Välj en sida

Gratis wifi New York

New York har bestämt sig. Staden ska bli världsledande på kostnadsfri internetuppkoppling, tack vare ett säkert och snabbt wifinät som gör debut 2016.

Ska man gratissurfa på Starbucks, eller aktivera dataroamingen och riskera en skyhög mobilräkning? Varken eller. Med start nästa sommar kommer du att kunna surfa, snabbt, gratis och säkert nästan överallt i New York.

Staden ska placera ut närmare 10 000 digitala annonstavlor som fungerar som kopplingspunkt för wifi. De kallas Links och har en räckvidd på cirka 45 meter, skriver Cnet.

Att koppla upp sig blir gratis och surfhastigheten imponerar: 1 gigabit per sekund. Det är så snabbt att du kan ladda ned en hel spelfilm i HD på ett par minuter.

Varje Links klarar av att 500 användare surfar samtidigt och har USB-uttag för laddning av mobiler och surfplattor.

Wifinät kritiseras ofta för sin usla säkerhet. Det är enkelt för hackare att både fånga upp trafik och att infektera datorer och telefoner med virus och skadlig kod.

Links har inte det problemet. Kommunikationen krypteras och det ska vara omöjligt för en användare att se en annan användares uppkoppling mot nätverket. Målet är att skapa ett av världens säkraste publika wifinätverk.

Att surfa kommer att kräva att du skapar ett konto. När det väl är gjort känner varje Linksenhet igen dig. Du kan alltså börja surfa på ett ställe och fortsätta på ett annat utan att behöva logga in igen.

De första 500 Linksenheterna ska vara i drift till nästa sommar, sedan ska ytterligare 7500 placeras ut inom fyra år. När hela systemet är utbyggt räknar man med att cirka 10 000 surfplatser finns runt om i New York.