Välj en sida

Gantry Plaza State Park – New Yorks vackraste utsikt

Gantry Plaza är, konstigt nog, fortfarande ganska okänd bland New Yorks besökare. Den här läckra parken vid East River har så storslagen utsikt mot Manhattan att den är ett måste att besöka. [Uppdaterad 2022-04-04]

Gantry Plaza State Park (Foto: Göran Ingman/Allt om New York)

Ibland måste man ta sig bort en bit för att få perspektiv, för att bitarna ska falla på plats. I New York finns ingen bättre plats för att verkligen se staden, och Manhattans skyline, än från pirerna och promenadvägarna i Gantry Plaza State Park.

Gantry Plaza – närmare än du tror

Parken ligger i Queens, i den stadsdel som kallas Long Island City, tvärs över floden från Midtown Manhattan. Det kanske låter avlägset, men det är det inte.

Du tar dig hit med tunnelbana – plus en liten promenad – på bara ett par stationer från Grand Central Station. Du kan också åka hit med båt, med East River Ferry.

Gantry Plaza State Park invigdes 1998 och byggdes ut 2009. Den täcker fyra hektar mark precis intill floden och planer på ytterligare utbyggnad finns.

Gantry Plaza Long Island City (Foto: Göran Ingman/Allt om New York)

Utsikten lockar

Utsikten är det stora dragplåstret. Slående vackert på dagen, men fullkomligt hänförande i mörker när Manhattans ljus speglar sig i floden. När Empire State Building, Chrysler Building och FN-skrapan blänkande sträcker sig mot kvällshimlen.

Parken – och utsikten – påminner om Brooklyn Bridge Park längre ned i East River. Skillnaden är att från Gantry ser du Midtown, från Brooklyn Bridge Park har du Downtown på andra sidan floden. Båda utsikterna är fantastiska, men Allt om New York håller Gantry snäppet högre.

Gantry Plaza är också känd för de minnesmärken som bevarats från industriella tider. Restaurerade traverser – som tidigare användes för att lasta flottar, fartyg och järnvägspråmar – har försetts med belysning som effektfullt ramar in vyerna mot Manhattan.

Gantry Plaza Pepsi Sign (Foto: Göran Ingman/Allt om New York)

Ett annat landmärke i parken är den 37 meter långa och 18 meter höga neonskylten med Pepsis-Colas logotype, som du kanske redan lagt märke till ändå från Manhattan.

Skylten stod tidigare på taket till en buteljeringsfabrik Pepsi hade i Long Island City och har nu fått en permanent plats i parken.

Så tar du dig till parken

Att åka till Gantry Plaza är verkligen mödan värt. Parken ligger i Queens, men det går snabbt att ta sig dit från Manhattan.

Ta tunnelbanans tåg 7 till stationen Vernon Blvd-Jackson Ave och promenera västerut mot floden, eller ta tåg G till 21st St/Jackson Avenue och gå tre kvarter västerut.

Vill du hellre åka båt, tar du NYC Ferry från 34th Street i Midtown eller från Pier 11/Wall Street i Downtown.

Här ligger Gantry Plaza State Park