Välj en sida

Gratis i New York – 100 sevärdheter och nöjen som inte kostar en dollar

Gratis är toppen! Framförallt i New York som kan vara en dyr stad. Varsågod, här är hela listan – 100 attraktioner som inte kostar en enda dollar. [Uppdaterad februari 2020]

Gratis New York

Gratis i New York – våra favoriter

1. Staten Island Ferry

Världens vackraste gratisresa, brukar den kallas. Färjan mellan Manhattans sydspets och Staten Island är till för de som pendlar mellan stadsdelarna, men används flitigt av turister som vill se Frihetsgudinnan från första parkett utan att det kostar en enda dollar. Läs mer om Staten Island Ferry.

2. The High Line

Parken på järnvägsspåren har blivit en av New Yorks största sevärdheter. Bäst av allt, ett besök är alldeles gratis. Här kan du läsa mer om High Line.

3. Brooklyn Bridge

Att promenera över Brooklyn Bridge är en upplevelse i världsklass – och den är alldeles gratis. Kombinera med nya Brooklyn Bridge Park så får du en storslagen upplevelse vid East River.

4. MoMa – gratis på fredagar

På fredagar mellan klockan 16.00 och 20.00 är det gratis att besöka det världsberömda konstmuseet MoMA.

5. 9/11 Museum – gratis på tisdagar

På tisdagar efter klockan 17 går du in gratis på 9/11 Museum. Men tänk på att platserna är begränsade och bör bokas i förväg. Här finns mer information om 9/11 Museum.

6. New York Public Library

Mäktiga, vackra Rose Reading Room är ett måste att se. Besöket på New York Public Library intill Bryant Park kostar inte en spänn.

7. Coney Island Boardwalk

Coney Islands klassiska strandpromenad är ett gratisnöje i världsklass – och definitivt värd resan dit. Läs mer på sidan om stränder i New York.

8. St. Patrick's Cathedral

En gotisk läckerbit mitt på shoppingtäta 5th Avenue. Att besöka den pampiga kyrkan är gratis, så passa på mellan butiksbesöken.

9. South Street Seaport

En historisk hamn i East River som rustats upp för att locka besökare till butiker, restauranger och uteserveringar. Att titta på de klassiska fartygen och spana ut över floden, det kostar ingenting.

10. Queens County Farm Museum

En bondgård i New York? Absolut. Och den är gratis att besöka. Queens County Farm har ett minizoo med bondgårdsdjur som man får klappa, och är populär bland barnfamiljer. Besöker du gården på hösten kan du plocka dina egna pumpor.

Psst. Tips för dig med liten resebudget! Missa inte vår sida med billiga hotell i New York

Guidade turer

11. Big Apple Greeter

Organisationen har fler än 300 frivilliga guider som ställer upp och visar New York för besökare. Du får lokalexpertis och initierade tips – helt gratis.
bigapplegreeter.org

12. Gratistur i Central Park

Central Park Conservancy erbjuder turer i parken med professionell guide, helt utan kostnad. Turerna finns på den här sidan, notera att vissa är gratis och andra kostar en slant:
www.centralparknyc.org

13. Free Tours by Foot

Här betalar du så mycket du vill – eller ingenting alls. Men du får räkna med att guiden hoppas på dricks. Free Tours by Foot har ett stort antal guidade promenadturer i staden och erbjuder även Food Tours där guidningen är gratis men du betalar för det du väljer att äta.
www.freetoursbyfoot.com/new-york-tours

14. Grand Central Terminal

Varje fredag klockan 12.30 bjuder Grand Central Terminal på en gratis guidad tur av stationen och omgivningarna. Turen tar cirka 90 minuter och leds av en stadshistoriker. www.grandcentralpartnership.nyc

15. Battery Park med guide

Battery Park är ett stort parkområde på Manhattans södra spets. Bästa sättet att få koll är tillsammans med en kunnig guide. Under sommarhalvåret bjuder organisationen Battery Park City Parks Conservancy på turer med allt från parkpromenader till konstturer och fågelskådning.
bpca.ny.gov/events/

16. Greenwich Village

Nyfiken på The Village? Från juni till september finns guidade gratisturer i området. På hemsidan finns också förslag på självguidade turer, med kartor och fakta.
villagealliance.org/events

17. Brooklyn Brewery

Gillar du öl? Populära Brooklyn Brewery har gratisturer i sina lokaler. Turerna går på lördagar och söndagar varje halvtimme mellan 13 och 18.
brooklynbrewery.com

18. Ample Hills Ice Cream Museum

Inte så förtjust i öl? Eller reser du med familjen? Då passar det interaktiva glassmuseet hos Ample Hills Creamery betydligt bättre. Museet finns i Ample Hills glassfabrik i Red Hook, Brooklyn och entrén är gratis.
www.amplehills.com/location/red-hook-factory

