Välj en sida

Hyra lägenhet i New York – våra tips!

Att hyra lägenhet i New York blir allt mer vanligt även för den som bara är på semester i staden. Fördelarna jämfört med att bo på hotell är många, men det finns fallgropar.

Hyra lägenhet i New York

När du hyr lägenhet blir kostnaden per natt ofta – men inte alltid – lägre än på hotell. Du känner dig mer som en New Yorker och du klarar dig på en mindre reskassa genom att du kan laga en del måltider själv.

Är ni en stor familj eller ett sällskap som reser tillsammans, brukar kostnaden per person bli betydligt lägre om ni hyr en lägenhet jämfört med att bo på hotell. Dessutom är det en mer social upplevelse.

I New York är utbudet av lägenheter för korttidshyra stort. Det finns mycket att välja på, från små enrummare till stora lägenheter för familjer eller sällskap som reser tillsammans.

Lägenheterna finns utspridda över hela staden, ofta i områden som är mysigare och trevligare än hotelldistriktet runt Times Square.

Förbjudet med korttidshyra i New York

Viktigt att tänka på är att New York sedan 2011 förbjuder lägenhetsinnehavare att hyra ut sina lägenheter i andra hand kortare tid än 30 dagar.

Att hyra ut en lägenhet via exempelvis AirBnB till turister för några nätter är, i de allra flesta fall, inte tillåtet. Undantag finns, men de är få.

Ett av de viktigaste undantagen är att det är tillåtet att hyra ut enskilda rum i sin lägenhet, förutsatt att man själv bor i lägenheten samtidigt.

Du som hyr en lägenhet för din semesterresa begår inget brott, men din hyresvärd kan göra det. Och det finns en risk att den lägenhet du bokat kan försvinna, om grannar klagar eller om husets ägare bestämmer sig för att granska andrahandsuthyrningen.

Många väljer ändå att hyra lägenhet på resan till New York, men om du gör det måste du vara medveten om vilka regler som gäller och att det finns risker och fallgropar som du undviker om du bor på hotell.

Mer information om den senaste lagstiftningen kring uthyrning av lägenheter i NYC finns i den här artikeln från New York Post.

Om du vill hyra lägenhet i New York

Vårt tips är att du använder ett pålitligt bokningsföretag. Välkända Booking.com listar inte bara hotell, utan också lägenheter och semesterbostäder.

Till skillnad från AirBnB och liknande hajpade lägenhetssajter, tar Booking.com inte ut några extra avgifter. En annan fördel är att du får direkt bekräftelse på bokningen, eftersom du bokar med ett företag och inte via en privatperson.

Dessutom finns en kundtjänst, även på svenska, som du kan kontakta om något går snett.

På den här sidan hos Booking.com listas de mest populära lägenheterna i New York just nu.

Använder du sökrutan här nedanför kan du direkt ange dina resedatum och sedan söka på lägenheter i New York.Booking.com

Flera alternativ för att hyra lägenhet

New York Habitat

En välrenommerad söktjänst är New York Habitat som funnits i över 20 år. På webbplatsen finns en sökfunktion där du kan välja område och typ av lägenhet, allt från korta semesterboenden till lägenheter för flera månader. Därefter får du hjälp av en personlig handläggare med att genomföra hyresaffären.

New York Habitat tar en avgift för sina tjänster. På kortare boenden, Vacation Rentals och B&B är avgiften inkluderad i priset du ser på deras sajt, men på längre vistelser över en månad tillkommer den kostnaden till hyrespriset.

AirBnB

Sociala sajten AirBnB har varit en guldgruva för den som vill hyra lägenhet i New York. Där finns utförliga beskrivningar, bilder, kartor och – något som är mycket hjälpfullt – lägenheterna och dess ägare recenseras av tidigare hyresgäster.

Det ger en kvalitetsstämpel och ökad trygghet inför beslutet om vilken lägenhet du ska hyra.

Problemet med AirBnB är, som beskrivits här ovan, att merparten av lägenheterna som listas i New York strider mot stadens lagar om korttidsuthyrning.

Många väljer ändå att hyra via sajten, men du bör vara medveten om den problematik som finns.

Vill du hellre bo på hotell?
Gå vidare till sidan där vi tipsar om hotell i New York

Craigslist

Klassikern är Craigslist. En sajt med radannonser som i många år varit bästa vän för den som planerar att hyra lägenhet i New York (eller andra städer i USA) och vill komma i direktkontakt med lägenhetsägare.

Kan vara lite svårt att använda om du inte är på plats i New York och kan kolla lägenheten innan hyresaffären görs. Det har förekommit bedrägerier på Craigslist (precis som på Blocket) där användare betalat in pengar till hyra för en lägenhet som visar sig inte existera eller som redan är upptagen.

Vrbo (HomeAway)

Ett annat alternativ är Vrbo som tidigare hette HomeAway. Där listas fler än 1500 hyreslägenheter i NYC, som ägs av privatpersoner men hyrs ut som semesterbostäder.

(Uppdaterad 2020-02-11)


Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *