Välj en sida

I Dyker Heights i Brooklyn frossar invånarna i julbelysning och pynt. Det tycks bo en Clark Griswold från ”Ett päron till farsa firar jul” i varje hus och det svulstiga julpyntet lockar nyfikna besökare varje december. Nu finns även en guidad tur till området.

Dyker Heights (Foto: Flickr/allan_harris)

Pyntandet har pågått sedan 1986 när en kvinna vid namn Lucy började dekorera sitt hus. Grannarna var inte förtjusta, sägs det, men följde ändå efter. Sedan dess har en outtalad kamp om den bästa juldekorationen pågått. Förutom lampor, lyktor, renar och tomtar finns hus med stora uppblåsbara figurer och motoriserade utställningar.

Det har gått så långt att många av de boende anlitar företag för pyntandet. Firmor som inte bara sköter byggandet av installationerna, utan också lagrar pyntet under resten av året.

Dyker Heights (Foto: Flickr/allan)

Traditionen börjar bli kostsam. Vissa hushåll betalar mellan 25 000 och 45 000 kronor varje år – och då är inte elräkningen inräknad.

Dyker Heights (Foto: Flickr/allan)

Bostadsområdet Dyker Heights ligger i Brooklyns sydvästra del och du tar dig dit med D eller M-tågen. Julpyntets epicentrum finns från 11th till 13th Avenue och från 83rd till 86th Street. Närmaste station är 18th Avenue.

Tips! Du kan också åka till Dyker Heights på en guidad tur där transport med buss ingår. Turen stannar också vid Rockefeller Center med den kända julgranen och skridskorinken. Perfekt för dig som vill komma i julstämning.

(Foto: Flickr/allan_harris)