Välj en sida

World Trade Center i New York – området som reste sig efter terrorn

World Trade Center var namnet på det byggnadskomplex som förstördes i terrorattackerna 2001, men idag används World Trade Center snarare som en benämning på området där de fallna skyskraporna stod. Så här får du ut maximalt av ditt besök. [Uppdaterad 2022-05-18]

World Trade Center i New York

World Trade Center är främst förknippat med tvillingsskraporna som raserades helt i terrordåden som utfördes av al-Qaida den 11 september 2001. Två passagerarflygplan kapades och flögs in i skyskraporna som rasade samman inom två timmar efter attacken.

Förutom tvillingskraporna, de kallades WTC 1 och WTC 2, skadades även övriga fem byggnader i World Trade Center-komplexet svårt. WTC 3 och 7 totalförstördes, medan WTC 4, 5 och 6 var så illa åtgångna att de fick rivas när området började röjas upp.

World Trade Center reser sig på nytt

När området var rensat från bråten och spillrorna från de gamla byggnaderna, framåt sommaren 2002, fanns i princip inget alls kvar av det som tidigare var World Trade Center.

Det skulle dröja till 2006 innan planerna på ett nytt område på allvar började ta form, efter år av byråkrati och diskussioner både om vad som skulle byggas och av vem.

Först att stå klar var Seven World Trade Center som byggdes på exakt samma plats som den tidigare byggnaden med samma namn.

Därefter satte man spaden i marken för områdets verkliga höjdare, One World Trade Center som invigdes 2014 och är imponerande 541 meter hög, vilket gör skyskrapan till USA:s högsta.

Freedom Tower blev One World Trade Center

Skyskrapan kallas ibland för Freedom Tower och förklaringen är att den i ett tidigt skede, innan den ens började byggas, kallades just det.

Freedom Tower användes första gången i ett uttalande av George Pataki, dåvarande guvernör i New York State, två år efter terrordåden, och namnet satte sig verkligen i folks medvetande – men idag är det betydligt fler som använder skyskrapans rätta namn, alltså One World Trade Center.

Idag har ytterligare tre byggnader uppförts, medan två fortfarande är under konstruktion, och området har verkligen – bokstavligt talat – rest sig ur askan och förvandlats till en av Manhattans ståtligaste och finaste platser. I området finns dessutom några sevärdheter du bara inte vill missa.

Sevärdheter i området

Att lägga en hel dag i området är klokt, för det finns saker att se och göra så att det räcker. Allt ligger inom kort promenadavstånd.

One World Observatory

Utsiktsvåningarna i One World Observatory, på 380 meters höjd över nedre Manhattan, bjuder på de kanske allra häftigaste vyerna av New York City – och delar av New Jersey på andra sidan Hudsonfloden.

Här kan du läsa mer om One World Observatory, vill du boka biljett gör du det här.

9/11 Museum

Museet som handlar terrorattackerna 11 september, 9/11 Museum, är en av New Yorks starkaste upplevelser. Det är fängslande och gripande, hemskt och ledsamt, från början till slut.

Museet är ligger under jord, inrymt i husgrunden till de fallna tvillingtornen. Det här är något du bara måste göra, minst en gång i livet. Missa inte.

Du kan läsa mer om 9/11 Museum här och biljettbokning finns här.

9/11 Memorial

Minnesplatsen över de som omkom i attackerna 2001, ligger på den öppna ytan mellan museet och One World Trade Center. Två rektangulära pooler där namnen på offren finns ingraverade.

Precis som museet en jobbig upplevelse, men också en fridfull och värdig plats mitt i Manhattans brusande gatuliv. Att besöka minnesplatsen kostar inget.

Oculus / WTC Transportation Hub

Tågstationen som är belägen under området tvingades att stänga för renovering efter terrordåden 2001 – i hela 15 år. Tråkigt så klart, men vilket lyft det blev! Frågan är om det finns någon annan stationsbyggnad i världen som är lika spektakulär och vacker som Oculus, som den kallas.

Byggnaden (se bilden högst upp på sidan) ser ut som en vit duva som breder ut sina vingar för att lyfta. Den är ritad av spanske stjärnarkitekten Santiago Calatrava och faktiskt byggd av Skanska.

Förutom att vara en tågstation för tunnelbana och PATH-tåg, rymmer den också delar av shoppinggallerian Westfield World Trade Center. Även den kan vara värd ett besök när du är krokarna.

World Trade Center-området på en karta

Här ser du var de olika byggnaderna, museet, 9/11 Memorial, Oculus och mycket annat är placerat:

Guidade turer och biljetter till sevärdheter

Att boka en rundvandring med guide är faktiskt ingen dum idé. Guiderna är kunniga och duktiga på att berätta om såväl händelserna runt 9/11 och om området idag, se förslagen nedan. Där finns också biljetter till sevärdheter i området:

Foto: Julienne Schaer/NYC & Company och Brittany Petronella/NYC & Company