Välj en sida

One World Observatory – en svindlande läcker upplevelse

One World Observatory, utsiktsvåningarna i One World Trade Center, bjuder på makalös utsikt över New York. Den här attraktionen är en höjdare du bara inte får missa. [Uppdaterad 2022-04-04]

One World Observatory ligger i skyskrapan One World Trade Center

Tvillingtornen i World Trade Center raserades i den hemska terrorattacken den 11 september 2001. Skyskrapan som har ersatt tornen, ståtliga One World Trade Center, invigdes 2014 med en höjd på 541 meter och blev därmed både New Yorks och USA:s högsta byggnad.

Året efter öppnade de nu så populära utsiktsvåningarna. Det handlar om tre våningsplan med storslagna vyer över New York – One World Observatory finns på våning 100, 101 och 102. Höjden över Manhattans gator från 100:e våningen är svindlande 381 meter.

One World Observatory – boka biljett

För att vara säker på att få en biljett till just de dagar du besöker New York, uppmanar One World Observatory blivande besökare att boka biljetter i god tid. Extra viktigt är det under sommarhalvårets högsäsong när många reser till staden.

» Boka biljett snabbt, enkelt och säkert på den här sidan.

Priset för en biljett är cirka 440 kronor för vuxna och 375 kronor för barn från 6-12 år, barn under 5 år går in gratis. Det priset gäller standardbiljetten och då slipper ni kön till biljettkassorna, men behöver köa för att komma vidare in i byggnaden.

I bokningskalendern ser du tillgänglighet på biljetter, dag för dag:

Om ni vill lyxa till det och skippa alla köer, finns en dyrare biljett som ger förtur till hissarna. Då är priset för vuxna 540 kronor och för barn 480 kronor. Den biljetten bokar ni på samma sida som som standardbiljetten, bara att skrolla ned lite efter att ni valt datum.

Notera att priserna i svenska kronor varierar med valutakursen, exemplen ovan hämtades i april 2022.

Ett annat tips är att entrébiljett till observatoriet ingår många av de rabattkort som finns i New York. Om du köper till exempel New York Pass eller New York Sightseeingpass så har du entrébiljetten i rabattkortet.

Berättelser om hur skyskrapan byggdes

Panoramautsikten över New York, New Jersey, havet och floderna är naturligtvis det stora dragplåstret, men One World Observatory bjuder även på interaktiva utställningar, filmer och på kafé såväl som gourmetrestaurang.

Besöket börjar på bottenvåningen i skyskrapan, med välkomnande på olika språk och ett program som visar personliga berättelser av de kvinnor och män som byggde One World Trade Center.

Sedan tar fem hissar, kallade Sky Pods, besökarna upp till 102:a våningen på mindre än 60 sekunder. Hissen visar en hisnande, virtuell time-lapse-video som återskapar New Yorks skyline från 1600-talet fram till idag.

Var beredd, för det är den häftigaste hissresa du någonsin kommer att göra! På 102:a våningen väntar videopresentationen See Forever som på två minuter visar New Yorks rytm och puls i tre dimensioner.

One World Observatory observationsdäck New York

Från utsiktsvåningen, på plan 100, finns de mäktigaste vyer du kan tänka dig. Utsikten assisteras av en ”digital concierge” som med hjälp av HD-skärmar visar information om de olika byggnaderna runt omkring.

Öppettider för utsiktsvåningarna

Du kan njuta av utsikten året runt, men notera att öppnings- och stängningstider varierar lite över året. På sommaren har observatoriet öppet någon timme längre än på vintern.

Tiderna framgår när du bokar biljetter.

Video från One World Observatory

Vill du ha en försmak av den här höjdarupplevelsen? Spana in filmklippet.

Här ligger One World Observatory

One World Trade Center, New Yorks högsta skyskrapa, är väldigt svår att missa. Om du kommer med tunnelbana finns flera stationer inom promenadavstånd: Fulton Street/Broadway-Nassau station, Park Place, World Trade Center station, Cortland Street station och Rector Street.

Åker du från New Jersey är det enkelt att ta PATH-tåget till stationen World Trade Center. Du kan också ta dig till området med ett flertal busslinjer och med Water Taxi.