Välj en sida

Fira nyår i New York – tips & fakta

New York och nyår är en klassisk kombination. Festligheterna vid Times Square är världens mest kända nyårsfirande, med en miljon besökare och en miljard tv-tittare. Men det finns andra alternativ också.

Nyår i New York - fira nyårsafton på Times Square (Foto: NYC & Company/Julienne Schaer)

För många är det en dröm, att åtminstone en gång i livet få fira nyår i New York. Att stå på Times Square och följa nedräkningen till det nya året och på tolvslaget se den stora kristallbollen falla längs stången på skyskrapan 1 Times Square.

Firandet är ett underbart spektakel, men det ställer krav på deltagarna. Och kanske är det inte rätt för alla.

Var ute i god tid

De områden som gäller är Broadway mellan West 43rd Street och West 50th Street och Seventh Avenue upp till West 59th Street. Polisen stänger av sektion för sektion i takt med att de fylls upp.

För att få platserna med bäst utsikt krävs det att du kommer till Times Square i väldigt god tid. De mest åtråvärda positionerna fylls redan vid 15-tiden på eftermiddagen. Kommer du efter 22.00 är det i princip omöjligt att hitta en plats där du kan se bollen falla.

Nyår i New York betyder väntan

Bästa sättet att ta sig till firandet vid Times Square är med tunnelbana. Men tänk på att det kan bli extremt trångt på den närmaste stationen, Times Square/42nd Street, så det är smart att kliva av någon station tidigare och promenera sista biten.

Väl på plats finns inget annat att göra än att vänta – och att njuta av showerna och konserterna som föregår tolvslaget. Ofta uppträder världskända artister, Taylor Swift, Neil Diamond och Mariah Carey är några exempel på artister som varit med.

Ingen champagne på nyårsafton

Inne på området serveras varken mat eller dryck – se till att äta innan – och du kan glömma att skåla in det nya året i champagne. Att dricka alkohol offentligt är förbjudet i New York och polisen konfiskerar de flaskor de hittar, även på nyårsafton.

Några toaletter finns inte, så se till att gå på toa innan du tar din plats. Nyårskvällen är ofta kall, så se till att ha varma kläder – tänk lager på lager – och rejäla skor.

Ryggsäckar och större väskor får inte tas med in. Små handväskor tillåts i regel, men de kommer att undersökas innan du blir insläppt. Säkerheten är strikt.

Vi har beskrivit några av de regler och förutsättningar som gäller vid firandet på Times Square. All information finns på Times Square Alliance sida om nyårsfirandet.

Nyårsparty vid Times Square

Vill du vara vid Times Square och gå på fest inomhus, så ordnar många av områdets hotell och restauranger partyn. Inträdet kostar en rejäl slant och du bör boka i tid. Läs mer om nyårsfester vid Times Square.

Hotellen med bäst utsikt

Vill du bo på ett hotell vid Times Square med utsikt mot firandet? Ingen dum idé alls. Det kommer att kosta skjortan, men en gång i livet kanske det kan vara värt det? Boka i god tid. De hotell som har bäst utsikt är:

Boka restaurang till nyårsafton

Är du inte beredd till alla eftergifter som ett firande vid Times Square kräver? Vi förstår dig. Att vara på plats vid tolvslaget är magiskt, men vägen dit är lång.

New York har förstås massor av alternativ för dig som vill fira nyår. Många restauranger tar fram speciella nyårsmenyer, så ett alternativ är att äta gott och sedan runda av kvällen på en bar – och se kristallbollen på Times Square falla på en tv istället.

Tänk bara på att boka bord till nyårsafton i god tid. Open Table har en bra sammanställning över restauranger med nyårserbjudanden.

Nyårskryssning och fester

Ett annat alternativ är nyårskryssningar med DJ, bar, tilltugg och nyårsskål – och bästa möjliga utsikt mot fyrverkerierna vid Frihetsgudinnan.

Här är ett mycket populärt alternativ med många nöjda gäster från tidigare år. Kostar en bit över 3000 svenska kronor, men det är ju nyårsafton. Middag och dryck ingår i priset. Fartyget lämnar hamnen klockan 22.00 och kryssar sedan till efter tolvslaget. Läs mer om nyårskryssningen här.

Även anrika rederiet Circle Line har en populär nyårskryssning, som är aningen billigare än ovanstående. Räkna med ett pris på strax under 2000 kronor (beroende på dollarkurs), men då ingår öppen bar, snittar och ett glas champagne vid tolvslaget.

Runt om i New Yorks fem stadsdelar ordnas massor av konserter, fester och evenemang på nyårsafton. En bra källa till vad som är på gång är Time Out New York, som samlar det mesta på sin sida om nyår i New York. Notera att sidan brukar uppdateras ungefär en månad innan nyårsafton, fram till dess är det förra årets nyårsfirande som beskrivs.

(Sidan uppdaterades 2019-10-25)


Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *