Välj en sida

Central Park – New Yorks bultande gröna hjärta

Central Park. Parkernas park! Välkommen till 3,4 kvadratkilometer lummig grönska, nerkilad mellan skyskrapor och avenyer på övre Manhattan. [Uppdaterad 2022-04-04]

Central Park i New York

Central Park är mer än bara en park. Den har ett inflytande över både stadsbild och människor som få andra stadsparker i världen kan skryta med. New York-borna älskar parken, en kärlek som omedelbart delas av besökande turister.

Besökare brukar också snabbt häpna över parkens storlek. Du kan gå i timmar utan att komma fram på andra sidan. Gå vilse på stigar och hitta egna smultronställen, eller följa folkmassorna och hästkärrorna på Park Drive.

Picknick i Central Park

I parken finns massor att göra, men Allt om New Yorks favorit är enkel. Om vädret är bra beger vi oss till Columbus Circle, plockar ihop en god matlåda i matbutiken Whole Foods dignande självplocksdiskar (bottenvåningen av Time Warner Center vid Columbus Circle) och tar en lång picknick i parken.

Du kan sikta på första bästa gräsmatta direkt efter att du passerat in i parken, men allra bäst för en picknick är Sheap Meadow, ett stort gräsfält en bit norrut med fin utsikt ner mot Midtowns skyskrapor. Är du i New York en vacker sommardag, räkna med mycket folk. Men plats får ni alltid.

Central Park började skapas 1857. Parken är fyra kilometer lång, knappt en kilometer bred, och sträcker sig från 59th Street i Midtown till 109th Street i Harlem.

Cykla i parken

Med tanke på parkens storlek passar den perfekt att upptäcka från cykel. Du kan antingen hyra cykel och trampa runt på egen hand, eller följa med på en guidad cykeltur där en licensierad guide berättar allt om parkens sevärdheter och hemligheter.

Sevärdheter i Central Park

Parken innehåller några av stadens största och bästa sevärdheter, som Central Park Zoo och The Met, Metropolitan Museum of Art. Andra sevärdheter är minnesplatsen över John Lennon, Strawberry Fields och Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir.

Svenska besökare brukar ibland fastna för parkens svenska inslag, The Swedish Cottage. Stugan byggdes i Sverige 1875 och transporterades till USA för att visas på en mässa i Philadelphia. Syftet var att lyfta fram de goda kunskaper i trähantverk som fanns i Sverige. Stugan köptes av staden New York och placerades i Central Park två år senare.

Om du vill gifta dig i New York City har Central Park många vackra platser för en bröllopsceremoni.

Snabbfakta om Central Park

Antal träd: 26 000 st.
Fågelarter: fler än 200.
Antal bänkar: 9 000 st.
Bollplaner: 26 st.
Lekparker: 21 st.
Besökare per år: ca 30 miljoner.
Det visste du inte: Att förtära alkohol är förbjudet.

Karta över parken