19. Gratistur i Federal Reserve Bank

USA:s centralbank har guidade gratisturer på vardagar kl 13.00 och 14.00. Föranmälan krävs, registrering öppnar 30 dagar i förväg. Tänk på att ID-kontroll och säkerhetskontroll genomförs, ta med ditt pass. www.newyorkfed.org

Skönhet & hälsa

20. Gratis make over på Sephora

Sminkbutiken Sephora är vansinnigt populär, inte minst bland kvinnliga svenska turister. Ett besök kan göra djupa hål i budgeten, men det går att komma undan helt gratis. Sephora erbjuder en kostnadsfri, 15 minuter lång, makeover. Låt dig skämmas bort, du måste inte köpa något. Besöket måste dock förbokas under Services på den här sidan:
www.sephora.com/happening/home


 

Tips! Boka sevärdheterna på nätet

På väg till New York? Kom ihåg att boka biljetter till sevärdheter och utflykter. Du gör det säkert, smidigt och med lägsta pris-garanti via vår partner GetYourGuide.

Här nedanför finns några förslag och här hittar du allt du kan boka i New York.


 

Äta och dricka

21. Gratis Buffalo Wings

Varje torsdag från klockan 18.00 får du fem buffalo wings utan kostnad när du beställer en pitcher (alltså en kanna) med öl på Offside Tavern i Chelsea. Inte dumt alls.
www.offsidetavernnyc.com

22. Varmkorv utan kostnad

Spring Lounge i Soho bjuder på hotdogs på onsdagar klockan 17, så länge korven räcker. På söndagar är det gratis bagels istället. Mer info på thespringlounge.com.

TV-inspelningar

23. The Daily Show with Trevor Noah

Biljetter till inspelningarna släpps på webben i omgångar. Gratis att vara med på inspelningen, men du måste vara över 18 år. Boka din biljett på Showclix.com.

24. Good Morning America

Sitt i publiken på ett av USA:s mest välkända morgonprogram. Du anmäler ditt intresse för biljetter till Good Morning America på den här sidan.

25. Last Week Tonight with John Oliver

Brittiske komikern John Oliver har fått stjärnstatus som programledare för Last Week Tonight. Programmet spelas in på söndagskvällar och du hittar biljetterna, gratis så klart, på hemsidan. www.lastweektickets.com

26. Late Show with Stephen Colbert

David Letterman har slutat, men The Late Show är fortfarande ett populärt program. Vill du ha en chans att sitta i publiken anmäler du intresse på Showclix. Se till att vara ute i god tid.

27. Saturday Night Live

Att få en plats i publiken på omåttligt populära SNL är svårt – men inte omöjligt. Biljetter lottas ut en gång per år, anmäl ditt intresse genom att skicka ett mejl till snltickets@nbcuni.com under augusti månad endast.

Du kan tyvärr inte välja datum för showen, utan får ta det du blir tilldelad. Sista minuten-biljetter delas ut klockan 07.00 på sändningsdagen – som ju alltid är en lördag. Platsen är 30 Rockefeller Plaza under NBC Studios-skylten.

Stand Up

28. Comedy at the Knitting Factory

Här har du en chans att se morgondagens komikerstjärnor – helt gratis. Showen startar 21.00 på söndagar, dörrarna öppnar 17.00. Kom i tid för att få plats. bk.knittingfactory.com

29. Whiplash

Även här står nya komiker för underhållningen, men det är specialgästerna som får folk att köa för en gratisplats. Har du tur gör Louis C.K. eller Chris Rock ett gästspel. Måndagar 23.00. ucbtheatre.com

Museer

Museer som alltid är gratis

30. African Burial Ground Memorial Site
31. BRIC House
32. The Bronx Museum of the Arts
33. Federal Hall National Memorial
34. The Federal Reserve Bank
35. General Grant National Memorial
36. Hamilton Grange
37. The Harbor Defense Museum
38. The Hispanic Society of America
39. Irish Hunger Memorial
40. Leslie–Lohman Museum of Gay and Lesbian Art
41. The Museum at the Fashion Institute of Technology
42. National Museum of the American Indian
43. The New York Public Library Stephen A. Schwarzman Building
44. New York Transit Museum Annex & Store i Grand Central Terminal
45. Queens County Farm Museum
46. Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden (endast parken)
47. Socrates Sculpture Park
48. Soldiers and Sailors Monument
49. Theodore Roosevelt Birthplace

Museer som är gratis på måndagar

50. Museum at Eldridge Street

Museer som är gratis på tisdagar

51. 9/11 Memorial & Museum (efter 17.00, se punkt 5 ovan)
52. The Brooklyn Botanic Garden (även gratis onsdag, torsdag och fredag under vintern)
53. Morgan Library and Museum (15.00-17.00, bara till J. Pierpont Morgan’s Library)

Museer som är gratis på onsdagar

54. Bronx Zoo (betala så mycket du önskar – eller ingenting – i entré. Men notera att det finns utställningar och andra delar som fortfarande tar entré)
55. Museum of Jewish Heritage (16.00-21.00)
56. New York Botanical Garden (gratis att gå in på området, men vissa delar kräver betald entré)
57. Queens Botanical Garden (gratis onsdagar 15.00-18.00 från april till oktober, gratis alla dagar resten av året)
58. Staten Island Zoo (gratis entré efter 14.00 vissa tider på året)
59. Historic Richmond Town (13.00-17.00)
60. New York Aquarium (frivillig entrékostnad från 15.00)

Museer som är gratis på torsdagar

61. Brooklyn Children's Museum (14.00-18.00)
62. Museum of Arts and Design (frivillig entrékostnad från 18.00-21.00)
63. New Museum (frivillig entrékostnad från 19.00-21.00)

Museer som är gratis på fredagar

64. Asia Society (18.00-21.00)
65. Japan Society (18.00-21.00)
66. Morgan Library and Museum (19.00-21.00)
67. Museum of Modern Art (16.00-20.00, se punkt 4 ovan)
68. Museum of the Moving Image (16.00-20.00)
69. New York Hall of Science (14.00-17.00)
70. The New York Historical Society (frivillig entrékostnad från 18.00-20.00)
71. Rubin Museum of Art (18.00-22.00)

Museer som är gratis på lördagar

72. The Jewish Museum
73. New York Botanical Garden (fri entré till trädgården 9.00-10.00)
74. Solomon R. Guggenheim Museum (frivillig entrékostnad 17.00-20.00)

Museer som är gratis på söndagar

75. Frick Collection (frivillig entrékostnad 11.00-13.00)
76. The Morgan Library and Museum (J. Pierpont Morgan’s Library endast, 16.00-18.00)
77. New York Hall of Science (10.00-11.00)
78. Queens Botanical Garden (09.00-11.00, april-oktober)

Gatukonst och stjärnor

79. Spana på himlakroppar

Vi har redan nämnt High Line som ett toppennöje som inte kostar en spänn (se punkt 2), men här kommer ett bonustips. Från april till oktober tar medlemmar av Amateur Astronomers Association med sig sina teleskop till olika parker i staden, däribland The High Line, och du får titta på stjärnor och himlakroppar helt gratis.
www.aaa.org/observing/high-line

80. Väggmålningar i Bushwick

Gillar du graffiti och gatukonst? Ta dig till Buschwick Collective i Brooklyn, där ett område med närmare hundra kvarter bjuder på målningar i mängder. Bäst är det runt St Nicholas Avenue och Troutman Street. Kostar inget mer än tågresan dit. Tips! En gatufest hålls i området i juni varje år:
www.thebushwickcollective.com

Utomhusbio

81. Se Top Gun på ett hangarfartyg

USS Intrepid är ett pensionerat hangarfartyg som förvandlats till museum i Hudson River. Under sommaren visas filmer på fartygets flygdäck – helt gratis! Att se Top Gun, som alltid visas en gång varje säsong, i den miljön är en riktig upplevelse. Tänk på att du bör ta med något att sitta på, kanske picknickstol eller en filt, och något gott att äta och dricka. www.intrepidmuseum.org

82. Gratisbio i Brooklyn

Movies with a View hålls i Brooklyn Bridge Park varje sommar, på torsdagkvällar i juli och augusti. Utomhusbions läge är spektakulärt, vid East Rivers vatten med Manhattans skyskrapor i bakgrunden. www.brooklynbridgepark.org

83. Bio i Bryant Park

Varje måndagkväll från slutet av juni till slutet av augusti visas film på stor bioduk i Bryant Park. www.bryantpark.org

Konserter

84. Konserter utan kostnad

Året runt hålls konserter i NYC som är gratis. Fler på sommaren än på vintern, förvisso. Men slå ett öga på den här sidan oavsett när du ska till New York. Notera att vissa av arrangemangen som listas kan kosta en liten slant. myfreeconcert.com

85. Summer Stage

Hip Hop, rock eller opera? Summer Stage ordnar ett stort antal konserter på Rumsey Playfield i Central Park. Över 100 artister uppträder och många är gratis. Först till kvarn gäller. summerstage.org

86. Summergarden på MoMA

Museum of Modern Art, MoMA, har varje sommar sedan 1971 ordnat gratiskonserter i The Sculpture Garden. De senaste åren har det skett i samarbete med The Juilliard School and Jazz at Lincoln Center. Söndagar i juli. www.moma.org

Övrigt

87. Paddla gratiskajak

Downtown Boathouse lånar ut kajaker på Hudson River, från maj till oktober. Instruktioner ingår och det finns omklädningsrum och skåp där du kan låsa in dina tillhörigheter under paddlingen. Downtown Boathouse finns på två platser: Pier 26 och Governors Island.
downtownboathouse.org

88. Yoga i parken

Under vår, sommar och höst finns gratisklasser med yoga och tai chi i Socrates Sculpture Park i Queens. socratessculpturepark.org

89. Träna utomhus

Varje sommar samarbetar Brooklyn Bridge Park med gymkedjor och erbjuder gratis träning i parken. Inriktningen på klasserna varierar. www.brooklynbridgepark.org

90. Green-Wood Cemetery

Att besöka en kyrkogård kanske inte står överst på listan när du reser till New York, men det borde det göra. Greenwood Cemetery i Brooklyn är storslagen och stillsam med mäktiga monument – och alldeles vanliga gravstenar – till minne av de som gått bort.

Utsikten mot Manhattan är vacker och du kommer att känna igen miljön från mängder av filmer och tv-serier, exempelvis Law & Order, Gossip Girl, The Departed, The Other Guys och Extremely Loud and Incredibly Close – för att nämna ett fåtal. Kostar inte en cent.
green-wood.com

91. Upplev City Hall

New Yorks pampiga City Hall är ett av USA:s äldsta stadshus. Att följa med på en guidad tur av byggnaden kostar ingenting.
www1.nyc.gov

92. Heckscher Playground

Den största och äldsta lekparken i Central Park är en riktig höjdare för alla mellan 2 och 15 år. Här finns labyrinter och vattenlek, förutom vanliga saker som gungor, sandlådor och brädor. Gratis, så klart.
www.centralparknyc.org

93. Biblioteket i Bryant Park

I sköna Bryant Park, mitt på Manhattan, finns sommartid ett utomhusbibliotek öppet för alla. Lånekort behövs inte. Bara låna en bok och slå dig ned. bryantpark.org

94. Golf, kubb och pingis

I Bryant Park kan du också spela pingis, öva på golfputtar och spela kubb. Utrustningen lånar du utan kostnad. bryantpark.org

95. Gratis buss på nedre Manhattan

Downtown Alliance bjuder på gratisbuss mellan Battery Park City och South Street Seaport. Sju röda bussar rullar varje dag från förmiddag till kväll och gör stopp på 36 hållplatser längs vägen. Perfekt för dig som vill upptäcka downtown.
www.downtownny.com

96. Vattentaxi från Ikea

Tack vare Ikea kan du åka gratis Water Taxi från Red Hook i Brooklyn (där Ikea ligger) till Pier 11 på nedre Manhattan. Ett krav för att färden ska vara gratis, är att du handlar för minst $10 på Ikea. Annars kostar biljetten $5.
info.ikea-usa.com/Brooklyn

97. Marknaden på Union Square

Union Square Green Market har växt till sig rejält. Under högsäsong finns cirka 140 återförsäljare av lokalt odlade produkter, med allt från färska grönsaker och frukt till hemgjord sylt, cider, ostar och blommor. Att vandra runt och titta kostar ingenting.
www.grownyc.org/greenmarket

98. Kolla på kläder utan kostnad

The Museum at FIT (Fashion Institute of Technology) på Seventh Avenue är ett måste för dig som är mode- och klädintresserad. Utställningarna är gratis och bygger på en av världens största samlingar av plagg och accessoarer från 1800-talet fram till idag.
www.fitnyc.edu/museum/visit/

99. Governors Island

Strax utanför Manhattans sydspets ligger Governors Island, ett tidigare militärområde som nyligen öppnats för allmänheten. På ön finns food trucks, solstolar, cykelbanor och promenadstråk – och fantastiska vyer mot Frihetsgudinnan och downtown.

Att besöka ön kostar ingenting. Färjan till Governors Island är gratis på lördag och söndag fram till klockan 11.50. Övriga tider kostar den ett par dollar.
govisland.com

100. Times Square

Så här är det: staden i sig är det stora gratisnöjet. Att promenera på New Yorks gator kostar ingenting och det är där du får de stora upplevelserna.

Världens läckraste torg, planetens mest fotograferade plats, får du också på köpet. Times Square må vara hektiskt och högljutt, men det är en makalös upplevelse. Såväl första som andra, tredje och tionde gången.

Slå dig ner på läktaren vid TKTS i Times Squares övre del och se dig omkring. Njut av känslan att du befinner dig mitt i världen. Gratis.

(Sidan uppdaterades 2020-02-20)


 

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *