Välj en sida

Flyga helikopter i New York – tips, priser & bokning

Flyga helikopter i New York, det är en av världens häftigaste upplevelser. Att se Frihetsgudinnan, One World Trade Center, Empire State Building, Central Park och Manhattans skyskrapor från luften blir ett minne för livet. Vi jämför priser, tipsar om olika helikopterturer och berättar hur du gör för att boka. [Uppdaterad 2022-02-19.]

Helikopter New York

Att ta en helikoptertur är inte det billigaste du kan göra på New York-resan, du får räkna med priser från ca 1800 kronor och uppåt, beroende på säsong och eventuella rabatter. Ofta finns riktigt bra erbjudanden under lågsäsongen på vintern.

Vi märker ändå att intresset för att flyga helikopter i New York är mycket stort. För många är det en dröm som förverkligas och då är det värt varenda krona.

Vet du redan nu att du vill boka en helikopterflygning? Då rekommenderar vi att du klickar vidare till vår partner Get Your Guide för att välja datum och boka.

Boka helikoptertur i New York

HelikopterAtt boka i förväg är klokt, eftersom antalet platser per dag är begränsat. Här ser du alla helikopterturer i New York.

Allt om New York får ofta frågor om vilka företag man ska välja, vilken flygning som är mest prisvärd och vad man ska tänka på i övrigt. På den här sidan reder vi ut begreppen.

De helikopterbolag som flyger sightseeingturer över Manhattan har ett antal turer med fasta rutter, som av kostnadsskäl är de mest populära, men det finns också möjlighet att skräddarsy flygningar för särskilda ändamål.

De största arrangörerna som flyger helikopter i New York är Liberty Helicopter, som är äldst i branschen och har mycket gott renommé, och Manhattan Helicopters som håller aningen lägre priser.

Du kan boka direkt med de bolagen, men det bästa priset oavsett bolag får du ofta genom vår bokningspartner Get Your Guide.


Helikopter i New York – de vanligaste turerna

Nästan alla som tar en helikoptertur i New York väljer ett av de här fyra alternativen. Det finns andra, vi återkommer till dom, men det här är de mest populära.

Helikopterturerna över New York flyger inom samma luftkorridor, oavsett vilket bolag du bokar med. Sightseeingtrafiken med helikoptrar är regulerad av flygsäkerhetsskäl och därför blir upplevelsen ungefär densamma med samtliga arrangörer.

En viktig bestämmelse är att flygningarna bara får göras över vatten, därför flyger man över stadens hamninlopp och följer sedan Hudson River.

Alla sightseeinghelikoptrar lyfter från Downtown Manhattan Heliport, vid Pier 6 i East River, och flyger sedan en kort bit söderut mot New Yorks hamninlopp och Frihetsgudinnan och Ellis Island.

Därefter svänger man höger, uppåt längs Hudson River, och passerar World Trade Center-området på flygningen norrut.

Vad som främst skiljer de olika turerna åt är hur långt norrut de flyger innan de vänder tillbaka. Den kortaste turen vänder ungefär vid USS Intrepid, i höjd med mellersta Midtown. Den längsta turen flyger floden upp nästan till Manhattans norra spets och vänder vid eller strax efter George Washington Bridge.

En annan skillnad är att de längsta turerna också kan göra en vidare båge över hamninloppet, över Governors Island och ner mot Staten Island, medan de kortare turerna vänder norrut ganska direkt vid Frihetsgudinnan.

Karta över helikopterturerna

Kartan visar förenklat rutterna för de tre vanligaste helikopterturerna i New York, de rutter vi i jämförelsen här ovanför kallar den korta, den mellanlånga och den långa.


Annorlunda helikopterturer

Förutom standardturerna vi jämför här ovanför, finns också ett antal spännande varianter. Exempelvis prisvärda kombinationsbiljetter, privata flygningar eller helikopterturer med annan startplats. Här är tre förslag.


Flyga helikopter i New York – tips!

  • Sedan 2017 tas en startavgift på $40 per passagerare ut. Avgiften är ofta inkluderad i bokningspriset, men dubbelkolla det. Om inte, då kommer du att behöva betala den på plats.
  • Regelverket för helikopterflygningar skärptes från januari 2017, bland annat är det förbjudet med flygningar på söndagar numera, och antalet avgångar har minskat. Därför rekommenderar vi starkt att du bokar i god tid för att vara säker på att få en plats.
  • Vanligtvis kan du avboka och få hela summan tillbaka om det sker sju dagar innan flygningen och få 50 procent av beloppet tillbaka fram till tre dagar innan, men läs avbokningsreglerna för respektive flygtur när du bokar.
  • En flygning kostar lika mycket för barn som för vuxna. Barnpriser finns ej.
  • Viktgränsen per passagerare är 158 kg.
  • ID-kort krävs vid incheckning (ta med passet, det är säkrast).
  • Rutterna kan variera beroende på väder och instruktioner från flygledning.
  • Läs alltid det finstilta innan du bokar.

Video – Manhattan från helikopter

Hotell i New York? Kolla in våra tips och favoriter!

Att hitta rätt hotell i New York är inte alldeles enkelt, vi vet. Var i stan ska man bo? Finns det frukost? På den här sidan har vi samlat våra hotellfavoriter och tips på vad du ska tänka på innan du bokar.

Boka biljetter och sevärdheter innan du reser

Empire State Building, One World Observatory, transfer från flyget, rabattkort och mycket mer. Att boka i förväg är smart. Du har din plats garanterad och det är ofta billigare. Här ser du allt du kan boka innan du reser.