Välj en sida

Buss, tunnelbana och taxi i New York

Tunnelbana taxi bussar New York (Foto: Flickr/fabbriciuse)

Bästa sättet att ta sig runt i New York är till fots. Men ibland behöver benen vila och då finns ett väl utbyggt system av bussar och tunnelbana.

Lokaltrafiken sköts av MTA, New York Mass Transit System. Tidtabeller för tunnelbana och bussar, och annan information om lokaltrafiken i New York, finns på www.mta.info/nyct.

Tunnelbana är snabbast

Smidigast är tunnelbanan som tar dig genom alla buroughs utom Staten Island. Tunnelbanan är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan och är betydligt snabbare än trafiken på gatunivå.

En enkelresa kostar 2,75 dollar. För att passera spärrarna krävs ett MetroCard, även om du bara köper en enkelbiljett får du ett sådant. MetroCard köps i tunnelbanestationernas automater (tar både kort och kontanter) eller från spärrvakten i luckan.

Film – så köper du MetroCard

MetroCard finns i olika utföranden. De vanligaste för besökaren är:

 • Enkelresa: 2,75 dollar
 • Pay-per-ride: Ett kort som du fyller på med reskassa. Fördelen är att du får lite rabatt om du fyller på mer än 5 dollar
 • 7-dagarskort: 32 dollar
 • 30-dagarskort: 121 dollar

Obs! Oavsett vilket kort du köper, kan det fyllas på med ny reskassa. Från 2013 tas en kortavgift ut, 1 dollar på varje nyutfärdat MetroCard. 

Se staden från en buss

Att åka buss är ett billigt sätt att se staden, men betydligt långsammare än tunnelbanan.

Om trafiken är tät går det oerhört sakta, så välj bara buss om du ska till platser som ligger långt från närmaste t-banestation. En resa kostar, precis som i t-banan, 2,75 dollar.

Du betalar med MetroCard eller exakt växel i mynt, sedlar accepteras inte. Notera också att MetroCard inte säljs ombord på bussarna.

Taxi bra för korta sträckor

Att åka taxi i New York är förhållandevis billigt, men kan ta tid om det är mycket trafik. Ska du långa sträckor är tunnelbanan att föredra. Men minst en resa med de gula bilarna bör du göra, det ingår i New York-upplevelsen.

Om nummerskylten på taxins tak lyser är bilen ledig. Vinka in taxibilar gör du enklast i gatukorsningar. Tänk på att kliva i och ur bilen på trottoarsidan för att undvika trafiken.

Starttaxan är 3 dollar, därefter räknas priset per tid och inte kilometer. Det gör att taxiresan blir dyrare i rusningstrafik eftersom det tar längre tid att ta sig fram. På kvällar och nätter höjs taxan. Från klockan 16.00 till 20.00 adderas 1 dollar till grundpriset och mellan 20.00 och 06.00 läggs 50 cent på.

Under icke rusningstid är tumregeln att det kostar cirka 4 dollar per 20 kvarter, utöver grundtaxan.

Vid färd utanför Manhattan förekommer biltullar och kostnaden för dom läggs alltid till priset. Det gäller exempelvis när du tar taxi till flygplatsen.

Dricks till taxichaufförer ligger på 15-20 procent. Läs mer om dricks i New York här.

Uber i New York

Taxiuppstickaren Uber har faktiskt fler bilar på New Yorks gator än vad det finns gula taxibilar. Fördelen med att använda Uber – förutom att det är en otroligt smidig tjänst – är att du inte behöver bry dig om dricks. Den är redan inräknad i priset och betalningen görs automatiskt via appen. Betalkort eller kontanter tas aldrig fram. Nackdelen för dig som besökare i New York är att du kanske inte gärna slår på telefonens dataroaming för att använda 3G- eller 4G-nät, och då blir det svårt att anlita en bil från Uber.

Hyra bil i New York

Du behöver ingen egen bil för att förflytta dig runt staden, det leder snarare bara till bekymmer med trafik och parkering. Men för utflykter utanför stadsgränsen, eller om du flyger till någon av New Yorks flygplatser för att starta en roadtrip, behöver du en hyrbil.

(Sidan uppdaterades 2017-04-25) (Foto: Flickr/Fabrizio Lonzini)

8 Kommentarer

 1. Liselott Stjernström

  Hej
  Som nyss hemkommen New York resenär så skulle jag verkligen vilja rekommendera att skaffa ett MetroCard. Vi har varit där under 7 dagar, och det är en fantastisk stad att promenera i, men man blir väldigt trött i fötter och ben efter ett par dagar. Så vi har åkt kors och tvärs över hela stan med Subway, och det har varit lätt att hitta, och till en billig peng dessutom.Och med Subways egen app så blir det lätt att hålla koll på var man är.

  Svara
 2. Kasia

  Hej
  Jag undrar om MetroCard är personlig eller kan flera personer åka på den samtidigt?

  Svara
  • Allt om New York

   Hej! MetroCard av typen Pay-per-Ride kan delas av upp till fyra personer vid samma spärr. En drar kortet, skickar det bakåt, och passerar spärren. Men det gäller inte 7-dagars och 30-dagarskorten, de är personliga.

   Svara
 3. Marie

  Hej och tack för snabbt svar!

  Skulle du rekommendera annat boende istället för New Jersey? Med tanke på reskostnader tänker jag. Vi kommer antagligen tillbringa dagarna på Manhattan ju.

  Svara
  • admin

   Generellt sett skulle jag alltid rekommendera att bo på Manhattan, eller i Brooklyn, före New Jersey. Helt enkelt för att det ger mer NYC-känsla. Men det är ju en kostnadsfråga. Hotellen i Jersey är billigare än på Manhattan – och du kan åka väldigt mycket kollektivtrafik för mellanskillnaden 😉

   Svara
 4. admin

  Hej Marie!

  MetroCard funkar tyvärr inte på färjan från Jersey. Jag tror att ert snabbaste, och billigaste, alternativ är att ta PATH-tåg från Exchange Place till World Trade Center. PATH accepterar MetroCard förutsatt att kortet är laddat med tillräckligt mycket reskassa.

  Svara
 5. Marie

  Hej!

  Jag undrar om tunnelbanekortet även gäller på färjorna? Vi ska bo vid Exchange Place Station, New Jersey och om vi har förstått det hela rätt är det smidigt att ta färjan över till Manhattan?

  Svara

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *