Välj en sida

High Line Park – promenera längs New York läckraste park

High Line Park, eller The High Line, liknar ingen annan park. Första etappen öppnade 2009 och sommaren 2019 invigdes den sista delen. Parken löper längs Manhattans västra sida, mellan Meatpacking och Midtown. [Uppdaterad 2022-04-04]

High Line Park (Foto: Iwan/Baan)

The High Line är en park anlagd på en nedlagd järnväg, där plattformen som bär rälsen är lyft en bra bit över gatunivån.

Rivningsobjekt blev spektakulär park

Järnvägen skulle egentligen rivas, men tack vare de ideellt arbetande eldsjälarna i High Line Society och gåvor från privatpersoner och företag, förvandlades utrymmet runt den gamla rälsen till en av världens häftigaste stadsparker.

När järnvägen byggdes på 1930-talet gjordes det för att få bort farlig frakttrafik från Manhattans gator. Idag ger det en annorlunda, långsmal, parkmiljö som höjer sig över bilar och brus.

High Line (Foto: NYC & Company/Julienne Schaer)

Parken är cirka 2,5 kilometer lång och löper från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street mellan 10th och 11th Avenue.

En sista utvidgning av parken blev klar sommaren 2019, en öppen plats intill Hudson Yards som kallas The High Line Spur.

Ingångar, eller snarare uppgångar, till parken finns med jämna mellanrum, ungefär vid var tredje kvarter.

Guidade turer av High Line Park

Att besöka parken kostar ingenting i inträde. Tänk på att parken är väldigt populär bland både lokalbor och turister, och att den smala formen gör att det ibland blir trångt.

Ett tips, speciellt om du är i New York under högsäsong, är att besöka parken tidigt på morgonen. Den öppnar klockan 07.00.

High Line Park (Foto: Iwan Baan)

Vill du lära dig mer om parken och området den löper genom, finns olika guidade turer att ta. De kostar inte speciellt mycket, $30-60 är ett vanligt cirkapris, men kan göra besöket betydligt mer givande.

Ta en virtuell promenad på The High Line

Klicka och dra i bilden för att promenera längs parken!

Här hittar du parken