

Här följer länkar till kyrkor som tar emot besökare under sina gudstjänster. Mer information om tider och saker att tänka på finns på deras webbplatser.

Kyrkor med gospel i Harlem

Kyrkor med gospel i Brooklyn

Gospel mitt på Manhattan

Ett alternativ för dig som vill uppleva trycket i en gospelkör utan att bege dig till Harlem eller Brooklyn, är Times Square Church. Kyrkans kör The Adult Praise Choir uppträder fyra gånger per vecka i en renoverad Broadwayteater mitt i Midtown Manhattan.

Brunch och gospel

Om du vill lyssna till en gospelkör utan att besöka en kyrka, finns ett par matnyttiga alternativ.

 • Gospel Brunch på Ginny’s Supper Club
  Ginny’s Supper Club är en del av Red Rooster, Harlemrestaurangen som ägs av av svenske kändiskocken Marcus Samuelsson. På söndagar klockan 11 serverar Ginny’s en brunch som ackompanjeras av gospelkören Vy Higgensen’s Gospel for Teens. Klokt att boka i förväg, du gör det via länken ovan.
  310 Lenox Avenue
 • The Harlem Gospel Choir at Sony Hall
  Brunchbuffé med gospelkör – mitt på Manhattan. Bekvämt läge nära Times Square och ett populärt sätt att njuta av sången från välkända The Harlem Gospel Choir. Gospelbrunchen hålls på söndagar klockan 13.30, insläpp sker från 12.30.
  235 W 46th St

Ingår i New York Pass

Tips! Om du skaffar rabattkortet New York Pass ingår en guidad gospeltur i Harlem. Här kan du läsa mer om New York Pass.

(Sidan uppdaterades 2020-02-13)


 

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *