Välj en sida
Alla vill ha iPad

Läcker läsplatta. Men det finns fallgropar att se upp med om du köper den i USA.

2010-04-13 Alla vill ha en iPad. Men det finns saker att ha i åtanke om du tänker köpa den i USA.

Apples senaste pryl, läsplattan iPad, har blivit hett villebråd för svenskar som reser till USA. Anledningen är att iPad än så länge inte finns att köpa i Sverige och Apple har inte heller meddelat något exakt datum för när den kommer hit.

Enligt uppgifter från New York är det inga problem att få tag på en iPad i staden. De rykten som sa om att lagren snabbt skulle ta slut har visat sig vara felaktiga och Apple Store-butikerna på Manhattan har produkten på sina hyllor.

Men det finns en del fallgropar med att köpa en iPad i USA istället för att vänta till lanseringen i Sverige:

  • Kontakten till laddaren är naturligtvis av amerikansk modell och passar inte i svenska uttag. Det fixar du lätt med en adapter, eller genom att ladda iPaden via en dators usb-port (även om det tar dubbelt så lång tid att ladda jämfört med i ett vägguttag).
  • Knappar för svenska tecken saknas på tangentbordet, men å, ä och ö går att få fram som specialtecken. Rättstavningen måste ändå stängas av, eftersom den går efter en engelsk ordlista.
  • Merparten av programmen till iPad finns än så länge bara i Apples amerikanska App Store, vilket innebär att du måste fixa ett amerikanskt konto för att kunna handla. Det går att ordna, men kräver en del fixande. Läs mer hos MacWorld.
  • Att köpa filmer och tv-serier i iTunes är inte möjligt.
  • Räkna inte med att garantin gäller i Sverige om iPaden går sönder.

Du kan köpa iPad på många olika ställen i New York City, såväl i en Apple Store som hos andra auktoriserade återförsäljare. Priset startar på 499 dollar för en version med 16 gigabyte minne. Den dyraste, med 64 GB minne, kostar 699 dollar. Kom ihåg att lokala skatter tillkommer.

Beräknat på dagens dollarkurs på 7,20 kronor blir kostnaden i svenska kronor, inklusive skatter i New York, 4050 kronor för den billigaste modellen. Det innebär att du slipper riskera svenska införselavgifter när du tar med iPaden hem till Sverige. Enligt nuvarande tullregler ska varor värda mer än 4300 kronor deklareras hos tullen vid ankomst till Sverige, när du reser in från ett land som inte tillhör EU.

Länkar
Apples sajt om iPad: www.apple.com/se/ipad/
Hitta en Apple Store: www.apple.com/retail/storelist/
MacWorld har testat iPad: http://macworld.idg.se/2.1038/1.307844