Välj en sida

Frihetsgudinnan – biljetter, tips och information inför ditt besök

Frihetsgudinnan är världens kanske mest kända staty – och den främsta symbolen för USA. Att besöka den rakryggade gamla damen på Liberty Island är ett måste för varje New York-resenär. [Uppdaterad 2022-04-01]

Frihetsgudinnan - New York

Frihetsgudinnan sträcker sig mot himlen på Liberty Island, i Hudsonflodens utlopp nedanför downtown Manhattan.

Hon är klädd i koppar och är 93 meter lång, om fundamentet räknas in. Runt fyra miljoner besökare hälsar på hos henne varje år.

Frihetsgudinnan skänktes år 1886 av Frankrike till USA för att fira hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen.

Hon kallas omväxlande Statue of Liberty och Lady Liberty, men statyns egentliga namn är Liberty Enlightening the World.

Biljett till Frihetsgudinnan och Ellis Island

Det finns bara en arrangör, Statue Cruises. I priset ingår även besök på grannön Ellis Island med det välkända – mycket intressanta – immigrationsmuseet.

Om du tar färjan från Manhattan, vilket de flesta göra, kan du köpa biljetter på plats. Biljettluckorna hittar du i Castle Clinton i Battery Park på Manhattans sydspets. Men räkna med långa köer, inte minst under sommarsäsongen. Så att förköpa biljett på nätet är verkligen klokt, se nedan.

Om du vill köpa en standardbiljett, med båttur och entré till Liberty Island (där Frihetsgudinnan står) och Ellis Island då finns den att boka här.

En annan variant, som vi gärna rekommenderar, är att boka en biljett där guidning ingår. Med det här alternativet har ni också prioriterad ombordstigning på båtarna. Något dyrare, men besöket blir betydligt mer givande.

Ett tredje sätt, inte heller så dumt, är att boka dagens första båttur med guide. Då hinner ni före de längsta köerna och slipper den värsta trängseln.

Notera att oavsett vilket av alternativen ovan ni väljer, är det helt fri avbokning fram till 24 timmar innan avgång. Biljetten levereras i form av en digital voucher som visas i mobilen.

Du kan också ta en färja från Liberty State Park i New Jersey och köpa biljetten där. Men det alternativet är främst intressant för den som kommer med bil västerifrån, eftersom det finns en stor parkering intill hamnen.

Före ombordstigning på färjan görs en säkerhetskontroll av samtliga passagerare, på samma vis som på flygplatser. Normalstora ryggsäckar och handväskor accepteras, men inte stora väskor. Skåp finns att hyra om du behöver lämna ditt bagage.

Boka på nätet – skippa köerna

Färjearrangören, Statue Cruises, uppmanar besökare att i förväg köpa biljett på nätet för att slippa köa till biljettluckorna. Här finns fler biljettalternativ att boka via pålitliga Guide Your Guide. Du bokar snabbt, enkelt och säkert.

Kronan måste bokas på nätet

Att gå de 354 trappstegen inuti statyn, upp till kronan, är jobbigt. Men upplevelsen är värd varenda svettdroppe. Kronan har i omgångar varit avstängd. Ibland på grund av rädslan för terrorattacker, ibland för renovering.

Innan coronapandemin var kronan öppen för besök, men den stängdes under pandemin. När den här sidan uppdaterades (april 2022) var den fortfarande stängd och det fanns ingen information om när den förväntades öppna igen.

Att köpa biljetter till kronan på plats är inte möjligt. Vill du ta dig upp i kronan, då måste biljetten bokas på Statue Cruises webbplats.

Det finns dessutom restriktioner som säger att varje bokning får vara för maximalt fyra personer, att samma person bara får göra en bokning under en sexmånadersperiod, och att giltiga ID-handlingar krävs.

Finns det några alternativ?

Om du inte måste ha fysisk närkontakt med Frihetsgudinnan – och kanske vill spara lite på reskassan – rekommenderas en tur med färjan till Staten Island istället.

Den har kallats ”världens vackraste korta båtresa” och tar dig förbi Frihetsgudinnan helt gratis. Här kan du läsa mer om Staten Island Ferry.

Mer information om Frihetsgudinnan

  • National Park Service sköter om både Liberty Island och Ellis Island. På myndighetens webbplats finns information om öppettider och priser.
  • Statue Cruises har hand om färjetransporterna till Liberty Island och Ellis Island.

Frihetsgudinnan ingår i New York Pass

Tips! Frihetsgudinnan är en av många attraktioner och sevärdheter som ingår i rabattkortet New York Pass – och i andra rabattkort i staden.

Beställer du passen hemifrån innan du reser, blir det billigare än att köpa på plats. Här ser du ett urval. Läs på och se om de passar för er resa:

Frihetsgudinnan på kartan