Välj en sida

NYC Pride – en vecka av fest, glädje och stolthet

NYC Pride - festival i New York (Foto: Flickr/asterix611)

NYC Pride är en festival med anor. Den globala gayrörelsens rötter finns faktiskt i New York. 1969 uppstod här för första gången spontana, och våldsamma demonstrationer, efter att polisen i New York gjort en razzia mot gayklubben The Stonewall Inn i Greenwich Village.

Razzian var långt ifrån den första, men den här gången fick de homosexuella nog av polisens systematiska trakasserier och slog tillbaka. Upproret var ett faktum och en rörelse hade fötts.

Året efter, den 28 juni 1970, hölls de första Gay Pride-paraderna i New York, Chicago och Los Angeles för att minnas händelserna vid The Stonewall Inn. Sedan dess har NYC Pride hållits varje år och växt till en av stadens största och bästa festligheter. Från New York spreds Priderörelsen över världen och Pridefestivaler finns numera i många större städer.

NYC Pride i slutet av juni

New Yorks Pridefestival hålls under andra halva av juni, men exakta datum varierar från år till år. För mer information om datum, hållpunkter, och innehåll se länkarna längst ned på den här sidan.

NYC Pride bjuder på en vecka full av fest, dans, aktiviteter – och massor av glada deltagare. Under festivalveckan 2015 räknade man med att cirka 1,7 miljoner människor deltog.

Prideparaden som i New York kallas för marsch – och så kommer att göra tills det råder jämställdhet mellan hbt-personer och heterosexuella – går på söndagen med start vid lunchtid.

Marschen inleds vid 52nd Street och 5th Avenue och avslutas i West Village. Längs vägen passerar tåget, passande nog, numera återöppnade The Stonewall Inn där allt började för snart ett halvt sekel sedan.

Mer information om NYC Pride finns på:

New York Citys officiella turistsajt har en specialsajt för hbt-besökare. Du hittar den på www.nycgo.com/gay

(Foto: Flickr/asterix611)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *