Välj en sida

Frihetsgudinnan – biljetter, tips och information inför ditt besök

Frihetsgudinnan är världens kanske mest kända staty – och den främsta fysiska symbolen för USA. Att besöka den rakryggade gamla damen på Liberty Island är ett måste för varje New York-resenär.

Frihetsgudinnan - New York

Frihetsgudinnan sträcker sig mot himlen på Liberty Island, i Hudsonflodens utlopp nedanför downtown Manhattan.

Hon är klädd i koppar och är 93 meter lång, om fundamentet räknas in. Runt fyra miljoner besökare hälsar på hos henne varje år.

Frihetsgudinnan skänktes år 1886 av Frankrike till USA för att fira hundraårsjubileet av självständighetsförklaringen.

Hon kallas omväxlande Statue of Liberty och Lady Liberty, men statyns egentliga namn är Liberty Enlightening the World.

Frihetsgudinnan + Ellis Island

Färjan till Liberty Island kostar 19,25 dollar för vuxna, 9 dollar för barn som är 4-12 år gamla, och 14 dollar för personer över 62 år (februari 2020).

Det finns bara en arrangör, Statue Cruises. I priset ingår även besök på grannön Ellis Island med det välkända – mycket intressanta – immigrationsmuseet.

Om du tar färjan från Manhattan, vilket de flesta göra, kan du köpa biljetter i Castle Clinton i Battery Park på Manhattans sydspets.

Men räkna med långa köer, inte minst under sommarsäsongen. Så att förköpa biljett på nätet är verkligen klokt, se nedan.

Du kan också ta en färja från Liberty State Park i New Jersey och köpa biljetten där. Men det alternativet är främst intressant för den som kommer med bil västerifrån, eftersom det finns en stor parkering intill hamnen.

Före ombordstigning på färjan görs en säkerhetskontroll av samtliga passagerare, på samma vis som på flygplatser.

Normalstora ryggsäckar och handväskor accepteras, men inte stora väskor. Skåp finns att hyra om du behöver lämna ditt bagage.

Förköp biljett på nätet – skippa köerna

Färjearrangören, Statue Cruises, uppmanar besökare att i förväg köpa biljett på nätet för att slippa köa till biljettluckorna.

Ett smart alternativ är att boka en biljett som låter dig gå före kön till färjan. Priset är inte mycket högre, det skiljer cirka 50 svenska kronor. Exakt hur mycket varierar med dollarkursen.

I februari 2020 kostar expressbiljetten cirka 250 kronor per vuxen och cirka 150 kronor för barn mellan 4 och 12 år. Du bokar den snabbt och säkert med vår partner Get Your Guide.

» Här kan du boka expressbiljett till Frihetsgudinnan


 

Här finns fler biljettalternativ från Guide Your Guide. Du bokar snabbt, enkelt och säkert.


 

Kronan måste bokas på nätet

Att gå de 354 trappstegen inuti statyn, upp till kronan, är jobbigt. Men upplevelsen är värd varenda svettdroppe. Kronan har i omgångar varit avstängd. Ibland på grund av rädslan för terrorattacker, ibland för renovering.

Idag är den öppen för besök, något som är så populärt att förbokning av biljett krävs.

Att köpa biljetter till kronan på plats är inte möjligt. Vill du ta dig upp i kronan, då måste biljetten bokas på Statue Cruises webbplats.

Det finns dessutom restriktioner som säger att varje bokning får vara för maximalt fyra personer, att samma person bara får göra en bokning under en sexmånadersperiod, och att giltiga ID-handlingar krävs.

Det finns också särskilda regler för barn. Läs mer på den här sidan om vad som gäller för biljetter till kronan.

Finns det några alternativ?

Om du inte måste ha fysisk närkontakt med Frihetsgudinnan – och kanske vill spara lite på reskassan – rekommenderas en tur med färjan till Staten Island istället.

Den har kallats ”världens vackraste korta båtresa” och tar dig förbi Frihetsgudinnan helt gratis. Här kan du läsa mer om Staten Island Ferry.

Mer information om Frihetsgudinnan

  • National Park Service sköter om både Liberty Island och Ellis Island. På myndighetens webbplats finns information om öppettider och priser.
  • Statue Cruises har hand om färjetransporterna till Liberty Island och Ellis Island. På rederiets sajt finns fakta om öppettider och priser, med mera.

Frihetsgudinnan ingår i New York Pass

Tips! Frihetsgudinnan är en av många attraktioner och sevärdheter som ingår i rabattkortet New York Pass – och i andra rabattkort i staden.

Beställer du passen hemifrån innan du reser, blir det billigare än att köpa på plats. Här ser du ett urval. Läs på och se om de passar för er resa:

 

(Sidan uppdaterades 2020-02-14)


 

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *