Välj en sida

Brooklyn Bridge Park – grönska, vatten & vackra vyer

Brooklyn Bridge Park (Foto: NYC & Company/JulienneSchaer)

Brooklyn Bridge Park är en av New Yorks bästa parker. Modern, välplanerad och utsikten mot nedre Manhattan är fullständigt hänförande, dag som kväll.

Brooklyn Bridge Park började anläggas 2008 efter att man i mer än tjugo år diskuterat vad det gamla hamn- och industriområdet, på Brooklynsidan längst ned i East River, skulle användas till.

Staden ville sälja marken till kommersiella aktörer, men tack vare eldsjälarna i den ideella organisationen Friends of Fulton Ferry Landing, som senare bytte namn till Brooklyn Bridge Park Coalition, avsattes området för att bli en park.

En park i världsklass

Idag drivs parken av Brooklyn Bridge Park Coalition med målet att ”skapa och underhålla en park av världsklass som ska vara en plats för den som söker rekreation, natur och kultur, för den som bor i eller besöker New York City”.

Brooklyn Bridge Park (Foto: NYC & Company/JulienneSchaer)

Och man har verkligen lyckats. Brooklyn Bridge Park sträcker sig 2,1 kilometer längs East Rivers vågsvall. En inbjudande, grönskande, park som går från Atlantic Avenue i söder till Jay Street i norr och på vägen slingrar sig under både Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge. Parken är uppdelad på sex pirer.

Pier 1 är den del av parken som flest besöker. Dels för att den stod klar först, Pier 1 invigdes i mars 2010, men främst för att Fulton Landing finns där.

Vid Fulton Landing, alldeles under Brooklyn Bridge, lägger färjorna på East River till. Där hittar man Brooklyn Ice Cream Factory, med hemgjorda glassar som svalkar gott efter en promenad, och där finns – framförallt – de magiskt vackra utsikterna mot nedre Manhattan.

Promenera till Brooklyn Bridge Park

Ett tips, om du bor på Manhattan, är att promenera till parken över Brooklyn Bridge. Det är kanske en av de mest storslagna promenader i stadsmiljö man kan ta, någonstans i världen.

Brooklyn Bridge Park (Foto: NYC & Company/Marley White)

Vill du inte, eller kan du inte, promenera någon längre sträcka, går det att nå Brooklyn Bridge Park med färja, buss eller tunnelbana. På den här sidan finns mer information om hur du tar dig dit.

Läs mer på den officiella sidan för Brooklyn Bridge Park

Så blev parken till – se en dokumentär om Brooklyn Bridge Park

Brooklyn Bridge Park på kartan

(Foto 1&2: NYC & Company/Julienne Schaer) (Foto 3: NYC & Company/Marley White)
(Sidan uppdaterades 2015-09-29.)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *