Välj en sida

Ansökan om ESTA måste göras när du ska resa till USA. Att ansöka kostar 21 dollar och du gör det på nätet. Men se upp för falska sajter och bluffsidor. [Uppdaterad 2023-01-27]

Esta ansökan USA

Problemet med bluffsajter som tar orimligt mycket betalt för att ”hjälpa till” med ESTA-ansökan till USA bara växer.

Lurade resenärer hör av sig till Allt om New York och berättar sina historier. Hur många som går på bluffen vet vi inte, men känslan är att mörkertalet är stort.

ESTA USA – ansökan görs på nätet

Bakgrunden är att USA 2009 införde ett nätbaserat system som har ersatt det gamla gröna inresekort som man tidigare fyllde i på flyget. Systemet kallas ESTA, Electronic System for Travel Authorization.

ESTA-ansökan till USA görs på webbplatsen https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ som tillhör Department of Homeland Security.

Till följd av den krångliga och otydliga webbadressen och på grund av att webbplatsen i början inte alls syntes speciellt bra i sökmotorer som Google, öppnades en marknad för personer som vill tjäna en hacka på att lura resenärer.

Falska ESTA-sajter i topp hos Google

Falska ESTA-sajter byggdes upp och sökmotoroptimerades så skickligt att de hamnade högt upp i resultatet när någon googlar exempelvis ”ESTA ansökan USA”.

Idag ligger bluffsidorna fortfarande kvar högt upp i Googles sökresultat. På vissa ESTA-relaterade sökningar ligger de falska sidorna bättre placerade än den officiella ansökningssidan. Exempelvis här där bluffsidan www.esta.us har förstaplatsen i sökresultatet och även www.esta.se placerar sig högt upp.

ESTA anmälan serp

Längre ned på förstasidan i resultatet finns ytterligare sidor som skapats bara för att lura pengar av den som ska göra en ESTA-ansökan, exempelvis www.electronic-esta.com och www.estausa.com.

ESTA USA serp 02

Så funkar ESTA-bluffen

Tanken med bluffsidorna är att lura USA-resenärer att göra sin ansökan där, för att kunna ta ut en rejäl avgift. En avgift som är avsevärt mycket högre än vad en ESTA-ansökan egentligen kostar.

ESTA-ansökan kostar 21 dollar – cirka 220 kronor – om du gör den på rätt webbplats, alltså på den officiella med det krångliga namnet: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Om du går i fällan och gör ESTA-anmälan hos en av bluffsidorna kan det kosta så mycket som 114 dollar, runt 1180 kronor per person.

Så se till att använda rätt sajt för ESTA. Vi tar den igen:
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Exempel på falska ESTA-sajter

Egentligen är det enkelt, du ska undvika ALLA sajter utom den officiella myndighetssidan. Men för tydlighets skull listar vi några av de mest kända bluffsidorna:

 • www.esta.us/svenska.html
 • www.esta.se
 • estapermits.org/se/esta-visum-usa
 • www.electronic-esta.com
 • www.estausa.com/sv
 • usaestaonline.com/se
 • www.estasweden.com
 • www.usavisaonline.com
 • www.estavisaonline.org
 • www.authorization-esta.com
 • procedure-esta.com/se/esta-ansokan-for-usa/
 • www.usatravelvisa.net
 • www.esta-online.us.com

Om du blivit lurad av en falsk ESTA-sida

Det finns en enda sak som är förmildrande när det gäller bluffsidorna, och det är att din ansökan faktiskt ibland genomförs. Företagen bakom sidorna tar orimligt mycket betalt, men ansökan skickas vidare in i det officiella systemet.

Om du har tur har det skett så i ditt fall. Då har du din ESTA-ansökan gjord, men du har blivit lurad på rejält mycket pengar.

Gå till den officiella ESTA-sajten – https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ – och fyll i ditt passnummer eller ansökningsnummer, om du har ett sådant, för att kontrollera status på din ansökan.

Du kan också försöka reklamera ditt köp via bluffsajten. Det är knappast något som funkar varje gång, eller på alla falska ESTA-sidor, men vi känner till exempel där lurade svenska resenärer har klagat och fått pengarna återbetalda.

Om den ansökan du gjort via en bluffsida inte finns i det officiella systemet när du kontrollerar, då måste du givetvis göra en ny. På rätt webbplats den här gången.

Dela det här med dina vänner

På Allt om New York är vi bekymrade, och förbannade, över att den här bluffen kan få fortsätta år efter år. Att skojare så enkelt tillåts lura svenskar som planerar sin resa till USA.

Hjälp oss gärna att sprida artikeln. Dela den i sociala medier, mejla den till bekanta. Om du driver en webbsida eller en blogg, länka gärna till den här sidan och använd länktexten ESTA ansökan USA.

Med er hjälp kanske vi kan få den här sidan att placera sig högre i Google än de falska sajterna och på så sätt förhindra att fler USA-resenärer blir lurade.

På den här sidan kan du läsa mer om ESTA, visum och pass