Välj en sida

Vanliga misstag turister gör i New York – 21 utvalda exempel

Turister gör misstag i New York (Foto: Flickr/Ed Yourdon)
(Foto: Flickr/Ed Yourdon)

Första resan till New York? Orolig över att du ska göra bort dig eller missförstå hur något fungerar? Vi berättar om de vanligaste misstag vi turister gör, stora som små.

1. Pratar för lite

Amerikaner älskar vardagskonversation – även med totala främlingar. Var beredd på att någon snackar upp dig i kön redan när du köper din första frukostbagel. Det tar några dagar att vänja sig vid, men försök!

Reserverade svenskar mår gott av lite prat. Och, det är ju en New Yorker du snackar med! Passa på att be om några tips i kvarteren.

2. Får värmeslag

New York ligger på samma breddgrad som Rom och har sommartid ett subtropiskt klimat av samma typ som i södra Brasilien, Angola, Zambia eller Queensland i Australien.

Kort och gott: Det blir oerhört hett på sommaren, med mycket hög luftfuktighet. Klä dig lätt, använd solskydd, och drick massor av vatten.

Läs mer om väder i New York.

3. Fokuserar på sevärdheter

Visst, du vill se Empire State Building, Chrysler Building, High Line och Frihetsgudinnan. Men att rusa fram efter en checklista gör att du missar att uppleva stadens olika ansikten.

New York handlar om stadsdelar, det är deras olika karaktärsdrag som gör staden till världens bästa. Strunta i Frihetsgudinnan, ta en heldag i Soho istället. Eller i Lower East Side, Tribeca, Chelsea, Upper West Side eller Red Hook.

4. Lämnar inte dricks / dricksar fel

Vad du tycker om systemet med dricks spelar ingen roll. Att det är jobbigt att räkna fram rätt belopp, det är ingen ursäkt. I USA är det ett måste att lämna dricks, bara att ta seden dit du kommer. Enkla tumregler finns! Läs mer om dricks i USA här.

5. Saknar växel

Cash är fortfarande kung i USA, åtminstone för de små sakerna i livet. För dricks är det bra att ha en bunt endollarsedlar i fickan. Be om sedlar i små valörer när du köper valuta hemma innan resan.

Första dricksen betalar du förmodligen redan i taxin från flyget eller till hotellpersonalen som tar hand om väskan.

Ett annat exempel: När du ska åka buss i New York måste du ha exakt 2,75 dollar i mynt (eller ett MetroCard), föraren växlar inte.

6. Tar fel nedgång till t-banan

Att gå ner till tunnelbanestationen på fel sida gatan och hamna där tågen bara går uptown när du ska åka downtown, eller tvärtom, är ett vanligt nybörjarmisstag.

Vissa stora stationer har ingångar till båda färdriktningarna oavsett var du går ned, men på de mindre måste du bestämma dig redan uppe på gatan. Kolla skyltarna vid trapporna för att se om tågen går uptown eller downtown.

7. Har dålig koll på ”downtown”

Många tror att downtown bara är en del av staden. Downtown är visserligen benämningen på nedre Manhattan, men uttrycket används också för åkriktning.

Att åka t-banan downtown innebär alltså inte nödvändigtvis att du åker till Downtown, utan att du åker ”neråt i staden” från en punkt till en annan. Att ta tåget från 59 Street till 42 Street är att åka downtown. Att åka från 42 Street till 59 Street är att färdas uptown.

Tar du buss eller taxi tvärs över Manhattan åker du crosstown.

8. Värsta misstaget av alla

Att besöka Times Square på nyårsafton.

9. Saknar pizzakoll

I New York beställer du pizzan per bit, slice. Tumregeln är, ända sedan 1960-talet, att en standardslice inte ska kosta mer än en enkelbiljett med tunnelbanan, alltså 2,75 dollar i skrivande stund. Betalar du mer än så äter du en turistpizza som inte bara är för dyr, utan förmodligen inte heller speciellt god.

Och kom ihåg: Att beställa hela pizzor är något väldigt ovanligt, i regel hittar du bara sådana på italienska finpizzerior. Om du ändå vill beställa en hel (jättestor) pizza, säger du att du vill ha the whole pie, inget annat. Säg efter oss: ”Hi there. I'll have a peperoni pizza, please. The whole pie”.


 

Boka saker att göra i New York!

Via vår partner GetYourGuide bokar du snabbt och säkert sevärdheter, entrébiljetter, guidade turer, flygplatstransfer och mycket mer i New York. Här är några exempel:


 

10. Uttalar platser som en utböling

Houston Street och South of Houston uttalas inte som den där staden i Texas. En New Yorker säger ”haws-ten” Street. Staten Island ska vara ”stätten ajländ”, inte ”stejten”.

