Välj en sida

Vessel – futuristiskt trapptorn med gratis entré

Vessel är ett praktfullt byggnadsverk, ett futuristiskt trapptorn i glänsande koppar, som inte liknar något annat. Vessel invigdes i mars 2019 och är placerad mitt i det nya fastighetsområdet Hudson Yards på västra Manhattan. [Uppdaterades 2022-04-04]

Vessel New York

Vessel består av 154 trappor, nästan 2500 trappsteg och 80 gångvägar som binder trapporna samman.

Byggnadsverket, som är lika mycket ett interaktivt konstverk, har skapats för att besökarna ska kunna få nya perspektiv på New York och på Hudson Yards.

Vessel är 46 meter hög

Utseendemässigt påminner den kopparfärgade strukturen lite om bivaxkakor staplade på varandra. Konstruktionen är 16 våningar, nästan 46 meter hög, och tillsammans har trappor och gångvägar en sammanlag längd av cirka 1,6 kilometer.

Vessel har skapats för allmänheten. Upp till tusen personer får besöka sevärdheten åt gången och biljetterna har varit gratis.

I skrivande stund, april 2022, är sevärdheten stängd och den har varit så sedan augusti 2021. Anledningen är att flera självmord har begåtts i Vessel och att man inte lyckats hindra nya sådana, trots förändrade rutiner.

Just nu kan man bara besöka den nedersta våningen.

Ligger nära High Line

Ett besök till den här sevärdheten kan med fördel kombineras med en promenad längs trevliga parken The High Line.

Vessel ligger där High Line slutar – eller börjar, beroende på åt vilket håll du går genom parken – vid 34th Street mellan 10th och 11th Avenue.

Tillgänglig för alla

Trots att trapporna är konstruktionens kanske viktigaste detalj, är Vessel tillgänglig även för besökare i rullstol. Hissar och ramper gör att sevärdheten följer den amerikanska statens krav på tillgänglighet.

Enklaste sättet att nå sevärdheten är med tunnelbana, 34th Street – Hudson Yards Subway Station ligger alldeles intill. Men det går också bra att promenera dit om du befinner dig i Midtown.