Välj en sida

High Line Park – promenera längs New York läckraste park

High Line Park (Foto: Iwan/Baan)

New York City har fått en ny superattraktion. Sommaren 2009 öppnade första etappen av parken The High Line på Manhattans västra sida. I september 2014 invigdes den tredje och sista delen.

The High Line är en park anlagd på en nedlagd järnväg, där plattformen som bär rälsen är lyft en bra bit över gatunivån.

High Line skulle rivas

Järnvägen skulle egentligen rivas, men tack vare de ideellt arbetande eldsjälarna i High Line Society och gåvor från privatpersoner och företag, förvandlades utrymmet runt den gamla rälsen till en av världens häftigaste stadsparker.

När järnvägen byggdes på 1930-talet gjordes det för att få bort farlig frakttrafik från Manhattans gator. Idag ger det en annorlunda, långsmal, parkmiljö som höjer sig över bilar och brus.

High Line (Foto: NYC & Company/Julienne Schaer)

Parken är cirka 2,5 kilometer lång, efter att den sista delen mellan 30:e och 34:e gatan öppnats i september 2014. Den löper från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street mellan 10th och 11th Avenue.

Ingångar, eller snarare uppgångar, till parken finns med jämna mellanrum, ungefär vid var tredje kvarter.

Guidade turer av High Line Park

Att besöka parken kostar ingenting i inträde. Tänk på att parken är väldigt populär bland både lokalbor och turister, och att den smala formen gör att det ibland blir trångt. Ett tips, speciellt om du är i New York under högsäsong, är att besöka parken tidigt på morgonen. Den öppnar klockan 07.00.

High Line Park (Foto: Iwan Baan)

Från maj till september går det att följa med på gratis guidade turer av High Line, där du får veta mer om parkens historia, design, och växtlighet. Mer information finns på: thehighline.org/activities/free-guided-walking-tour

Ta en virtuell promenad på The High Line

Klicka och dra i bilden för att promenera längs parken!

High Line på kartan

Skriv en kommentar

kommentarer

Share This