Välj en sida

AirBnB New York ser slutet?

Tusentals svenskar hyr varje år lägenhet i New York via AirBnB eller liknande tjänster. Nu kan det vara slut. En ny lag, med höga böter, hotar att stoppa all korttidsuthyrning av lägenheter i staden. Redan bokat? Så här bör du göra.

Att hyra ut korttidsboende på AirBnB och liknande webbplatser har på kort tid blivit en bransch som omsätter miljarder. Hus och lägenheter hela världen kan hyras av den som inte vill bo på hotell.

Vanligtvis är det privatpersoner som hyr ut sitt egna boenden, men verksamheten är så lukrativ att det finns gott om AirBnB-värdar som skaffar sig flera fastigheter i syfte att hyra ut. Det har lett till en konkurrens som hotellen inte uppskattar men också till att antalet lediga bostäder, som kunde ha gått till bättre behövande, hålls borta från bostadsmarknaden.

I många städer har korttidsuthyrandet ifrågasatts, i andra har det förbjudits. I New York är det, sedan 2010, faktiskt illegalt att hyra ut en lägenhet under kortare tid än 30 dagar om du inte själv samtidigt bor i en annan del av lägenheten.

65 000 kronor i böter

Väldigt få, om ens någon, har brytt sig om att följa de regler som finns. Uthyrandet av semesterlägenheter i New York City pågår lika intensivt som tidigare.

Det kan ändras abrupt nästa vecka när delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo väntas underteckna en lag som ger dryga böter för den som hyr ut sin lägenhet kortare tid än 30 dagar.

Bötesbeloppet blir hela 7500 dollar, cirka 65 000 kronor. Ett så väl tilltaget straff att det nu finns bedömare som tror att AirBnB:s dagar i New York snart är över.

Har du bokat med AirBnB i New York?

Exakt vad som händer återstår att se, men om du är på väg till New York och har en bokning via AirBnB är det dags att se över alternativen.

  • Kontakta din värd och fråga hur hen tänker agera om lagförslaget går igenom. Kommer lägenheten fortfarande att vara tillgänglig eller slutar personen att hyra ut?
  • Boka hotell i god tid. Leta hotell och gör en bokning för samma datum som din AirBnB-bokning, och se till så att hotellreservationen har generösa avbokningsregler. Ofta kan du avboka fram till en dag innan incheckning. Med hotellbokningen klar, har du en reservplan om AirBnB-uthyraren får kalla fötter och slutar att hyra ut.
  • Hyr ett rum istället för en lägenhet. Lagen förbjuder uthyrning av hela hem, men det är tillåtet att hyra ut ett eller flera rum i sitt hem, förutsatt att ägaren samtidigt bor där.
  • Överväg att boka en AirBnB-lägenhet i New Jersey istället. Bara på andra sidan Hudsonfloden, ofta med utsikt in mot Manhattan, finns gott om lägenheter att hyra. Eftersom du befinner dig i en annan delstat är det fritt fram för AirBnB. New Jersey har inga lagar som förbjuder uthyrning för kort tid. Du tar dig i regel enkelt in till Manhattan med buss eller båt, även om det så klart beror på var lägenheten ligger.

Till sist, följ med i nyhetsrapporteringen. Senast på onsdag nästa vecka står det klart om det nya, hårdare, lagförslaget har godkänts och undertecknats av guvernören.