Av stadens fem buroughs, stadsdelar, är det bara The Bronx som sägs just så. För Manhattan, Brooklyn, Queens och Staten Island används aldrig ”the” innan.

11. Vågar inte fråga om vägen

New York-borna må vara stressade, men de är nästan alltid hjälpsamma. Osäker på hur du ska gå? Fråga alltid! Innan du gått fel.

12. Älskar NYC lite FÖR mycket

Att dra på sig t-shirten eller kepsen med I love NY-trycket medan du är kvar i New York, det är bara fel. Hemma är det okej, i New York skriker det turist utan stil.

13. Äter för fint

Vi säger inte att du ska undvika stans stjärnkrogar och gourmetrestauranger, för de är många och ofta mycket bra, men samtidigt är NYC staden där du kan äta gott för billig peng.

Visst, boka Per Se en av kvällarna, men se till att njuta av världens bästa burgare, pizza och buffalo wings de andra dagarna.

14. Åker taxi

Du har sett det i hundratals filmer, det där taxivinkandet som är så mycket New York. Gör det en gång, bara för sakens skull. Alla andra gånger tar du t-banan som är mycket billigare och aldrig fastnar i trafikköer.

Taxi är bara ett vettigt val för korta sträckor, om du inte orkar gå, eller har massor av shoppingkassar att bära på, eller för att ta dig tvärs över Manhattan.

15. Betalar dyrt för Broadwaybiljett

Om du inte måste se en specifik föreställning en viss kväll, utan mest är ute efter en Broadwayupplevelse, då finns det ingen anledning att betala ordinarie biljettpris.

TKTS säljer kraftigt rabatterade biljetter till föreställningar samma dag. Mer om det på sidan om Broadway.

16. Blir nekade alkohol

Glöm inte passet om du vill dricka alkohol och kan tas för att vara under 21 år. Svenska id-kort accepteras inte alltid.

Det här gäller så klart på restauranger och barer, men även när du kollar på sport i Madison Square Garden. Många snopna, passlösa, svenskar har fått titta på New York Rangers utan en öl i handen.

17. Har fel skor

Använd inte obekväma skor eller högklackat. NYC är en promenadstad och kvarteren kan vara långa. Väl ingångna, sköna skor är det som gäller.

18. Bor vid Times Square

Världens maffigaste torg ska du givetvis besöka, tappa hakan och häpna över. Men att boka hotell direkt vid Times Square är ett jättemisstag.

Såvida du inte vill betala extra mycket för att bo i buller och trängsel? Här är våra förslag på hotell i New York.

19. Betalar för mycket på museum

New Yorks museer har ett system med föreslagen biljettkostnad. Kan vara exempelvis 20 eller 25 dollar, men det går precis lika bra att betala fem dollar om du reser med tajt budget.

Eller om du redan besökt museet en gång på resan och vill gå tillbaka för att kolla in en utställning du inte hann med. Då är det bara att lägga så lite som du har samvete till, du har ju redan betalat den föreslagna avgiften en gång.

20. Stannar mitt på trottoaren

Ett turistbeteende som inte gillas i någon av världens storstäder, men i New York är det extra illa. Vill du inte att kontorsfolket med Starbucksmuggar ska väsa ”fucking tourists” i mungipan, då kliver du in mot väggen. Innan du tar fram kartan eller kameran.

21. Har dålig flygplatskoll

Det händer att turister missar att två olika internationella flygplatser betjänar New York City: Newark som faktiskt ligger i grannstaten New Jersey och JFK.

La Guardia finns också, men har främst inrikesflyg.

Åk för guds skull inte till fel flygplats när du ska hem. Om du upptäcker ditt misstag vid incheckningen finns ingen chans att hinna till rätt flygplats innan planet lyfter. Det är långt mellan Newark och JFK och de ligger på varsin sida av staden.

Har du några egna exempel på misstag som är lätta att göra i New York? Skriv en kommentar här nedanför så uppdaterar vi artikeln med ditt bidrag!

(Sidan uppdaterades 2020-02-11)


 

2 Kommentarer

 1. admin

  Hej André!

  Det här är skrivet lite med glimten i ögat. Klart att det kan vara en häftig upplevelse att vara på Times Square på nyårsafton – men bara om du har klart för dig att det är extremt trångt, du måste komma väldigt tidigt (redan under eftermiddagen) för att få en vettig plats, det kan vara riktigt kallt, allmänna toaletter saknas, och när tolvslaget väl är över tar det ofta enormt lång tid att återvända till hotellet. Det är ett spektakel för den med stort tålamod.

  Läs mer här:
  http://www.wikihow.com/Attend-the-New-Year%27s-Celebrations-in-Times-Square

  Svara
 2. André

  Ska åka till New York över just nyår och det jag undra är varför man inte borde besöka Times Square under nyår?

  Mvh / André

  Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *