Välj en sida

Frihetsgudinnan – biljetter och information

Frihetsgudinnan (Foto: Dollarphotoclub/kropac)

Frihetsgudinnan är kanske världens mest kända staty – och den främsta fysiska symbolen för USA. Att besöka den rakryggade gamla damen på Liberty Island är ett måste för varje New York-resenär.

Frihetsgudinnan sträcker sig mot himlen på Liberty Island, i Hudsonflodens utlopp nedanför downtown Manhattan. Hon är klädd i koppar och är 93 meter lång, om fundamentet räknas in. Runt fyra miljoner besökare hälsar på hos henne varje år.

Frihetsgudinnan skänktes år 1886 av Frankrike till USA för att fira hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen. Hon kallas omväxlande Statue of Liberty och Lady Liberty, men statyns egentliga namn är Liberty Enlightening the World.

Frihetsgudinnan + Ellis Island

Färjan till Liberty Island går på 18 dollar för vuxna och 9 dollar för barn upp till 12 år (2014). Det finns bara en arrangör, Statue Cruises. I priset ingår även besök på grannön Ellis Island med det välkända – mycket intressanta – immigrationsmuseet.

Om du tar färjan från Manhattan, vilket de flesta göra, kan du köpa biljetter i Castle Clinton i Battery Park på Manhattans sydspets. Du kan också ta en färja från Liberty State Park i New Jersey och köpa biljetten där.

Före ombordstigning på färjan görs en säkerhetskontroll av samtliga passagerare, på samma vis som på flygplatser. Normalstora ryggsäckar och handväskor accepteras, men inte stora väskor.

Förköpa biljetter på nätet

Färjearrangören, Statue Cruises, uppmanar numera besökare att i förväg köpa biljett på nätet. Och det kan vara skönt att slippa köa till biljettluckorna. Du bokar på statuecruises.com och skriver ut biljetten själv. Notera att det gäller för normalbiljetter med besök till själva ön, Liberty Island. Vill du besöka Frihetsgudinnans krona gäller andra regler, se nedan.

Kronan är öppen för besökare

Att gå de 354 trappstegen inuti statyn, upp till kronan, är jobbigt. Men upplevelsen är värd varenda svettdroppe. Kronan har i omgångar varit avstängd. Ibland på grund av rädslan för terrorattacker, ibland för renovering.

Idag är den öppen för besök, något som är så populärt att det sedan 2009 finns ett biljettsystem som kräver förbokning via telefon eller på internet. Att köpa biljetter till kronan på plats är inte möjligt.

Det finns dessutom restriktioner som säger att varje bokning får vara för maximalt fyra personer, att samma person bara får göra en bokning under en sexmånadersperiod, och att giltiga ID-handlingar krävs. Det finns också särskilda regler för barn. Läs mer på den här sidan om vad som gäller för biljetter till kronan.

Finns det några alternativ?

Om du inte måste ha fysisk närkontakt med Frihetsgudinnan – och kanske vill spara lite på reskassan – rekommenderas en tur med färjan till Staten Island. Den har kallats världens “vackraste korta båtresa” och tar dig förbi Frihetsgudinnan helt gratis. Här kan du läsa mer om Staten Island Ferry.

Mer information

  • National Park Service sköter om både Liberty Island och Ellis Island. På myndighetens webbplats finns information om öppettider och priser.
  • Statue Cruises har hand om färjetransporterna till Liberty Island och Ellis Island. På rederiets sajt finns fakta om öppettider och priser, med mera.

Ingår i New York Pass

Tips! Frihetsgudinnan är en av många attraktioner och sevärdheter som ingår i rabattkortet New York Pass. Beställer du New York Pass hemifrån innan du reser, blir det billigare än att köpa på plats.

New York Pass

Läs mer om kortet här, eller klicka på bannern för att gå direkt till New York Pass webbplats.

Skriv en kommentar

kommentarer

Share This