Välj en sida

Dricks i USA – så funkar det

Att ge dricks i USA är ofta en utmaning för svenska besökare. Många upplever det som svårt att dricksa rätt och är rädda att göra bort sig. Vissa kanske tycker att det är ett irriterande påslag på priset. [Uppdaterad 2022-04-05]

Dricks i USA

Sedvanan är bara att acceptera om du väljer att resa till USA. De flesta som är anställda i serviceyrken har en låg fast lön som kompenseras av den dricks deras kunder lämnar.

Att inte lämna dricks i USA är helt enkelt inte okej och du riskerar att uppfattas som både ovänlig och snål. I värsta fall får du en utskällning.

Det är klokt att ha endollarssedlar lätt åtkomliga i fickan eller väskan när du är i USA, så att dricksandet sker enklare och mer naturligt.

När du betalar notan med kort på en restaurang är det givetvis enklast att addera dricksen till summan du knappar in i kortmaskinen, men personalen uppskattar ofta att få dricks kontant.

Hur mycket man lämnar i dricks skiljer sig på olika platser i landet. I New York, som är en dyr stad, väntas du alltid ligga lite högre på skalan än på andra platser.

Dricks i New York – så mycket ska du ge

Notera att exemplen nedan är just exempel, något facit för exakt hur mycket dricks som är rätt i en viss situation finns inte.

Som tillfällig besökare i USA blir det ofta fel, vi är ovana och vet inte riktigt hur vi ska bete oss i en situation där dricks förväntas. Det är okej, huvudsaken att man försöker. Obekväma situationer ordnar ofta upp sig med ett leende och lite småprat.

Restauranger och barer

 • Serveringspersonal: 15-20 procent av notans slutpris. I New York kan du dubbla den summa för skatt som står angiven på kvittot så hamnar du ganska rätt. (Skatt: 8,875 x 2 = 17,75 procent).
 • Ibland är dricks redan inkluderad på notan, extra vanligt är det när större sällskap serveras. Då behöver du givetvis inte dricksa extra.
 • Garderobspersonal: 1-2 dollar per inlämnad jacka eller väska.
 • Servicepersonal i badrum på finare restauranger: 1-3 dollar.
 • Bartender när du beställer vid baren: minst 1 dollar per glas öl och vin, minst 2 dollar per drink.
 • Hemleverans av mat: 2-5 dollar eller 15 procent av notan, beroende på vad som är närmast. Var extra generös om leveransen sker i dåligt väder.

På hotell

 • När dörrvakten på ditt hotell i New York ordnar en taxi: 2-3 dollar.
 • Hjälp med väskan till rummet: 2-5 dollar per väska.
 • För hotellstädningen: 1-5 dollar per dag. Lämnas dagligen på ett sådant sätt att städpersonalen inte behöver fundera om det är till dem. Amerikanska hotellföreningen föreslår att dricks till städpersonal läggs i ett kuvert.
 • Hotellconcierge som ordnar en bokning av exempelvis musikalbiljetter: 5-20 dollar per bokning.

Transporter och guidning

 • Taxichaufförer: 15-20 procent av priset. Närmare 20 procent om du betalar med kort eftersom föraren ofta står för kostnaderna för kortbetalningar.
 • Om du åker shuttle till/från flygplatsen: 2-3 dollar till föraren, per passagerare.
 • Parkeringspersonal som tar hand om din bil, så kallad valet parking: 5-10 dollar.
 • Guidade turer: 2-5 dollar till guiden.

Tips! Boka sevärdheterna på nätet

På väg till New York? Kom ihåg att boka biljetter till sevärdheter och utflykter. Du gör det säkert, smidigt och med lägsta pris-garanti via vår partner GetYourGuide. Här nedanför finns några förslag och här hittar du allt du kan boka i New York.


Skönhetsvård och service

 • Frisörer: 20 procent av priset.
 • Vaxning, ansiktsbehandling, manikyr: 15-20 procent.
 • Skoputsning: 1-2 dollar.
 • Massage: 10-20 procent av behandlingens pris.

 Källa: Vissa av uppgifterna har hämtats ur den dricksguide som The American Hotel & Lodging Association publicerar.


 

6 Kommentarer

 1. Lena

  Hej! Vad glad jag blev när jag hittade den här sidan. Kommer att läsa här inför vår resa. Funderar på ” service charge ”? Står det alltså det på kvittot förväntas man inte då att ge nån mer dricks? MVH Lena

  Svara
  • Allt om New York

   Hej! Vad kul att du gillar sidan.

   Om Service Charge/Gratuity finns angiven på kvittot behöver du inte lämna ytterligare dricks. Det skiljer sig faktiskt lite mellan delstaterna i USA, men i New York är restaurangägaren enligt lag skyldig att dela intäkterna från Service Charge med sina anställda.

   En sak att se upp för, speciellt på de mer turistinriktade restaurangerna runt Times Square, är att dricks ibland inkluderas på notan, men att det ändå finns ytterligare en rad där gästen kan fylla i ”Additional Tip”. Den kan ni strunta i. Den här fulmetoden att inkludera dricks men ändå be om mer, har faktiskt lett till stämningar mot några restauranger på Manhattan. Bara att hoppas att företeelsen försvinner.

   Svara
 2. admin

  Hej Linda!

  Att lämna dricks ÄR förvirrande när man är ovan. Jag hamnar fortfarande, efter många resor till USA, i situationer där jag inte riktigt vet vad som gäller.

  De tillfällen som räknas upp här ovanför är de vanligaste och viktigaste för dig som turist. Håller du dig till dom, gör du i stort sett rätt. Men det finns en gråzon som är svår.

  Ta hotell till exempel. Du väntas lämna dricks om du får hjälp med väskan till rummet, men du behöver verkligen inte dricksa om du frågar någon i hotellpersonalen om vägen till tunnelbanan.

  Ett sätt att lära sig drickskulturen i USA är att smygstudera amerikanerna. Säg att du tar en sightseeingtur med båt runt Manhattan. Om dricks förväntas till personalen ombord, kommer de amerikanska turisterna att lämna den vid avstigning. Gör likadant.

  Men. Oavsett hur rätt du än försöker göra, kommer du att hamna i situationer där du inte vet vad som gäller. Tipset är att le och vara vänlig. Ibland kanske till och med fråga om dricks förväntas. I New York är man van vid utländska besökare och de flesta du möter är mycket hjälpsamma.

  Hoppas det var till lite hjälp åtminstone. Lycka till med dricksen! 😉

  Göran

  Svara
 3. Linda

  Hej, och tack för en fantastisk hemsida/blogg!
  Jag åker till USA för första gången i början på nästa vecka och känner mig förvirrande kring det här med dricks. Det känns som man förväntas att dricksa hela tiden, är det så?

  Finns det någon slags tumregel för när man ska lämna dricks och inte? För inte ska jag väl behöva göra det så fort någon hjälper mig/svarar på en fråga?

  Tacksam för svar, vänligen/ Linda

  Svara
 4. admin

  Hej Lennart!

  Att restauranger lägger på en ”service charge” blir vanligare, det stämmer. I regel är den på 18 procent av notan. Förut gällde det mest stora sällskap, men numera läggs avgiften även på mindre notor. I avgiften är dricks till personalen inkluderad, så du behöver inte dricksa extra.

  Värt att veta är att du kan bestrida avgiften om du anser att servicen inte varit tillräckligt bra, men då får du räkna med att förklara för restaurangägaren eller chefen varför avgiften ska tas bort eller, vilket är vanligare, minskas.

  Hälsar,
  Göran, Allt om New York

  Svara
 5. Lennart S

  Fler och fler restauranger i NY verkar lägga ”gratuity”, alltså serveringsavgift eller dricks på notan. Några jag talat med hävdar att man i alla fall skall dricksa generöst, kanske 20%. Vad gäller?

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Så ger du dricks i USA | Allas.se - […] Tipsen kommer från alltomnewyork.se […]

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *