Välj en sida

Bröllop i New York – tänk att få gifta sig i världens bästa stad

Ett gifta sig i New York, att få ha sitt bröllop i världens bästa stad, är verkligen något alldeles extra. Jag vet, för jag gifte mig i Central Park, med min Cecilia, våren 2009. [Sidan uppdaterades i februari 2020]

Bröllop gifta sig i New-York

Att hålla sin vigsel i New York är inte bara en unik händelse och ett garanterat minne för livet det är enkelt också.

Men jag vet att det finns frågor kring hur man går till väga, därför kommer här en guide till hur man planerar för ett bröllop i New York.

Vanliga frågor om bröllop i New York

”Blir vårt äktenskap med automatik giltigt även i Sverige?”

Ja. Delstaten New York har ett avtal med Sverige som gör att en vigsel i New York blir giltig på samma sätt som om vigseln sker i Sverige, under två förutsättningar: att du skaffat en så kallad Marriage License och att vigselförrättaren har en vigsellicens (gäller för borgerliga vigslar). Mer om dessa punkter nedan.

”Vilka dokument ska vi ta med”?

Giltig legitimation är ett måste, båda personerna måste kunna legitimera sig. Passet fungerar utmärkt.

Ett äktenskapscertifikat, det får ni från Skatteverket.

Eventuellt personbevis utskrivna på engelska – även om de flesta vittnar om att de sällan behöver visas upp.

”Vi vill viga oss utomhus, kanske i Central Park, går det?”

Inga problem – om du gifter dig borgerligt. Det finns ett flertal licensierade borgerliga vigselförrättare – och en uppsjö av häftiga platser att gifta sig på!

Bara i Central Park finns flera lusthus och trädgårdar där vigslar hålls. Din vigselförättare har garanterat massor av tips.

”Vilka vigselalternativ finns?”

Som svensk medborgare finns tre möjligheter:

 1. Vigas i Svenska kyrkan på Manhattan.
 2. Borgerligt bröllop med vigselceremoni i City Clerk’s Office
 3. Borgerligt bröllop i New York med fristående vigselförrättare på valfri plats i staden.

Steg för steg – att gifta sig i New York

Alternativ 1 – enklast och snabbast

Borgerlig vigsel i City Clerk’s Office

1. Ansök om ett äktenskapscertifikat hos Skatteverket. För att få din Marriage License utfärdad i New York, kan du eventuellt bli ombedd att bevisa att tidigare giftermål är formellt avslutade. Då är det äktenskapscertifikatet som ska visas upp.

2. Boka flyg, hotell och restaurang.

3. I New York: Ansök om Marriage License i City Clerk’s Office på 141 Worth Street, senast 24 timmar innan vigseln. Licensen kostar 35 dollar och betalas med kort. Ta med id-kort eller pass. Båda parter måste legitimera sig. Vill du snabba upp processen, som ändå går ganska fort, kan du göra ansökan på nätet i förväg på City Clerk’s Office webbplats.

Kom ihåg att ta med bekräftelsenumret (Confirmation Number) du får efter att ansökan sparats, till kontoret när du ska hämta ut licensen.

4. Återvänd till samma kontor, tidigast samma tidpunkt dagen efter alltså, för att bli vigda inför en av City Clerk’s Office vigselförättare.

Vigseltid kan inte förbokas, det är bara att dyka upp under kontorstid. Glöm inte att en vittne måste vara med och vittnet måste kunna legitimera sig. Att gifta sig kostar 25 dollar som enklast betalas med kort. Fotograf finns att anlita på plats.

5. Efter ceremonin får ni ert vigselbevis, ”Certificate of Marriage Registration”. För att beviset ska vara giltigt i Sverige krävs särskilda stämplar. Berätta för personalen på plats att certifikatet ska göras giltigt även utanför USA, så berättar de vart ni ska gå för att få stämplarna. Det måste inte göras samma dag.

Obs! All information om ceremonin finns på City Clerk’s Office webbplats.

Alternativ 2 – störst valfrihet

Borgerlig vigsel med vigselförrättare på valfri plats

1. Ansök om ett äktenskapscertifikat hos Skatteverket. För att få din Marriage License utfärdad i New York, kan du eventuellt bli ombedd att bevisa att tidigare giftermål är formellt avslutade. Då är det äktenskapscertifikatet som ska visas upp.

2. Boka en vigselförrättare. Jag kan varmt rekommendera Mary Beaty på Weddings of New York.

Uppdatering 2020: Mary har flyttat från New York, men hennes sida har fortfarande nyttig information och hon kan hjälpa dig att komma i kontakt med en vigselförrättare i NYC.

3. Bestäm vigselplats. Vigselförrättaren kan hjälpa er med tips. Bara i Central Park finns många vackra ställen att välja bland.

4. Boka flyg, hotell och restaurang.

5. I New York: Ansök om Marriage License i City Clerk’s Office på 141 Worth Street, senast 24 timmar innan vigseln. Licensen kostar 35 dollar och betalas med kort. Ta med id-kort eller pass. Båda parter måste legitimera sig. Vill du snabba upp processen, som ändå går ganska fort, kan du göra ansökan på nätet i förväg på City Clerk’s Office webbplats.

Kom ihåg att ta med bekräftelsenumret (Confirmation Number) du får efter att ansökan sparats, till kontoret när du ska hämta ut licensen.

6. Gift er, någonstans i den stora brusande staden! Kom ihåg att minst ett vittne behövs även i det här fallet.

7. Efter cermonin undertecknar brudpar, vittne och vigselförrättare Marriage License.

8. Därefter ska Marriage License lämnas in till City Clerk’s Office senaste inom fem arbetsdagar. Något vigselförrättaren vanligtvis ordnar.

9. Myndigheterna i New York skickar ett bevis på att ni är gifta till svenska skatteverket.

Alternativ 3 – traditionellt

Vigsel i Svenska kyrkan i New York

1. Boka tid i kyrkan. Se till att ha lång framförhållning, att gifta sig i kyrkan är populärt och tiderna försvinner snabbt. Bokningar tas bara emot på telefon: +1-212-832-8443. Läs mer på kyrkans webbplats.

2. Kyrkan vill ha en ”Vigselblankett” från er hemförsamling i Sverige. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan för att ni ska kunna vigas.

3. I New York: Ansök om Marriage License i City Clerk’s Office på 141 Worth Street, senast 24 timmar innan vigseln. Licensen kostar 35 dollar och betalas med kort. Ta med id-kort eller pass. Båda parter måste legitimera sig. Vill du snabba upp processen, som ändå går ganska fort, kan du göra ansökan på nätet i förväg på City Clerk’s Office webbplats.

Kom ihåg att ta med bekräftelsenumret (Confirmation Number) du får efter att ansökan sparats, till kontoret när du ska hämta ut licensen.

4. Gift er i Svenska Kyrkan.

Länkar för bröllop i New York

Tips! De flesta utländska besökare som gifter sig i New York City väljer City Clerk’s Office på Manhattan.

Men myndigheten har även kontor, med samma typer av vigseltjänster, i Brooklyn, Bronx, Staten Island och Queens. Mer om de olika kontoren finns här.

Fotnot. Sidan uppdaterades 2020-02-20 med färsk och förhoppningsvis korrekt information. Men den gör inga anspråk på att vara heltäckande – du kan behöva leta information även hos andra källor.


 

 

17 Kommentarer

 1. P-O Söderback

  Hej, vi undrar hur det är med tiderna hos City Clerk. Ser nu att det inte går att boka mer än samma vecka (om jag förstår rätt) när man ska ansöka om marriage license på deras sida. Uppdateras tiderna endast vecka för vecka? MVH /PO

  Svara
  • Göran Ingman

   Hej!

   Ledsen för sent svar, sidan har inte uppdaterats lika frekvent som vanligt under pandemin. Jag tror att City Clerk’s nuvarande system där drop-in helt tagits bort, också har med Covid att göra. När jag testar får jag samma resultat som ni, det ser ut som att man bara kan boka tid under innevarande vecka. Längre fram än så går inte. Håller tummarna för att det gamla systemet snart tas i bruk igen, för det fungerade väldigt bra.

   Svara
 2. Diana

  Hej! Undrar hur man bokar en restaurang till bröllopsfesten i New york? När man är i Sverige, en hemsida?

  Svara
 3. Eva Engman

  Svar Angaende fragor om hindersprovning:

  CIti Clerk behover inte hindersprovning, de vill bara ha ert oversatta aktenskapscertifikat.

  Enligt den information jag fatt sa ar det sa att det for vigsel i svenska kyrkan behovs EJ hindersrovning,
  men DOCK for borgerlig vigsel
  Sa det ar alltsa Skatteverket ni skall kolla med angaende detta.
  HIttills har alla ”mina” brudpar skaffat det och allt har gatt smidigt.

  Har ar nagra punkter att kolla upp pa Skatteverket:

  1. Hindersprövning, skicka in till skatteverket,
  https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7880.4.19b9f599116a9e8ef36800024527.html

  2a. Inte svensk medborgare, beställ personbevis. (civiltillstånd finns på dessa)
  https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/personbevis.4.18e1b10334ebe8bc80003671.html

  2b. Eller om man är svensk medborgare, Äktenskapscertifikat
  http://www.skatteverket.se/privat/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7881.4.39f16f103821c58f680007100.html

  3. Få dessa översatta av en auktoriserad översättare:
  http://www.kammarkollegiet.se/rattsavdelningen/tolkar-och-oversattare/sok-auktoriserad-translator

  Allt gott for er vigsel:
  Eva/ Swedeheart Weddings

  Svara
 4. Mags

  (Han är inte heller amerikansk medborgare för övrigt, dock europé)

  Svara
  • Allt om New York

   Hej igen!

   Svensk hindersprövning är ju bara för svenska medborgare, så det kan knappast bli aktuellt i så fall. Jag håller med om att det låter märkligt, men mina expertkunskaper om bröllop i NYC räcker tyvärr inte längre än så här 🙂 Ett par tips dock! Kolla med USA:s ambassad i Sverige, de bör veta vad som gäller för utlänningar som vill gifta sig i landet. Och ring till Skatteverket och fråga – nöj dig inte med med informationen på webben. Får du inga napp där, skulle jag nog följa instruktionerna från City Clerks Office till punkt och pricka och räkna med att de faktiskt gäller.

   Svara
 5. Mags

  Jättetack för svar!

  Men jag kan ändå inte förstå hur detta är möjligt. Jag kommer att gifta mig med en man som inte är svensk medborgare. Menar ni alltså att vi ändå, trots att vi inte bor i Sverige och inte heller vill gifta oss där, ska behöva genomgå en svensk hindersprövning? Eller menar ni snarare att vi båda bör kunna visa certificate of no impediment från våra respektive länder?

  Vi vill gifta oss utomlands just för att slippa den svenska hindersprövningen, eftersom den måste göras i person på lokala skattekontoret fyra månader innan vigseln.

  Jag har varit inne på Eva Engmans blogg så jag har sett att hon skrivit att man ska hindersprövning med sig men för mig går det ändå inte ihop. Det står ingenting om detta på City Clerks hemsida.

  Svara
 6. Allt om New York

  Svar från Eva Engman (se högre upp i tråden) som är svensk vigselförrättare i NYC. Hon skriver att hindersprövning absolut behövs hos City Clerk’s Office.

  Svara
 7. Allt om New York

  Hej Mags!

  Jag skickat en fråga till en person som är expert på vigslar i NYC och hoppas på snabbt svar. Men vad jag får fram vid en snabbkoll är att du har helt rätt – hindersprövning tycks inte längre behövas om man gifter sig borgerligt utomlands. Jag postar mer information så snart jag har den!

  Svara
 8. Mags

  Hej!

  Vad jag inte förstår är varför man måste göra hindersprövningen. Jag har googlat både borgerlig vigsel i Las Vegas och New York och ingenstans står det att man behöver något mer än ID (och ibland även födelsebevis). Likaså säger alla google-träffar på svenska att de inte behövt visa hindersprövningen nånstans. Så varför säger så många (svenska) hemsidor och bloggar att man ska ordna den?

  Skatteverket exempelvis skriver ju:

  ”Någon svensk hindersprövning krävs normalt inte för vigsel inför en utländsk myndighet.”

  och att man ska kolla med den myndighet där man ska gifta sig. Och tittar man på City Clerk så nämner de inget om tidigare hindersprövning.

  Svara
 9. Caroline

  Hej igen!

  Undrar en sak, de papper som behövs är alltså det från city clerks Office och så har vi fått hemskickat ett på engelska där det står marriage licence är det hindersprövningen? Blir inte klok på detta. Behövs fler papper från Skatteverket?

  Svara
 10. Eva Engman

  Forst vill jag ocksa svara pa fragan om tillstand i Central Park. Jag rekommenderar att boka aven for sma brollop, da det inte ar roligt att behova let upp en annan plats for att den man sett fram emot ar uppptagen. De popularaste . ladies Pavilion och Wagner ove bokas upp snabbt. Kostnad som admin sager 25 dollar

  NY SERVICE!!
  Borgerlig vigsel pa svenska!

  Som alternativ till den vackra svenska kyrkan har borgerlig vigsel betytt det opersonliga City Hall.

  Jag erbjuder nu en personligt utarbetat service pa svenska, i Central Park eller annan romantisk plats som brukparet onskar.
  Se min blogsida for mera information om vad jag erbjuder.
  http://evaengman.blogspot.com/2014/02/gratulerar-english-language-coming-soon.html

  Swedeheart Weddings
  Eva Engman

  Svara
 11. Caroline

  Hej!

  Vi ska gifta oss i new york i slutet av okt, början av nov. I central park, troligtvis ladies pavilion eller på bow bridge. Måste man vet en avgift (utöver vigselförrättare) för att gifta sig i parken? Min vigselförrättare nämner något om att man inte måste d om man är färre än 20 st. Blir inte klok på detta

  Svara
  • admin

   Hej! Vigselförrättaren har rätt. Ni behöver inte ansöka om tillstånd eller betala avgift så länge ni är färre än 20 personer. Är ni fler än 20, kostar tillståndet 25 dollar.

   Svara
 12. Adreana

  la
  Om man inte har tillgång till vittne sjælv kan det ordnas på plats?

  MVH
  Adreana

  Svara
 13. admin

  Hej Sofie!

  Först av allt: Grattis! Mycket bra val med Central Park 🙂 Ni kommer att få minnen för livet av ert bröllop i Central Park, det är jag säker på.

  Jag tycker att det låter som att ni kan köra på utan ett ”extended certificate”, men jag vågar verkligen inte lova något säkert. Vi gifte oss 2009 och texten på den här sidan skrevs och faktakollades 2011, men saker kan ju ha hänt sedan dess.

  Vad säger er officiant? Vi hade också funderingar kring hur det skulle funka med pappersarbetet, men vår officiant försäkrade oss om att hon skulle ordna med allt, vilket hon också gjorde.

  Att få dokumenten från City Clerks Office hem i brevlådan i Sverige tog lång tid, åtskilliga veckor om inte månader. Däremot gick det ganska snabbt att bli registrerade som gifta hos Skatteverket, så jag antar att pappersgången mellan myndigheterna är snabbare än från myndighet till privatperson.

  Lycka till!

  Svara
 14. Sofie

  Hej! Vi är i NYC just nu och ska gifta oss på fredag. Utomhus i CP enligt din alternativ 2.

  Bär vi ansökte om vårt marriage licence så sa dem på City Clerk att vi måste återkomma till dem efter vigseln och ansöka om ett extended certificat som blir giltigt i Sverige. Alltså den process du nämner med särskilda stämplar i ditt alternativ 1.

  Och nu vet vi inte hur vi ska göra… Du skriver (likt många andra) att vi bara kan låta vår officiant skicka in papper. Men de sa något annat där.

  Jättejättetacksam om du skulle kunna reda ut detta. För jag vill gärna tro att vi inte behöver ”extended” utan det första räcker. Det tycks stämma med Skatteverket också.

  Vi har nämligen dessutom svårt att hinna få alla stämplar eftersom vi åker hem på måndag och gifter oss på fredag.

  Och, vet du möjligen hur lång tid det tar att få vårt licence skickat till Sverige?

  Tacksam!

  Sofie

  Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *